La plaça de la Reina es transformarà en 12 mesos

4 anys ago · Updated 4 anys ago

Remodelació Plaça de la Reina

L’Ajuntament ha licitat les obres de remodelació de la plaça de la Reina, les quals s’acabaran en 12 mesos. El pressupost d’esta esperada actuació és de 11,7 milions d’euros (11.732.394,73) i afectaran a 11.855 m2.

El projecte transformarà esta plaça per a la ciutadania i s’habilitaran zones d’esbargiment per a totes les edats, amb contenidors soterrats, aseos públics, itineraris d’arbres, i altres elements que buscaran l’equilibri d’este espai.

Esta reforma incorpora 21 propostes ciutadanes, entre les que es troben la remodelació de l’aparcament subterrani.

Un projecte emblemàtic

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qualificà este projecte «d’emblemàtic», per ser «el primer de tot el pla previst per convertir València en una ciutat de places amables i segures (en al·lusió, per exemple, a la futura conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament)».

Grezzi recordà que prèviament hi hagué un procés participatiu on els residents i els comerços de la zona donaren la seua opinió i propostes. I finalment el projecte original es va adequar als requeriments del Pla especial de protecció dels Béns d'Interés Cultural (BIC) de la zona central de Ciutat Vella.

El projecte el durà a terme l'equip integrat per Tomás Llavador Arquitectos e Ingenieros, SL; Escario Arquitecto, SA; Auraval Ingenieros, SL, i Maria Antonia Izquierdo Caballero, Unió Temporal d'Empreses.

Transport públic i de residents

Grezzi va aclarir que «este projecte d’obres contempla també la reordenació de la mobilitat de la zona, que ha tingut en compte les necessitats de residents, transport públic i usuaris de l’aparcament, els accessos del qual es remodelaran per deixar més espai per a l’esplai de la ciutadania que hi gaudirà d’un bosc urbà».

En este sentit s’ha de recordar que l'aparcament és de l’any 1970 i  «necessitava una intervenció important. S’adaptarà a la nova normativa i passarà a tenir en total 224 places, 6 de mobilitat reduïda, 52 de motos, aparca bicis i punts de recàrrega elèctrica en les dues plantes», explicà el regidor.

A més, el trànsit residencial de la zona, d’uns 200 o 300 vehicles diaris del carrer Corretgeria es dirigirà pel carrer Sant Vicent.

Respecte al patrimoni

Giuseppe Grezzi destacà que el nou disseny «posa en valor les cases històriques situades entre la Catedral i els carrers de la Corretgeria i dels Cabillers, i afavoreix la percepció de la portada barroca o dels ferros de la Catedral i de l'antiga plaça del Micalet».

Hi ha prevista una combinació dels elements verds i de la pavimentació, que també destacarà el traçat de l'antiga muralla romana i cripta de la Catedral.

A més hi haurà 115 exemplars arboris enfront dels 53 actuals. D’esta manera es generarà, al costat de les pèrgoles, una superfície d'ombra a la plaça de 1317,5 m², un  419 per cent més de l'ombra actual. En total hi haurà 1725 m³ de terra vegetal.

Pèrgoles desmuntables i difusors d’aigua

Este projecte també inclou la disposició de pèrgoles desmuntables que generaran ombra sobre el centre de la plaça en les èpoques de l'any en què siga necessari. I un sistema de difusors d’aigua que s’habilitarà a l’estiu.

Indicadors de trànsit rodat

El projecte de remodelació d’esta plaça de la Reina inclou luminàries encastades en el sòl per a marcar el recorregut dels vehicles de residents, càrrega i descàrrega o recollida d'escombraries. I també es marcaran espais adequats per als tradicionals mercadets de Nadal o l’escuradeta i per al monument de la Falla del Tio Pep.

Finalment, a la plaça hi haurà dos fonts, quatre grups d’aparca bicis, un estacionament de Valen bici, i bancs amb jardineres.

Go up