|

El soterrament de les vies del tren a l’entrada de València té data

soterrament vies del tren / enterramiento vías del tren

El passat dijous 29 tant el BOE com el BOPV ens informaven de l’inici dels tràmits que ens portaran al soterrament de les vies del tren a l’entrada de València i la construcció del canal d’accés ferroviari.

L’anunci d’ADIF parlava del període d’informació pública sobre la “relació de béns i drets afectats pel projecte bàsic de construcció del canal d’accés ferroviari a la ciutat”. I es donava un termini de 15 dies hàbils per tal que “les persones, empreses i institucions afectades per l’expropiació de terrenys, béns i drets presenten al·legacions, recursos o s‘oposen a la mesura”.

El soterrament de les vies, una notícia esperada

Davant d’esta notícia tan esperada, l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, indicà que es tracta “d’una notícia estupenda, és una notícia del caire de les grans notícies que ha viscut esta ciutat com podria ser el trasllat del riu Túria, com podria ser l’aturada de la urbanització del Saler, com podria ser el declarar el vell llit del Túria com un jardí”.

Este soterrament acabarà amb la separació dels barris que estan als extrems del llit de vies. A més, el Parc Central podrà ser acabat.

Ribó va explicar que “fa només uns dies li vaig escriure a la nova ministra de Transports mostrant-li la meua preocupació i hui he de manifestar la meua satisfacció perquè un pas que teníem previst amb l’anterior ministre, i que esperàvem que es produïra abans que acabara el mes, hui apareix en el BOE”.

Molt de temps ha passat i s’ha esperat. Així ho recordava l’alcalde en dir que “és un tema que estava signat en l’any 2003. No fa vint anys però anem camí de fer vint anys. I que, ara, per fi estem posant en marxa. Per a la ciutat, per a tot el transport ferroviari, per al corredor mediterrani, és una notícia meravellosa. No m’agrada dir la paraula ‘història’ però amb esta notícia, sí”.

Ribó espera que “l’any 2022 es posen en marxa ja les obres i, a partir d’ací, tindrem el procés de la penetració dels túnels i la nova estació”.

Reunió Ajuntament- ADIF per al soterrament de les vies

A l’endemà de la notícia, el divendres, es reuniren l’Ajuntament i ADIF per a parlar d’este projecte. Esta reunió tingué la presència del regidor de Mobilitat Sostenible i alcalde en funcions, Giuseppe Grezzi i el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán. A més també hi va assistir la nova presidenta d’ADIF, María Luisa Domínguez.

Grezzi va mostrar la seua i “alegria compartida amb la ciutadania perquè, finalment, s’enceten les obres de soterrament de les vies per eliminar eixa ferida que separa els barris i per completar les infraestructures”.

El final de la divisió de barris i un no parar

A més, el responsable de la mobilitat va dir que eixa ferida que separa els barris i per completar les infraestructures”. Grezzi ha explicat que “l’Estat té un deute amb la ciutat de València com a tercera capital i perquè s’hi pot vore la llum al final del túnel de les obres, mai millor dit el túnel, perquè eixos túnels, la interconnexió entre les estacions del Nord i Sorolla facilitarà molt les connexions i millorarà molt la vida de la ciutadania”.

L’alcalde en funcions va acabar manifestant el seu desig de que “a partir d’ací ha de ser un no parar, com li he traslladat a la nova presidenta d’ADIF i s’han d’anar complint els terminis. Si tot va bé, i esperem que així ho siga i vigilarem que siga així, podrem tindre un pulmó verd i unes infraestructures de qualitat”.

Per la seua banda, Sanjuán creu que “és la inversió més rellevant de les pròximes dècades en la ciutat de València i volem transmetre el nostre agraïment i el nostre suport a la política de reactivació d’esta gran inversió”.

Per part d’ADIF, Domínguez explicà que el nou canal ferroviari té un cost de 437 milions d’euros i un termini d’execució de 51 mesos des de l’adjudicació de les obres. S’espera que les obres es liciten a principis de 2022 i que s’adjudiquen entre finals de 2022 i principis de 2023.

Temps de transició per al soterrament de les vies del tren

Hi haurà uns mesos fins el soterrament de les vies del tren a l’entrada de València. En eixe temps hauran de conviure les obres en subterrani i l’ús en superfície. Açò farà necessari ampliar temporalment l’estació de Joaquim Sorolla. El motiu és poder assumir el trànsit de línies d’alta velocitat fins que comence a funcionar la futura estació central. Esta nova estació serà subterrània.

Una volta acabades les obres es recuperaran 600.000 metres quadrats. D’este nou espai 250.000 m2 seran destinats a zona verda. L’Ajuntament finançarà el 25% del cost d’este canal d’accés.

Giuseppe Grezzi
Borja Sanjuán
Print Friendly, PDF & Email

Similar Posts