Skip to content

Suspeses les Falles 2020

16/05/2020
Falles 2020 / Fallas 2020

Finalment no hi haurà Falles en 2020, segons anuncià este passat dimecres l’alcalde de València, Joan Ribó, qui explicà que les festes havien sigut suspeses. La decisió presa ha sigut consensuada entre el propi Ajuntament i el món faller degut a la situació sanitària actual i a curt determini.

L’Hemicicle municipal va ser el lloc on va tindre la reunió entre l’alcalde, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, representants de la Interagrupació de Falles, els delegats de Sector, la Federació de Falles d’Especial, la Federació de Falles de Primera A, la Federació de Falles Innovadores i Experimentals, i el Gremi d’Artistes Fallers. També hi van estar presents el secretari general de Junta Central Fallera i el vicepresident primer de la mateixa.

Ribó va explicar que “Hui hem arribat a la conclusió, de nou de manera consensuada, que és preferible fer totes les celebracions falleres ja en 2021”.

L’alcalde ha argumentat esta decisió dient que “hem fet tots els possibles i els impossibles per a traçar alternatives amb el món de la festa. I esta és la conclusió a la que hem arribat conjuntament. La salut ha sigut i és el primer. Parlem d’una pandèmia que s’ha endut per davant la vida de vora 27.000 persones en tota Espanya fins al moment. I de nou, el món faller ha demostrat la seua altura de mires i la seua responsabilitat”.

Ribó va recordar que la data de juliol era un desig condicionat a l’evolució de la situació. Així, va dir que “sempre vam dir que qualsevol possible celebració en juliol dependria de la situació sanitària, i esta mateixa setmana hem vist com no passàvem en un primer moment de la fase zero a la Fase 1 de la desescalada. Evidentment, ha sigut un factor determinant. Perquè no podem esperar a organitzar tot l’operatiu d’una festa com les Falles a expenses de saber si la situació es normalitzarà en les pròximes setmanes. Encara que siga en el marc del que alguns diuen la nova normalitat”.

Proposta per la continuació de les Falleres Majors

Joan Ribó va expressar la proposta perquè “les Falleres Majors de València d’este 2020, Consuelo Llobell i Carla García, i les seues respectives Corts d’Honor, continuen exercint els seus càrrecs en 2021”. 

Pla de suport a les falles

A més, Ribó va anunciar un Pla Específic de suport a la Festa, en matèria econòmica. L’alcalde va explicar que les mesures de caràcter econòmic reverteixen sobre l’economia de tota la ciutat, “per l’impacte que tenen sobre sectors tan variats com artistes fallers, hostaleria, floristes, indumentaristes, orfebres, pirotècnia, músics, empreses de fotografia, audiovisuals, culturals i un llarg etcètera”. 

I va recordar que fins al moment “hem arribat als 4’6 milions d’euros de subvenció total a les falles per a enguany, per tal que les comissions falleres puguen fer front al pagament als seus proveïdors que, al final, la majoria de voltes són autònoms i pimes. Hem assumit també vora 2 terços del cost dels monuments d’enguany, costejarem la meitat del transport de les falles a Fira València”.

Per la seua banda, Carlos Galiana recordà que “fa dos mesos de la suspensió de la nostra festa. Des del primer moment vaig voler que les decisions sobre la mateixa es prengueren de la manera més consensuada possible i, per això, totes les comissions d’una manera o altra; i el gremi d’artistes fallers estaven representats en les reunions i van poder escoltar, debatre i pactar acords”.

Previsió d’ajudes a les falles

Galiana va explicar els punts del Pla de Suport a les Falles. Així, es proposarà als presidents i presidentes un pla de treball que conjumine els exercicis de 2021 i 2022. També es condicionaran les subvencions i compromisos econòmics que s’anunciaran pròximament.

També informà que enviarà una carta al Ministre de Cultura per a poder concretar la voluntat d’ajuda al món faller. I va explicar que “hem de posar en valor tant davant l’Estat com davant Europa que som Patrimoni Immaterial de la Humanitat i este és un bé que s’ha de protegir”. I així, es proposarà a la Presidència de la Generalitat i a la Conselleria de Cultura que lideren una línia d’ajudes específiques per al món faller i per a totes les Juntes Locals, així com el suport de la Diputació de València. “És el moment d’unir esforços i apostar decididament per les nostres tradicions i les nostres arrels”.

Sense la Gran Fira de València

Galiana anuncià també la suspensió de la Gran Fira de València i les convocatòries relacionades. I va dir que s’ha compromés a “buscar alternatives en el teixit cultural i en el món de l’espectacle de la ciutat”.

 

 

Joan Ribó
Carlos Galiana
Print Friendly, PDF & Email