Joan Ribó reelegit alcalde de València

Joan Ribó
Joan Ribó

Dissabte passat tingué lloc l’acte de constitució de la nova corporació municipal. El candidat de Compromís, Joan Ribó, revalidà el càrrec d’alcalde per als pròxims quatre anys. Ribó va obtindre 17 dels 33 vots possibles, gràcies als vots de Compromís i del PSPV.

La Mesa d’Edat va estar configurada per dos edils, de major i menor edat, en este cas el propi Ribó i Lucía Beamud.

La resta de membres de la Corporació prometeren o juraren el seu càrrec per la seua seua «consciència i honor, complir fidelment les obligacions del càrrec de regidor, amb lleialtat al Rei, i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana».

Diverses fórmules de promesa

La promesa de Ribó

El nou alcalde va usar esta fórmula per a la seua promesa de «complir fidelment les obligacions del càrrec de regidor amb lleialtat al Rei, de guardar i fer guardar la Constitució i el nostre Estatut d’Autonomia com a normes fonamentals de l’Estat i de la nostra Comunitat Autònoma, perquè així ho mana la Llei», i va afegir «em compromet a treballar per l’objectiu fonamental que tots els valencians i valencianes gaudisquen de tots els drets humans».

Compromís

El Grup Compromís va ampliar la seua promesa assegurant «la seua voluntat de treballar de la mà dels veïns i veïnes dels barris i pobles de València per atendre les seues necessitats, aspiracions i desitjos, i la d’assumir la veu del poble i treballar per la identitat i per millorar la qualitat de vida de tots els barris i pobles de València i pel benestar de les persones i animals amb què compartim ciutat». També usaren la promesa de «l’impuls d’una administració pública propera i dialogant amb la ciutadania, l’actuació amb la màxima transparència i honestedat per aconseguir una democràcia de qualitat, i la defensa dels valors de la diversitat i la llibertat de ser i estimar, així com de treballar per desenvolupar les funcions de regidor de manera conseqüent amb els principis del valencianisme, el progressisme i l’ecologisme, i treballar per la felicitat i el benestar de totes les veïnes de València i dels seus pobles».

Alcalde per 17 dels 33 vots

Una volta acabada la votació, Joan Ribó (Compromís) obtingué 17 vots (Compromís + PSPV), Mª José Català (PP) 8; Sandra Gómez (PSPV) 7; Fernando Giner (C’s) 6 i José Gosálbez (Vox) 2. D’esta manera, Ribó va ser proclamat Alcalde per als pròxims 4 anys.

El secretari de l’Ajuntament, Pedro García, li ha donat la vara d’alcalde a Ribó, encara que este li ha tornat la vara per a la seua custòdia.

Seguidament han pres la paraula els portaveus dels diversos grups polítics.

Les primeres paraules de Ribó

El reelegit alcalde inicià la seua intervenció dient: «València continua caminant cap a la modernitat amb pas ferm, perquè així ho ha decidit la ciutadania».

Joan Ribó subratllà el «moment històric» que viu la ciutat «amb la consolidació d’un canvi que serà tranquil, i sense estridències, però amb fermesa». «València avança cap a la modernitat, i vol situar-se a l’avantguarda dels drets socials, la dignitat i la justícia, com defensem les forces d’esquerra, des d’una òptica netament valencianista», afirmà.

Ribó va detallar els eixos principals del seu programa de govern, i indicà que vol «avançar en un model de ciutat amable amb totes les persones i totes les famílies, cadascuna amb les seues característiques, però totes igual de vàlides: una València d’oportunitats, on dur a terme un projecte de vida, i per a això cal rellançar les expectatives laborals i d’habitatge digne, una ciutat de barris i pobles connectats entre si».

Obertura de l’Ajuntament a la ciutadania

Respecte l’obertura del Consistori a la ciutadania, afirmà que «No és un símbol, sinó la realitat d’una institució que treballa per a ser cada dia més pròxima a la ciutadania, i amb unes parets de cristall que s’han pogut constatar al llarg d’estos últims 4 anys: la transparència ha arribat per a quedar-se».

Capitalitat de València

L’alcalde va fer incidència en la Carta de Capitalitat, que «és irrenunciable, una norma de rang autonòmic que aclarisca i amplie les competències de la ciutat i ens retribuïsca la pertinent dotació econòmica en els Pressupostos de la Generalitat».

Infraestructures, soterrament de les vies i Parc Central de València

També es va referir al tema de les infraestructures, «perquè els valencians i valencianes mereixem un accés a la ciutat per ferrocarril soterrat, la qual cosa implica l’ampliació del Parc Central i la construcció de l’estació definitiva, el soterrament de les vies de Serradora fins a l’eixida de l’autovia de El Saler, la condonació dels 460 milions d’euros de deute de la Marina, una inversió adequada en infraestructures culturals, com el Palau dels Arts, l’IVAM o el Museu de Belles arts». «No volem ser més que ningú, però tampoc ser els últims de tots».

Turisme i festes populars de València

Ribó va fer especial referència al sector terciari i turístic, la primera indústria de la ciutat, «que caldrà ordenar per a tindre un turisme professionalitzat, desestacionalitzat i variat: d’oci, però també de congressos, cultural, patrimonial, mediambiental o esportiu, que genere llocs de treball de qualitat».

I respecte la cultura popular va dir: «I continue entenent la cultura popular com a part de la cultura en majúscules: la idiosincràsia de festes emblemàtiques en la nostra tradició com la Festa Grossa, que simbolitza el Corpus, o com la Setmana Santa Marinera, es conjuga amb espais de trobada més recents i alhora reivindicatius com són el Carnestoltes multicultural de Russafa o la celebració de l’Orgull LGTB. I al costat d’elles, les festes pròpies dels nostres barris, com ocorre a Benimaclet».

Un govern per a totes les persones de València

«A mi m’agraden les coalicions –ha afirmat- perquè obliguen a parlar, a debatre i a dialogar constantment; i perquè s’ha demostrat que són efectives», i ha assegurat que «este no serà un govern de dos partits, sinó que vull que siga també el govern amb el qual col·labora l’oposició, i el govern que atén els partits que no han obtingut representació: en definitiva, el govern de totes les persones de València».

Joan Ribó 1
Joan Ribó 2
Joan Ribó 3
Joan Ribó 4
Joan Ribó 5

Discursos dels grups polítics de l’Ajuntament de València

Pere Fuset (Compromís): “Caminant i cooperant amb la societat civil”

El portaveu de Compromís, el grup amb major representació a l’hemicicle, Pere Fuset, va recordar que ara fa quatre anys, «s’obriren unes massa rovellades portes principals  de l’Ajuntament  per oxigenar este vell edifici i descobrir a la plaça una celebració ben plural per un profund canvi en els qui, en el què i  en el com de la nostra institució local». Ara, assegurà, «el repte es consolidar eixe canvi imprescindible amb la mateixa humilitat, il·lusió, valentia i trellat pels nostres veïns i veïnes». «Des de Compromís  pensem que si tenim capacitat de gestió és precisament perquè tenim idees –moltes- i  tenim un projecte, ampli i en constant construcció, que volem compartir amb altres espais progressistes i amb una ciutadania i una societat civil amb què volem continuar caminant i cooperant».

«Tenim idees i  tenim projecte i sabem que en una societat plural, complexa i diversa potser estes no sempre seran compartides per la totalitat de les persones, però tenim també la consciència i la responsabilitat que estes idees ens acosten al benestar i la dignitat de la majoria, protegint als més vulnerables i actuant des de l’absolut respecte a les minories, aspecte clau d’una democràcia de qualitat com la que mereixem valencians i valencianes».

Pere Fuset

Sandra Gómez (PSPV): “Per una ciutat integradora”

En nom dels socialistes, que donaren el seu suport a Joan Ribó i formaran part de l’equip de govern, la seua portaveu, Sandra Gómez, va resaltar que la ciutadania «ha deixat clar el seu desig de construir una ciutat integradora» i va aclarir «que el vot del PSOE a favor de l’investidura és un gest, una expressió de colaboració i treball conjunt per defendre la igualtat i la llibertat sense oblidar «el vot per a la pluralitat, els matisos i les diferències».

«Per això treballarem estos dies per a conformar un govern conjunt de progrés, que, per tant, garantisca la representativitat de tots i totes les votants progressistes d’esta ciutat. I que a més garantixca l’estabilitat del govern. Perquè la voluntat que ha quedat reflectida en estes eleccions és que el govern deu i ha de ser més madur. Ha de centrar-se amb major força en l’important, no podem quedar-nos embossats permanentment en debats que paralitzen el progrés dels nostres barris. Hem de ser més humils, governar amb la ciutadania i no en nom de la ciutadania, apostant pel diàleg i la convivència i enterrant la crispació».

Sandra Gómez

María José Catalá: “Tolerants amb tots i totes”

Pel PP,  la seua portaveu, María José Catalá, va explicar que els regidors i regidores d’este grup defensaran «un programa polític basat en la llibertat, en la igualtat, en el foment d’oportunitats, en la creació d’ocupació, en el suport als emprenedors i a la recerca, en la lluita per les desigualtats» «I ho vull deixar ben clar…en la defensa de la nostra llengua- el valencià, de la nostra cultura i de les nostres tradicions», ha resaltat

En deixar clares les seues senyes d’identitat, «en orgull i sense complexos», María José Catalá va demanar a l’equip de govern «que governe amb altura de mires, per a tots i per a totes, tolerants amb qui no pense com ells», i ha oferit les seues oïdes i la seua veu «per a escoltar i defensar als que més ens necessiten. La transparència i la proximitat seran les nostres màximes perquè, com va dir Lluís Vives: res és tan fàcil ni tan útil com escoltar molt», ha conclós.

Mª José Calatá

Fernando Giner: “Trobades per al consens”

Pel Grup Municipal Ciutadans, el seu portaveu, Fernando Giner, va manifestar la seua preocupació davant la visió «sectària i monolítica de la ciutat que ha tingut l’Equip de Govern de la Nau», i va reclamar trobades de tots els grups polítics municipals per tractar «assumptes de transcendència, com la mobilitat, la seguretat i l’ocupació».

El portaveu de Ciutadans va afegir la seua visió sobre l’organització de l’Ajuntament. «El nostre programa va proposar la creació de quatre macroàrees per a gestionar els reptes estratègics i que València siga una gran capital còmoda i oberta. Còmoda per a viure i treballar i oberta al món, a la cultura i als negocis, i per això anem a treballar», ha afegit.

Fernando Giner

José Gosálbez: “Adequar l’administració als servicis”

El portaveu de Vox, José Gosálbez, va destacar que els seus regidors «no han vingut a servir-se dels ciutadans, sinó a servir als ciutadans». Així mateix,  explicà que «treballaran sense pressa però sense pausa per a fer de València, una ciutat millor i per a tots», i recordà que «els seus despatxos continuen oberts per als grups que vulguen sumar en pro de la ciutat».

També indicà que «És urgent que l’administració s’adeqüe als servicis públics que ha de prestar», i va afegir que «vénen a fer una oposició contundent, seriosa, rigorosa, fidel als nostres principis i amb ple respecte al nostre ordenament jurídic».

José Gosálbez

Agraïment a regidors i regidores de l’anterior corporació

En el transcurs del Ple de constitutció de l’Ajuntament es va recordar i agrair el treball de regidors i regidores que han format part de l’anterior corporació.

Assistents

A l’acte assistiren també les principals autoritats valencianes i representants de la societat civil; el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de les Corts, Enric Morera; el general en cap de l’Aquarterament General Terrestre d’Alta Disponibilitat (CGTAD), Francisco José Gans; la rectora de la Universitat de València, Vicenta Mestre; els ex alcaldes de València Ricard Pérez Casado i Fernando Martínez Castellano; la presidenta de Federació d’Associacions de Veïns de València, María José Broseta; el director general de Turisme València, Antoni Bernabé; representants dels partits polítics, de les entitats empresarials i dels sindicats, de la Cambra de Comerç, de l’Autoritat Portuària, i de Fira València, i membres de nombroses entitats ciutadanes. Finalment, diversos representants polítics que van formar part del mandat anterior, com Consol Castillo, Pilar Soriano i Jordi Peris.

Print Friendly, PDF & Email