Skip to content

La RACV acull una exposició de vestits regionals en miniatura

10/12/2018

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana ha inaugurat este matí una “Exposició de vestits Regionals en miniatura”, que podrà visitar-se fins al diumenge 16 de desembre a la seua Sala d’Exposicions.

La mostra consta de 103 vestits típics de diverses localitats de la Comunitat Valenciana, així com d’Espanya i de la resta del món.

Els vestits exposats han sigut confeccionats per Elena Martínez Pardo, una valenciana d’Aiora que des de 2003 ha anat creant estes obres d’art a grandària reduïda. Estos vestits els exposa cada any a la seua localitat en la fira del primer tall de la mel. Esta és la primera vegada que l’exposició es podrà vore a la ciutat de València.

Entre els assistents a la inauguració es trobaven diversos representants de cases regionals d’Espanya, així com els cònsols del Brasil i la República Dominicana, l’alcalde d’Aiora i el periodista Miguel Ángel Bustos, impulsor de l’exposició.

El decà de la RACV, Federico Martínez Roda, va agrair la presència de l’alcalde d’Aiora, José Vicente Anaya Roig, i la dels cònsols presents, el de la República Dominicana, Jorge Cordero, i el del Brasil, Vicente J. Soriano Aznar, este últim a més va assistir en representació del degà dels cònsols a València, i va afirmar que “l’autora ha clavat el vestit” referint-se a la reproducció del de la ciutat de Bahía. Va excusar al degà dels cònsols (i cònsol de Xile) i va indicar que animarà a les associacions de brasilers a València perquè visiten l’exposició.

Per part seua, l’alcalde d’Aiora va donar les gràcies a l’acolliment de la RACV, així com l’assistència dels cònsols i a l’autora. També va entonar el mea culpa atés que “muchas veces los que estamos en Ayora no somos capaces de apreciar lo que tenemos en nuestro pueblo”, referint-se al treball d’Elena Martínez. “Fruto de este “pescozón” es esta exposición”, va afegir, i li va desitjar tot l’èxit.

D’esquerra a dreta, cònsols de Rep. Dominicana i del Brasil, decà de la RACV, autora i alcalde d’Aiora

El valor cultural que tenen els vestits

Finalment, Martínez Roda va agrair a Elena Martínez l’haver cedit els vestits per a l’exposició. També va subratllar el gran valor cultural que tenen els vestits, ja que “desde el punto de vista cultural, son como la punta del iceberg, detrás de cada uno de ellos hay otros elementos culturales de primer orden de cada localidad”, i fins i tot del clima, va indicar. “No es la RACV la que le hace un favor a la ciudad de Ayora, sino la ciudad de Ayora la que nos hace un favor a nosotros, porque nos permite, una vez más, que la RACV esté al servicio de los que promueven la cultura, y tú estás entre ellos (referint-se a l’autora)”, va concloure.

Per a acabar, l’autora va agrair a la RACV per esta oportunitat. Igualment, va mostrar la seua gratitud a Miguel Ángel Bustos per animar-la a dur a terme l’exposició. Finalment va donar les gràcies al seu marit José María per acompanyar-la sempre i a l’alcalde d’Aiora pel seu suport.

Procedència internacional

De la Comunitat Valenciana hi ha vestits d’Aiora, València, Zarra, Xarafull, Xalans, Teresa de Cofrents, Cofrents, Requena i Utiel.

I de la resta del món podran vore’s també vestits d’Europa (Espanya, Polònia, Portugal, Itàlia, Noruega, Croàcia, Rep. Checa, Sèrbia, Romania), Àsia (l’Índia, el Japó, Corea), Amèrica (Mèxic,  l’Equador, el Brasil, Veneçuela, Rep. Dominicana, Colòmbia) i Àfrica (Tanzània, Kenya, Etiòpia, Uganda, Angola, Sud-àfrica, Costa d’Ivori, Nigèria, Ghana).

Horaris de l’exposició de vestits en miniatura

L’exposició podrà visitar-se en horari de matins d’11.30 a 13.30 i de vesprades de 18.00 a 20.15 hores.

El dissabte es dedicarà al procés de creació d’estos vestits i la indumentària tradicional en el món.

En este cas el programa per al dissabte serà el següent:

11.00 h – Obertura Exposició

12.30 h.- Xarrada d’Elena Martínez, autora dels Vestits portant per lema “CONFECCIÓN DE LOS TRAJES (Inicio y desarrollo)”. En la mateixa Sala d’Exposicions.

14.00 h.- Tancament de l’Exposició

17.30 h.- Obertura Exposició

19.30 h.- Taula Redona “PASADO Y PRESENTE DE LA INDUMENTARIA TRADICIONAL EN EL MUNDO”.

Participació de Daniel Sala, Vicedegà de la RACV; Baltasar Bueno Tárrega, Periodista i Escriptor; Elena Martínez Pardo, autora dels Vestits de l’Exposició; i Miguel Ángel Bustos, director del Programa “La Mesa de les Festes”.

L’exposició es tancarà el diumenge. L’horari de demà serà d’11.00 a 14.00 i el de la vesprada de 17.00 h. a 19.30 h.

Print Friendly, PDF & Email