La Mancomunitat de l'Alt Túria Premi Cavanilles de Turisme 2024

Premi Cavanilles de Turisme 2024, Premio Cavanilles de Turismo 2024
Índex / Índice
  1. Reconeixement al turisme sostenible
    1. Acte de lliurament a Aras de los Olmos
    2. El reconeixement a una trajectòria
  2. Una aposta pel turisme d’interior
  3. Una jornada d’homenatge i descobriment

Reconeixement al turisme sostenible

El passat 18 d’octubre va ser un gran dia per a la Mancomunitat de l'Alt Túria, ja que va rebre el Premi Cavanilles de Turisme 2024 atorgat per l’Associació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR), amb la col·laboració de la Diputació de València. Este reconeixement destaca i recolza l’esforç inestimable que realitzen per revitalitzar l’economia de la comarca i frenar el despoblament mitjançant l’impuls del turisme sostenible.

Acte de lliurament a Aras de los Olmos

L’acte es va celebrar a Aras de los Olmos, un dels cinc municipis que integren la mancomunitat, junt amb Benagéber, Xelva, Titaguas i Tuéjar. En presència del president de la Diputació, Vicente Mompó, i del diputat de Turisme, Pedro Antonio Cuesta, el president de la Mancomunitat, Rafael Darijo, també alcalde de Benagéber, va rebre el premi. Este consistix en un plat de ceràmica valenciana al estil del segle XV, que li va ser entregat pel president d’AVPYETUR, Luis María Agudo.

A l’esdeveniment, que es va realitzar al complex hoteler Aras Rural, van assistir els alcaldes i regidors dels municipis de la Mancomunitat de l'Alt Túria, així com Vicente Polo, president de la Mancomunitat de la Serrania, també guardonada amb el mateix premi, que el rebrà en la pròxima edició.

El reconeixement a una trajectòria

Juan Antonio Calabuig, expresident d’AVPYETUR, va iniciar els parlaments evocant la figura del botànic Cavanilles, qui dona nom al premi d’AVPYETUR i va recórrer el Regne de València per conéixer els recursos naturals dels seus paratges, publicant-los en les seues Observacions. Va destacar que el premi a l'Alt Túria coincidix amb el cinquantenari de la creació de la comarca en 1974, un esdeveniment en què Cavanilles va ser testimoni i promotor. Així mateix, es van recordar els assoliments de la comarca, com la declaració per part de la UNESCO de la Reserva de la Biosfera de l'Alt Túria, que inclou territoris de Santa Cruz de Moya (Conca), Cases Altes i Cases Baixes (Racó d’Ademús).

L’exsecretari de l’Associació, Esteban Gonzalo, va llegir l’acta que certifica la concessió del premi, en absència per motius laborals de l’actual secretària, Silvia Gonzalo.

Una aposta pel turisme d’interior

El president de la Diputació va agrair a l’AVPYETUR la concessió del premi a la comarca i va subratllar la importància de reconéixer i donar suport a les oportunitats turístiques dels pobles d’interior, especialment en comarques com l'Alt Túria, afectades pel despoblament durant anys. Va recalcar que “sense renunciar a la seua essència, cal apostar per un model sostenible que respecte l’entorn i reforçe la identitat local”.

Per la seua banda, el president d’AVPYETUR, Luis María Agudo, va insistir que este premi de turisme “ens ha de fer més conscients del gran repte: aconseguir que qui visite estos paisatges i la seua gent no es limite a una visita d’un dia, sinó que pernocte en hotels, albergs o cases rurals”. També va destacar la necessitat de generar oportunitats laborals per a joves i famílies.

Agudo va ressaltar l’esforç dels ajuntaments de la Mancomunitat de l'Alt Túria per protegir les 60.000 hectàrees de muntanya, moltes d’elles de fusta, i un dels cels més nets d’Espanya, que convertixen la comarca en un paradís per a l’observació astronòmica.

El president de la Mancomunitat, Rafael Darijo, va agrair el premi a l’AVPYETUR i va afirmar que “ens estimula encara més a continuar treballant en els nostres projectes per revitalitzar la comarca, comptant amb el suport imprescindible de la Diputació de València”.

Una jornada d’homenatge i descobriment

Com a cloenda de l’acte, es va oferir una degustació de productes de la comarca, excel·lentment maridats amb el seu famós vi blanc. A continuació, els periodistes i escriptors de turisme van visitar el Centre d’Astroturisme i Biodiversitat “Big History”, un gran projecte de divulgació científica per a tots els públics. Amb professorat universitari de diverses especialitats, compta amb àrees d’astronomia, enginyeria, arqueologia, botànica i paleontologia, així com un planetari que va permetre als assistents sentir-se com viatgers de l’espai.

La visita a Aras va finalitzar amb un passeig pel seu pintoresc nucli urbà, ple de cases emblanquinades decorades amb plantes i flors, i una visita a l’església parroquial de Nuestra Señora de los Ángeles, del segle XVI, amb bonics esgrafiats que cobreixen les voltes i parets.

El plat ceràmic entregat com a Premi Cavanilles 2024 és una recreació de la ceràmica valenciana del segle XV realitzada pel ceramista de Manises Arturo Mora Benavent. Com a detall commemoratiu, l’AVPYETUR va entregar als alcaldes presents i al president de la Diputació un pin amb el seu escut: una ploma de cigne, un tinter i un llibre, símbols de les cròniques turístiques.

EGR

Go up