La plaça de l’Ajuntament comença la seua transformació

05/05/2020

2020 05 04 inici obres pl Ajuntament 1

La plaça de l'Ajuntament comença la seua conversió en una gran zona per a vianants. Des de dilluns passat està tancada al trànsit rodat. La retirada dels semàfors i el canvi de l’asfalt formen part dels treballs del Servici de Mobilitat Sostenible de cara convertir esta plaça per a la ciutadania.

Joan Ribó visità estos treballs acompanyat dels vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

Ribó va fer referència a cóm «amb estos treballs apareix la memòria de la ciutat, el sòl de pedra rodada per on circulava el tramvia». I va fer insistència també en el canvi de protagonisme que passa dels cotxes a les persones. Així, l’alcalde indicà que «amb estos treballs previs de les obres de la conversió en zona de vianants, comença la recuperació de l'espai públic de la plaça més important de València per a la ciutadania», i anuncià que estos treballs acabaran el pròxim dilluns.

Ribó explicà que «Es tracta de la primera intervenció del projecte definitiu de reurbanització d'este emblemàtic espai de la ciutat que anàvem a dur a terme el passat 23 de març i es va quedar paralitzada per l'Estat d'Alarma decretat per combatre el coronavirus». Ribó va afegir que esta actuació «s'emmarca en una política de canvi de model de ciutat per aconseguir una València per a les persones, més sostenible i saludable»

Índex / Índice
  1. Treballs previstos estos dies a la plaça
    1. De rotonda per a cotxes a plaça de vianants
    2. Fases del treball a la plaça de l'Ajuntament
    3. Canvis en l’EMT

Treballs previstos estos dies a la plaça

Entre els treballs previstos per l'Ajuntament per als pròxims dies, es renovarà l'asfalt i s'habilitarà la senyalització i mobiliari urbà. D’esta manera, es delimitaran els 12.000 m² de nou espai que recuperaran els vianants. Igualment, s'habilitarà el futur carril d'autobús. Recordem que per este carril circularà la nova línia C1-Centre Històric, en estos moments desviada per Poeta Querol.

De rotonda per a cotxes a plaça de vianants

Ribó explicà que «En definitiva, estem en un moment important perquè la plaça que, fins a este moment havia sigut una rotonda per als cotxes, serà fonamentalment per a vianants».

L’alcalde comparà esta solució respecte diverses ciutats europees. Així, manifestà que esta obra «s'ha posat en marxa amb alegria, amb la convicció que la immensa majoria dels valencians donen suport a esta iniciativa". I va afegir que "amb consonància amb totes les grans ciutats europees que aposten per unes urbs saludables i sostenibles, amb més espai públic per a les persones que caminen i el transport públic».

Ribó considera necessari “adaptar València a un nou context en què l’espai públic ha de ser concebut com un espai de seguretat per a la ciutadania en termes de salut, també pel que fa a les seues dimensions. Per això estem treballant en diferents projectes en els barris de la ciutat amb l’objectiu de redimensionar l’amplitud d’este espai públic i fer-lo més amable per al trànsit a peu, que és la principal manera de moure’s dels veïns i veïnes de València”.

Fases del treball a la plaça de l'Ajuntament

En estos dies es renovarà l’asfalt i es modificarà la planta viària (amb repintat, semaforització, etc.). A més, es senyalitzarà el nou repartiment espacial amb mobiliari urbà. I es col·locaran els separadors del nou carril d'autobús per a la nova línia C1 Centre Històric. Esta línia circularà pel carrer de la Pau fins a la plaça de l'Ajuntament i farà una parada a la plaça de la Reina. Esta línia està formada per autobusos híbrids o elèctrics per a reduir les emissions contaminants.

Dilluns pròxim la plaça de l'Ajuntament estarà preparada

Per la seua banda, Sandra Gómez manifestà que, segons les estimacions, «la plaça estarà llesta per a dilluns que ve, que serà el primer dia de la primera fase de la desescalada».

Prioritzar el transport públic

Finalment, Giuseppe Grezzi va recordar que «la priorització del transport públic en altres enclavaments de la ciutat com ara el carrer de Còlon, que ja hi ha estava en el Pla de Mobilitat que el Partit Popular». I també indicà que «l'Ajuntament de València té totes les competències per a duplicar carrils d'autobusos, per a canviar línies...». «El que sí que era necessari era l'autorització de la Comissió de Patrimoni per a les obres de la plaça de l'Ajuntament i la tenim», va concloure.

Canvis en l’EMT

Segons Grezzi els nous itineraris permetran millorar la velocitat, regularitat i freqüència de totes les seues línies. I recordà que els autobusos municipals ja han estrenat el nou doble carril segregat EMT i taxis. I que la reordenació de la circulació al carrer Colón funciona normalment.

Canvis temporals mentre duren les obres de la plaça

En estos dies d’obres a la plaça de l'Ajuntament, EMT ha adaptat de manera provisional el recorregut de les línies C1, 6, 8 ,10, 11, 14, 19, 32, 35, 40, 70, 71 i 81.

hqdefault
Joan Ribó
Sandra Gómez
Giuseppe Grezzi

Go up