El disseny definitiu de la plaça de l’Ajuntament és Re-Natura

Re-Natura plaça de l'ajuntament - Re-Natura Plaza del ayuntamiento

Finalment s’ha decidit el projecte que farà realitat el nou disseny, el disseny final, de la plaça de l’Ajuntament, segons les propostes de “Re-Natura”. Este projecte ha sigut el guanyador del concurs d’idees per ser “la proposta més adequada als criteris establits, i generar una identitat pròpia per a la plaça”, indicà l’alcalde, Joan Ribó.

Com informàrem en el seu moment, este projecte aposta per la renaturalització. A més, es manté la font d’esta plaça, així com el servici de l’EMT i l’esplanada per a fer les mascletaes.

Ribó ha indicat que “el jurat ha valorat l’èmfasi que esta proposta fa en la naturalització de l’espai, amb més arbrat, aigua, superfícies drenants, recuperació aigua de pluja, valors ambientals i sostenibilitat energètica de l’enllumenat, entre altres aspectes. Una proposta –ha afegit- que oferix la millor solució quant a mobilitat de l’entorn per a aconseguir una espai ciutadà de qualitat urbana”.

En esta presentació també ha intervingut la vicealcaldessa i regidora de Desnvolupament Urbà Sostenible, Sandra Gómez

Ribó ha explicat la proposta triada i també ha parlat de les seues particularitats. L’alcalde ha explicat que esta remodelació “es guia per tres eixos fonamentals: la renaturalització, la inclusió i l’accessibilitat”.

Ribó també ha afegit que “tot això sense perdre el seu ús actual com a espai que projecta la cultura festiva valenciana i la seua gran celebració, les Falles”. 

L’alcalde també ha volgut fer insistència en que este nou disseny no s’augmentarà el nombre de terrasses, “una política que ja hem aplicat per exemple a la plaça de la Reina o del Mercat on, per cert, la majoria d’hostalers estan d’acord de respectar l’espai públic per a les persones”.

12.000 m2 per a les persones

Després de la remodelació el disseny Re-Natura de la plaça de l’Ajuntament disposarà d’un total de 12.000 m2 per a la ciutadania. Ribó ha indicat que este disseny guanyador millora l’experiència per als vianants, renova els llocs de flors, disposa de fonts per a beure, banys públics, ombra, vegetació, i manté la zona per a plantar la falla i disparar la mascletà”. 

Per part seua, Gómez ha incidido més en les característiques que definixen este nou disseny. Així, ha explicat que “ha sigut el projecte més singular i més complet, i el que planteja una identitat pròpia per a este espai urbà tan important; i també el que ha resolt millor la incorporació de les propostes derivades de la participació directa de la ciutadania”.

La nova plaça de l’Ajuntament serà un àgora multifuncional

Des de l’Ajuntament definixen esta nova plaça com una àgora multifuncional, singular i renaturalitzada. S’atorgarà molt de protagonisme als edificis singulars de la pròpia plaça, com el de l’Ajuntament, Ateneu, Rialto i Correus.

El mobiliari de la plaça també es renovarà, el qual serà específic per a este disseny.

Arbre i aigua protagonistes de la nova plaça de l’Ajuntament

En la nova plaça prendran protagonime els arbres i l’aigua. De fet els sòls seran permeables i donaran suport a la biodiversitat i ajudaran a regular la temperatura i humitat de la plaça.

Així, en este projecte hi haurà molta vegetació, encara que moltes de les espècies seran de fulla caduca, de manera que es facite la visibilitat de les activitats falleres, mentre que hi haurà grans zones d’ombra en els mesos de més calor. Açò ha sigut destacat per Ribó i per Gómez.

Més activitats festives

Este nou disseny permet fer activitats diverses a la plaça. A destacar, per exemple: falles (plantà, desfilades, mascletaes…), fins a la celebració de fires, mercats, cavalcades, processons o concerts. “S’han tingut en compte la provisió d’espais i s’ha estudiat la visualització des de tota la plaça”, ha assegurat Sandra Gómez.

La font serà accessible

La font tradicional d’esta plaça es manté en el nou disseny, encara que ara serà accessible. d’esta manera, tindrà dos zones: la pirmera més representativa davant la façana de l’Ajuntament; i la segona al nord, profusament enjardinada.

La font es transformarà per a ser accessible i permetre la seua interacció. Per tant, hi haurà al seu voltant un perímetre interactiu i amb accés. I també hi haurà una xicoteta platja on la ciutadania es podrà refrescar els peus en aquells moments quan aprete més la calor.

Les casetes de flors es mantenen en la nova plaça, encara que el seu disseny serà diferent, el qual serà consensuat amb les floristes.

La transformació de la plaça, del fum al verd

L’alcalde ha afirmat que “Esta serà la futura plaça de l’Ajuntament, la plaça que gaudiran els valencians de les pròximes dècades”.

Ribó ha volgut recordar també que “a penes fa dos anys, en 2020, encara hi havia cotxes, fum i soroll. I ara, a les portes de la Capitalitat Verda Europea, hi ha gent, activitats i alegria”. 

Traduït a dades, l’alcalde ha recordat que abans de 2015, l’espai de la plaça reservat al vehicle privat era del 57% i hui és només el 18% i la resta per a vianants, el 82%.

El disseny de la nova plaça de l’Ajuntament, Re-Natura, serà, segons l’alcalde, “de qualitat, modern i, al mateix temps, respectuós amb el seu passat”.

2022 10 19 placa ajunament re natura
Print Friendly, PDF & Email