Centenari de la coronació de la Mare de Déu dels Desemparats (1923-2023): Programa d’actes i mascletaes

Centenari de la coronació de la Mare de Déu dels Desemparats, Centenario de la coronación de la Virgen de los Desamparados

Centenari de la Coronació de la Mare de Déu dels Desemparats: enguany fa exactament un segle que va tindre lloc la coronació de la Mare de Déu dels Desemparats, la qual es commemora a València. El centenari de la coronació és el motiu central de la festa mariana d’enguany, i el tapís floral que engalanarà la ciutat recollirà elements al·lusius a este aniversari.

L’Ajuntament de València dona suport a la festivitat i col·labora activament en els actes previstos. Si esteu pensant en assistir a la festa de la Mare de Déu de València i voleu saber més sobre els actes previstos, vos oferim un resum complet de totes les celebracions que tindran lloc.

Programa d’actes del centenari de la Coronació de la Mare de Déu dels Desemparats

El dijous, 11 de maig, començaran les festes amb una dansà infantil que comptarà amb la participació de la fallera major infantil de València i la seua cort d’honor, acompanyades per la Colla de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera. A continuació, la plaça de la Mare de Déu acollirà també la representació de l’obra de teatre Verge de folls del dramaturg Juan Alfonso Gil Albors.

El divendres, 12 de maig, hi haurà una dansà dels grups de ball de les comissions falleres amb la participació de la fallera major de València i la seua cort d’honor acompanyades per la Colla de Tabal i Dolçaina de la Junta Central Fallera. La dansà se celebrarà amb posterioritat a la processó que tindrà lloc des de la Basílica a la Catedral. A més, l’associació de Campaners de la Catedral tocarà al llarg del dia diversos tocs de vespres.

El dissabte, 13 de maig, se celebrarà la processó del centenari de la coronació pontifícia de la Mare de Déu, que inclourà un acte central davant el Pont del Real, que finalitzarà amb un espectacle pirotècnic. De vesprada, la plaça de la Mare de Déu acollirà una dansà dels grups de balls dels pobles interpretada per l’Associació Cultural Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa.

A les deu de la nit hi haurà concert de la Banda Simfònica Municipal de València a la plaça de la Mare de Déu i, a les 23:30 h, mascletà nocturna a la plaça de l’Ajuntament a càrrec de la pirotècnia Gironina. Posteriorment, també a la plaça de la Mare de Déu, hi haurà dansà amb la participació dels grups de ball de la ciutat de València i recital de cant d’estil amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.

El diumenge, 14 de maig, hi haurà una mascletà a les 14 hores a la plaça de l’Ajuntament, a càrrec de la pirotècnia Vulcano, a més dels actes religiosos. Així, d’entre estos últims en la Basílica es celebrarà la ‘Missa de Descoberta’, mentre que la ‘Missa d’Infants’ tindrà lloc en la Plaça de la Mare de Déu. A més, es realitzarà el tradicional trasllat de la imatge de la Mare de Déu des de la Basílica fins a la Catedral, on s’oficiarà la Missa de Pontifical. Per la vesprada, es durà a terme la processó general, en la qual la imatge de la Mare de Déu recorrerà els carrers de la ciutat.

Este dia també serà molt especial ja que es durà a terme la clausura de l’Any Jubilar del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu dels Desemparats.

La Regidoria de Cultura Festiva també decorarà els carrers de Cavallers, Bosseria, Avellanes i Pau amb ornamentació floral. L’Ajuntament col·labora activament en tots els actes previstos per a la celebració del centenari de la coronació de la Mare de Déu i aportarà activitats com les quatre sessions de la dansà, un concert de la Banda Municipal i una doble sessió pirotècnica.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha destacat que serà “un programa molt intens” i que hi haurà novetats com la mascletà nocturna del dia 13 i la mascletà del dia 14.

La coronació de la Mare de Déu de 1923

El 12 de maig de 1923 és una data que va quedar gravada en la història de València. Eixe dia es va celebrar la solemne Coronació de la Verge dels Desamparats en un altar ubicat en la pujada del pont del Real.

L’acte va ser presidit pels reis d’Espanya, Alfons XIII i Victòria Eugènia, i va congregar a milers de valencians en la plaça de Sant Domingo i en la baixada del pont, fins a la plaça del poeta Llorente. La corona original per a la Verge es va confeccionar amb les donacions d’or i joies dels valencians.

No obstant això, durant la Guerra Civil Espanyola, les joies de la catedral van desaparéixer i la corona va haver de ser elaborada novament en 1941. A pesar dels anys transcorreguts, la Coronació de la Verge dels Desamparats seguix sent un esdeveniment històric i emocionant per als valencians i valencianes, i una de les festes més destacades de la ciutat de València.

Print Friendly, PDF & Email