Skip to content

Les Falles se celebraran del 15 al 19 de juliol

12/03/2020
Joan Ribó - ajornament falles juliol

Un dia després de que l’alcalde, Joan Ribó, i membres del Govern Municipal ratificaren l’acord de la Generalitat d’ajornar la festa de les Falles, hi ha una possible data de celebració, estimada del 15 al 19 de juliol.

L’evolució de l’agenda fallera pel COVID-19

En les seues declaracions d’ahir, Ribó explicà que «Hem fet un esforç per mantindre la tranquil·litat entre la població i seguir amb la programació fallera, tal com ens indicaven les autoritats sanitàries; i al mateix temps per dibuixar possibles escenaris alternatius davant una crisi sanitària que és nova, no només a València, ni a Espanya, sinó globalment». «I, evidentment ateníem, hem atés i atendrem a les autoritats sanitàries, que són les que dicten com procedir».

Indicà Ribó que havien mantingut l’agenda fallera fins que les recomanacions sanitàries indicaren un canvi de rumb. D’esta manera, només conèixer la decisió d’ajornament, es creà un mini-gabinet de crisi i una sèrie de reunions amb els grups que conformen el govern municipal, amb els grups de l’oposició, i amb representants de l’àmbit de les Falles.

De la suspensió parcial a la total per les directrius científiques

En un principi, explicà l’alcalde, va proposar ahir la suspensió o ajornament solament d’alguns actes fallers, els de major assistència de públic. No obstant, les directrius científiques han aconsellat una actuació global per a totes i cadascuna de les comissions de la ciutat.

Lleialtat amb les administracions i ajuda als sectors afectats

L’alcalde ha subratllat l’absoluta lleialtat del Consistori amb les diferents administracions en la presa d’esta «decisió difícil i molt complexa». I s’ha mostrat favorable a ajudar als sector econòmics perjudicats, com ara artistes fallers, pirotècnics, músics, indumentaristes, floristes, hostaleria, empreses de muntatge de carpes…

D’esta manera es convocarà una reunió amb els agents de la Mesa de Diàleg Faller. «Hem d’obrir un ventall de possibilitats per a fer front a esta situació», indicà.

Entre les propostes estan ajornament del pagament d’impostos (IVA, IRPF o quotes a la Seguretat Social) per als sectors afectats. D’igual manera, declarà que es demanarà ajuda a la Generalitat i al Govern d’Espanya. De fet, el president de la Generalitat anuncià que l’administració autonòmica es farà càrrec del 50% del cost de desmuntatge i trasllat de les falles que estan al carrer.

El turisme també estarà afectat

Per la seua banda la regidora Sandra Gómez es mostrà convençuda de que el món faller «se sobreposarà a esta dolorosa i inèdita decisió. Som una ciutat forta perquè nostra ciutadania  és forta i també perquè la nostra Festa Gran és forta».

I va fer referència al sector turístic «que es vorà molt afectat, des dels grans hotels als xicotets restaurants, els comerços i tots aquells establiments que necessiten d’este mes de març per a vore quadrades els seus comptes i per a ser viables. D’ells no ens oblidarem».

D’esta manera anuncià que s’ha convocat a la Comissió Permanent i Executiva de Visit València «per a començar a treballar des de ja en aquelles mesures que ens ajuden a pal·liar les conseqüències de la suspensió».

Renàixer d’esta situació

Finalment, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, explicà que «Ha sigut una nit llarga, dura, trista, perquè els fallers i falleres ens movem pels sentiments, el sentiment que ens fa treballar durant tot l’any per a eixir al carrer i per a traure el millor de nosaltres al festival d’art urbà més important del món que són les Falles. Però el cor, a vegades, no atén a raons, i les autoritats sanitàries i els informes sanitaris eren absolutament clars, i el primer és el primer. El que és irrefutable ho és. Som un col·lectiu responsable, conscient, i com s’ha demostrat fins ara, acatarem sense cap mena de dubte les recomanacions de les autoritats sanitàries».

Galiana va definir esta decisió d’ajornament de les falles de «responsable amb la ciutadania». I va afegir que «Compte amb tot el món faller per a recompondre’ns i fer el que fem les falles: cremar i renàixer».

El regidor informà que havia parlat amb els presidents de la falles d’especial, amb la Interagrupació, amb els delegats del sector, amb la Fallera Major de València, «per a transmetre’ls totes les notícies i agrair la seua resposta».

En les últimes hores s’ha passat de la decisió de cremar les peces de la falla municipal a plaça tancada per no poder desmuntar-la, a cremar només el cos i deixar el cap del ninot principal per a juliol. No obstant, l’artista diu que la falla aguantaria fins a juliol a la plaça sense problemes.

Print Friendly, PDF & Email