El Partit Popular guanya les eleccions municipals de València 2023

eleccions municipals de València, elecciones municipales de València

Resultats eleccions municipals de València: Partit Popular lidera amb majoria de vots

Despŕes de celebrar les eleccions municipals de València el passat 28 de maig, els resultats revelen que el Partit Popular (PP) ha sigut el partit més votat, aconseguint un 37% dels vots. Això suposa un important augment respecte als comicis anteriors, ja que han aconseguit 5 regidors més, un total de 13.

Compromís es situa a segona força política

A la segona posició es troba Compromís, amb un 24,2% dels vots i 9 regidors. Encara que ha obtingut  menys suport que el Partit Popular, esta formació política continua sent una força rellevant en la política municipal de València.

El Partit Socialista PSPV-PSOE queda en tercer lloc

En tercer lloc es troba el Partit Socialista (PSPV-PSOE), amb un 19,2% dels vots i 7 regidors. En este cas han perdut un regidor respecte a les eleccions anteriors.

Vox creix i podria ser clau per a que governe el PP

Una de les sorpreses d’stes eleccions ha estat el creixement de Vox, que ha aconseguit un 12,9% dels vots i 4 regidors. Això suposa un augment de dos regidors respecte a les eleccions passades, i pot ser clau per a que el PP puga governar.

Diversitat política sense Ciutadans

Els resultats d’estes eleccions municipals reflectixen el panorama polític actual a la ciutat de València, on Ciutadans despareix de l’ajuntament valencià. El Partit Popular emergix com la força dominant, aconseguint majoria en el consistori. No obstant això, cal assenyalar que els altres partits també tenen una presència significativa i que la diversitat política serà present en les decisions i accions del govern municipal.

Pacte amb Vox o abstenció de Compromís i PSPV?

Amb estos resultats, s’obri un nou escenari polític a València. El Partit Popular tindrà la responsabilitat de liderar el govern municipal si pacta amb l’extrema dreta que representa Vox. Així mateix, Compromís i el Partit Socialista jugaran un paper rellevant com a forces de l’oposició, amb Joan Ribó com a cap de l’oposició.

Una altra possibilitat per al PP, insinuada pel seu president estatal en una intervenció, seria arribar a acords, ajuntament per ajuntament, per a que l’oposició deixara governar a la força més votada. En el cas de València això significaria demanar una abstenció de Compromís i PSPV a canvi de no haver de pactar amb Vox, de manera que María José Català poguera ser alcaldessa sense lligasses. Encara que després l’acció de govern necessitaria de pactes.

En resum, les eleccions municipals de València han atorgat una victòria al Partit Popular però que no li dona l’alcaldia sinó pacta amb Vox o l’oposció s’absté en la votació d’investidura. En els pròxims dies tot es vorà clarificat.

Print Friendly, PDF & Email