L'Alcaldessa de València Proposa Esculls Artificials per a Protegir les Platges del Sud

esculls artificials, arrecifes artificiales

L'erosió de les platges és un problema que ha preocupat durant dècades a les comunitats costaneres, i València no és una excepció. L'última proposta de l'alcaldessa María José Catalá, anunciada durant la seua intervenció en un curs sobre l'adaptació al canvi climàtic a les ciutats, vol que siga la solució esperada per als veïns del Saler i altres zones del sud de València. La idea central és la implantació d'esculls artificials per a frenar la regressió de les platges, una mesura que ja ha sigut utilitzada amb èxit en altres parts de la ciutat.

Índex / Índice
  1. Esculls Artificials: Una possible Solució per a frenar l'erosió de les platges
    1. La Importància de l'Experiència Prèvia a la Malva-rosa
  2. València Capital Verda Europea: Un Pla Global per a Combatre el Canvi Climàtic
  3. Continuïtat en les Polítiques Mediambientals
  4. Energia Solar per a Lluitar Contra la Pobresa Energètica
    1. Com Funcionen els Esculls Artificials: Construcció, Eficiència i Respecte pel Fons Marí

Esculls Artificials: Una possible Solució per a frenar l'erosió de les platges

En el marc de la Capitalitat Verda Europea 2024, l'Ajuntament de València treballarà de la mà amb la Universitat Politècnica de València (UPV) per a desplegar un sistema d'esculls artificials a les platges del sud de la ciutat. Segons va declarar l'alcaldessa Catalá, “es tracta d'una iniciativa altament demandada pels veïns del Saler”. Esta mesura no només té com a objectiu frenar l'erosió de les platges, sinó també corregir la degradació de les aigües costaneres i ajudar a la recuperació de la població de peixos.

La Importància de l'Experiència Prèvia a la Malva-rosa

València no és nova en l'ús d'esculls artificials. El primer escull artificial d'Espanya es va instal·lar a la platja de la Malva-rosa en 2014, amb resultats que l'alcaldessa considera positius i que han inspirat esta nova iniciativa per a les platges del sud. “Ara volem implantar este sistema a les platges del sud de la ciutat”, va afirmar Catalá, ressaltant l'èxit previ i el potencial per a replicar-lo en altres zones costaneres vulnerables.

València Capital Verda Europea: Un Pla Global per a Combatre el Canvi Climàtic

La proposta dels esculls artificials s'emmarca dins del projecte més ampli de la Capitalitat Verda Europea 2024, que inclou una sèrie d'iniciatives orientades a lluitar contra el canvi climàtic. Entre les mesures destacades es troben la creació de 350.000 metres quadrats de noves zones verdes i la construcció de la major planta solar urbana pública d'Europa. Esta última, coneguda com a projecte ‘Requiem In Power’, també s'ha posicionat com una solució per a famílies vulnerables que no poden pagar la factura de la llum.

Continuïtat en les Polítiques Mediambientals

El nou projecte d'esculls artificials i les iniciatives de la Capitalitat Verda Europea se sumen a les mesures mediambientals que ja va posar en marxa l'anterior govern municipal de Joan Ribó. Durant els últims anys, l'anterior administració Compromís / PSPV va impulsar projectes com el del Parc Central, que va afegir 110.000 metres quadrats de zones verdes al cor de la ciutat, així com la recuperació de l'Albufera i la protecció de la Devesa. A més, es va promoure l'ús de la bicicleta amb l'expansió de la xarxa ciclista i es van realitzar inversions per a millorar i fomentar el transport públic sostenible. Estes iniciatives van assentar les bases per a la transició ecològica que ara continua amb la nova administració.

Energia Solar per a Lluitar Contra la Pobresa Energètica

Una altra de les iniciatives destacades per l'alcaldessa Catalá durant la seua intervenció a Santander va ser el projecte ‘Requiem In Power’. Esta iniciativa implica la instal·lació de més de 6.600 plaques solars en els cementeris municipals, amb l'objectiu d'alimentar edificis públics i subministrar energia a llars vulnerables. Segons va explicar l'alcaldessa, “a partir de setembre, les famílies que no poden pagar la llum podran usar l'energia produïda en les plaques dels cementeris”. Així, esta mesura no sols contribuirà, teòricament, a la reducció de 1.000 tones de CO₂ a l'any, sinó que també oferirà una solució per a les famílies més necessitades.

Com Funcionen els Esculls Artificials: Construcció, Eficiència i Respecte pel Fons Marí

Els esculls artificials són estructures construïdes per l'ésser humà, generalment de formigó o altres materials duradors, que es col·loquen al fons marí per a simular les funcions dels esculls naturals. Són dissenyats per a frenar l'erosió de les platges, protegir la costa de l'impacte dels temporals i crear hàbitats per a la vida marina. La seua construcció i instal·lació es realitzen amb maquinària especialitzada que col·loca aquests blocs en zones estratègiques del fons del mar, assegurant que no danyen els ecosistemes marins existents. Aquests esculls han demostrat ser eficients per a reduir l'erosió costanera, ja que disminueixen l'energia de les ones que arriben a la costa, retenint l'arena i evitant la pèrdua de terres. A més, els estudis mostren que, si es col·loquen correctament, són respectuosos amb el fons marí i poden, fins i tot, contribuir a la regeneració d'ecosistemes degradats, ja que proporcionen nous espais per a la flora i fauna marina.

Infoguiavalencia

Go up