La Mare de Déu coronada al Palau de la Scala. Exposició fotogràfica fins el 2 de juliol

mare de déu coronada, virgen coronada

La Mare de Déu coronada

Els dissabtes i diumenges fins al 2 de juliol es podrà visitar al Palau de la Scala de València, en la plaça Manises de València, l‘exposició fotogràfica commemorativa del centenari de la Coronació Canònica de la Verge dels Desamparats.

Essencialment per recordar el solemne acte del 12 de maig de l’any 1923 quan el Cardenal Enrique Reig Casanova va coronar la Mare de Déu en presència dels Reis d’Espanya, Alfonso XIII i María Cristina, en un gran escenari, l’àmplia explanada d’accés al pont del Real, on, segons les cròniques, es van congregar més de 50.000 valencians, un percentatge elevat d’assistents en una ciutat amb menys de 300.000 habitants i petits nuclis de població en la seua àrea metropolitana. Fet gran que va fotografiar magistralment Francisco Sanchis Muñoz amb els materials d’aleshores i sense els mitjans d’ajuda actuals, com són els drones, per a les panoràmiques espectaculars preses.

Va ser el fundador en 1908 d’una saga familiar d’importants fotògrafs valencians: Pel seu estudi al número 27 del carrer Serrans van passar importants personatges al llarg del segle vint i els dos primers decennis de l’actual segle XXI.

L’Exposició fotogràfica de la coronació de la Mare de Déu dels Desemparats

Mostra composta de tres parts: la Catedral de València amb l’arribada dels Reis el dia 11, la Coronació, i una ciutat engalanada, on milers de làmpades elèctriques ressaltaven els contorns de monuments i edificis públics.

Així mateix, fotografies d’E. Desfilis, L. Vidal, V. Barberá i altres famosos professionals sobre l’evolució iconogràfica de la Patrona en els anys 1917, 1923, 1940, 1999 i 2014.

Mostra de l’arxiu fotogràfic d’Estudi Sanchis 1901, realitzada per Antonio Manuel Pérez Sanchis -Toni Sanchis-, nét del fundador, amb doble motiu: a més de rememorar els actes de la Coronació de la Mare de Déu, com a record-homenatge a Toño, únic fill de Toni i la seua esposa Rosa, mort recentment. Toño estava preparant amb molta il·lusió i l’ajuda de la tecnologia actual, que dominava, esta exposició que va ser inaugurada el passat 17 de maig pel president de la Diputació, Toni Gaspar, qui va ressaltar la importància de l’efemèride i que la Verge és un símbol de tots els valencians.

Després: Juan Melchor Seguí, Deà de la Basílica de la Verge dels Desamparats, va recordar que és la mare de tots; María de los Ángeles Gil, directora del museu marià i comissària de l’exposició, va dir que va ser el primer gran esdeveniment religiós fotografiat a València, i l’erudit Baltasar Bueno va afegir a la importància històrica de la mostra que la fotografia va entrar a Espanya per València el 1840.

Finalment, Toni Sanchis, lògicament trist, però al mateix temps emocionat per ser un homenatge a la saga de fotògrafs que va fundar son iaio amb dedicació especial al seu fill, qui va agrair a la Diputació que s’haja fet càrrec del seu ampli arxiu fotogràfic després de tancar l’estudi al desembre del 2022.

El 19 de maig de 1923 van concloure els actes de la Coronació amb una gran cavalcada que va iniciar el seu recorregut a la plaça de bous, i quasi cent anys després, el passat 17 de maig, el punt final amb la inauguració d’una exposició amb imatges d’aquell temps.

Horaris i dies de visita: dissabtes i diumenges de 10/14 i 16/20 hores fins al 2 de juliol.

Print Friendly, PDF & Email
esteban gonzalo rogel

Autor: Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)