Els premis Goya tancaran l’any Berlanga a València

3 anys ago · Updated 3 anys ago

presentació Premis Goya 2022 - presentación Premios Goya 2022

La festa dels Premis Goya 2022 tindrà lloc a la ciutat de València al Palau de Les Arts el 12 de febrer, i servirà per a tancar l’any dedicat a Luis García Berlanga.

Esta edició dels premis cinematogràfics va ser presentada divendres passat al Palau de Les Arts. En este acte de presentació participaren l’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i el regidor de Turisme, Emiliano García. També hi van estar presents el president de la Generalitat, Ximo Puig; així com el president de l’Acadèmia de Cine, Mariano Barroso; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; y el vicepresidente de la Academia, Rafael Portela.

Ribó va mostrar el seu “agraïment i satisfacció” amb l’Acadèmia del Cine i considera que “l’any Berlanga s’hi mereix un final de cine amb la celebració dels premis Goya en la nostra ciutat”.

València, ciutat de cine i de Berlanga

L’alcalde va afirmar que “València és una ciutat mediterrània i amable que, cada dia més, es converteix en referent de la cultura, la modernitat i la diversitat”. A més, va fer un breu repàs a la vinculació de la ciutat amb el cine. Com a exemple va fer referència a “La mala educación” de Pedro Almodóvar; “Tranvía a la Malvarrosa” de José Luis García Sánchez; o “Todos a la cárcel” del mateix Luis García Berlanga, la gran triomfadora dels premis Goya de 1993.

Ribó va recordar i explicar que l’Ajuntament “va recuperar fa tres anys la ‘Mostra de Cinema del Mediterrani’ perquè estem convençuts que el cine, i la cultura en general, són imprescindibles per a educar persones lliures i felices”. Un festival valencià que va eliminar el govern municipal anterior.

Com hem dit, els Premis Goya 2022 seran el punt i final a les diverses celebracions de l’Any Berlanga que començà, precisament, en la gala anterior d’estos guardons. En este sentit, Ribó va dir que “la història del nostre director més internacional és la història d’una època i un moment polític traumàtic, al qual Berlanga va saber traure partit burlant la censura i retratant, des de l’humor, tot  allò en què el franquisme ens havia convertit”.

La màxima autoritat de la ciutat va afegir que “Berlanga i la seua filmografia social i irònica ens han contat millor que ningú”. I a més, creu que “el seu nom estarà sempre vinculat a les seues pel·lícules i a una manera peculiar d’entendre el món, a una visió de la realitat que tenia molt del poble valencià, de l’alegria i el caràcter mediterrani, i com ell mateix va arribar a afirmar en alguna ocasió, del pensat i fet faller”.

Ribó va concloure recordant algunes de les frases de “Bienvenido Mister Marshall”. Així, va dir que “com a alcalde vostre que sóc vos rebem amb alegria i esperem impacients la celebració de la 36ª gala dels premis Goya el pròxim any”. 

Un passeig dedicat a García Berlanga.

Per una altra banda, Sandra Gómez va anunciar que el passeig que va a parar a l’Hemisfèric, en la Ciutat de les Arts i de les Ciències, portarà el nom de Luis García Berlanga. I açò serà així com a “homenatge al cineasta que el va immortalitzar per primera vegada en la seua pel·lícula ‘París Tombuctú’”.

Gómez va dir que “Luis García Berlanga estimava la seua ciutat i este Mediterrani que ell anomenava ‘de pobres’. Per això, la seua ciutat no podia deixar de correspondre a eixe amor acollint la gala dels Goya i programant activitats amb les quals volem que la seua presència perdure als nostres carrers i als nostres espais més emblemàtics”.

La vicealcaldesa confia que gràcies a estes activitats es “reforce la tasca realitzada per la València Film Office establint sinèrgies amb altres fites per a la indústria cultural valenciana com la capital mundial del disseny”. I va recordar que la ciutat de València ha acollit més de mil rodatges.

Finalment, Barroso ha agraït el suport de l’Ajuntament de València alhora d’impulsar la gala dels premis a la nostra ciutat. A més, va anunciar que “els premis Goya seran la gala de la retrobada, una gala amb públic, amb un acostament a  l’altre, en què el cine ens permetrà estar junts”.

El president de l’Acadèmia va prometre que  “serà una cerimònia amb un model nou, amb figures de primer nivell com a presentadores i presentadors perquè volem superar el concepte de presentador únic o de parella de presentadors”. Una gala dels Premis Goya  a València en la qual tindrà una especial presència el cine de Berlanga.

Go up