L'Ajuntament de València adquirix el llenç "Alçament Popular"

llenç alçament popular / lienzo alzamiento popular

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha anunciat l'arribada i recepció a l'Ajuntament de València del llenç d'autor desconegut que plasma l'alçament popular de València contra Napoleó, adquirit pel consistori en subhasta pública setmanes arrere. Es tracta d'un oli sobre tela titulat “Alçament popular”, datat aproximadament l'any 1840.

Índex / Índice
  1. El motiu de l'oli
  2. Els testimonis de l'alçament
  3. L'obra i el preu de l'adquisició
  4. En resum

El motiu de l'oli

Este alçament popular va ser immortalitzat en un gravat de Vicente López i Tomás López Enguídanos, servint d'inspiració al mestre Joaquín Sorolla, en el conegut llenç titulat “El crit del Palleter”. I així mateix, l'escultor Calandín va crear l'escultura del mateix tema que es pot contemplar al costat del Portal de Quart.

Els testimonis de l'alçament

Els passatges històrics a què fa referència el llenç adquirit per l'Ajuntament són ben coneguts, sobretot gràcies a les aportacions del cronista Vicent Boix i del periodista Teodoro Llorente. Segons narren les cròniques, “enmig de la multitud enfurida, Vicent Doménech va enlairar la seua faixa roja lligada a una canya a manera de bandera, amb les estampes de la Mare de Déu dels Desemparats i del rei”, i on es relata que “un pobre palleter li declarà la guerra a Napoleó. Visca Fernando VIIé i muiguen els traïdors!".

L'obra i el preu de l'adquisició

L'escenari en el qual es representa l'acció no és la plaça de les Panses, com en el gravat de Vicente López, sinó la plaça del Mercat, atés que al fons es dibuixa l'església de Sant Joan del Mercat. La signatura de l'autor és il·legible, encara que, a dir dels especialistes, “no es tracta d'un pintor reconegut, ja que la composició i la resolució són senzilles”. La importància de l'obra és que es tracta d'un document històric completament inèdit fins ara. El preu d'adquisició ha sigut de mil euros.

La regidora Glòria Tello ha explicat que “la informació sobre l'eixida a subhasta la va proporcionar el professor d'Història Medieval de la Universitat de València Mateu Rodrigo, “qui va tindre l'encert d'identificar el tema que la casa de subhastes no havia advertit. Si no, el preu haguera sigut molt més alt”. Tello ha afegit que "des de l'Ajuntament hem fet una adquisició magnífica a un preu immillorable".

En resum

Així, gràcies a la informació aportada pel professor d'Història Medieval de la Universitat de València Mateu Rodrigo, l'Ajuntament de València ha adquirit una obra en llenç que es convertix en un document històric inèdit fins ara és una representació de l'alçament popular de València contra Napoleó, immortalitzat en diverses peces artístiques.

Infoguiavalencia

Go up