Reobertura de l’Hemicicle de l’Ajuntament de València després de 8 mesos d'obres de rehabilitació

28/05/2024

Reobertura de l'Hemicicle de l'Ajuntament de València, reapertura del hemiciclo del Ayuntamiento de València
Índex / Índice
 1. Reobertura de l’Hemicicle de l’Ajuntament de València
  1. Restauració i conservació del patrimoni històric valencià
 2. La Rehabilitació de l’Hemicicle: Objectius i Resultats
  1. Objectius de les Obres
  2. Descobriments durant les Obres
 3. Elements Restaurats
  1. Vidriera i Pintures de Luis Dubón
  2. Colors i Motlures
 4. Plans Futurs
  1. Renovació de l’Entapissat i Modernització Tecnològica
 5. Declaracions Oficials
 6. Implicacions per als Ciutadans
  1. Retorn de les Sessions Plenàries
 7. Visita Guiada a l’Hemicicle
 8. Què és un Hemicicle?
  1. Definició i Orígens Històrics
  2. Primer Hemicicle Conegut
  3. Evolució a l’Època Romana
  4. L’Hemicicle en l’Edificació Moderna
  5. L’Hemicicle de l’Ajuntament de València
  6. Altres Hemicicles Notables
  7. Importància i Funció Actual

Reobertura de l’Hemicicle de l’Ajuntament de València

Restauració i conservació del patrimoni històric valencià

Este 28 de maig, es produix la reobertura de l’Hemicicle de l’Ajuntament de València després de huit mesos d’obres de rehabilitació. Este emblemàtic espai, inaugurat en 1930, ha sigut objecte d’unes intervencions amb un pressupost de 497.000 euros. Què s'ha fet exactament i què podem esperar d’esta reobertura? Continua llegint per a descobrir-ho.

La Rehabilitació de l’Hemicicle: Objectius i Resultats

Objectius de les Obres

L’objectiu principal de les obres era pal·liar els problemes d’humitat causats per filtracions d’aigua per la vidriera i restaurar els elements decoratius originals. La intervenció ha permés recuperar els colors originals de les parets i sostre, així com els policromats daurats i blaus de les motlures.

Descobriments durant les Obres

Durant els primers sondatges, es va descobrir que les motlures eren policromades i que el color original de la sala tenia una tonalitat “amarronada”, entre pedra i visó, en lloc del blanc i gris anterior. Estos descobriments van allargar les obres, ja que també es va haver de modificar l’estructura que suportava la lluerna de la sala per a evitar la formació de bombaments.

Elements Restaurats

Vidriera i Pintures de Luis Dubón

La rehabilitació de la vidriera ha permés una major il·luminació natural en l’Hemicicle. També s’han restaurat les pintures de l’artista valencià Luis Dubón, que són realitzades sobre llenç i no com una pintura mural.

Colors i Motlures

Els colors originals de les parets i sostre, juntament amb els policromats de les motlures, han sigut restaurats meticulosament, recuperant així l’aspecte autèntic de l’Hemicicle, informen des de l'Ajuntament.

Plans Futurs

Renovació de l’Entapissat i Modernització Tecnològica

L’Ajuntament ha anuncitat que pròximament abordarà el canvi de l’entapissat de les bancades i l’actualització dels equips multimèdia per a modernitzar un espai en el qual s’han viscut esdeveniments històrics.

Declaracions Oficials

L’Alcaldessa de València ha destacat la importància d’esta intervenció: “La restauració de l’Hemicicle no sols preserva un espai de gran valor històric, sinó que també millora les condicions per a les sessions plenàries, oferint un entorn més lluminós i acollidor per a tots”.

Implicacions per als Ciutadans

Retorn de les Sessions Plenàries

Després de realitzar huit sessions a la Sala de Plens de la Diputació de València, el Ple de l’Ajuntament torna a celebrar-se en el seu espai habitual a partir d'este dimarts. Esta reobertura reobertura de l’Hemicicle de l’Ajuntament de València suposa la recuperació d’un espai emblemàtic el qual és un Bé de Rellevància Local (BRL).

Visita Guiada a l’Hemicicle

Els ciutadans que vullguen vore de primera mà les millores realitzades en l’Hemicicle podran accedir-hi en futures visites guiades organitzades per l’Ajuntament. Estas visites oferiran una oportunitat per a conéixer els detalls de la rehabilitació i l’història d’este espai.

Què és un Hemicicle?

Definició i Orígens Històrics

Aprofitant esta reforma, anem a fer un poc d'història. Un hemicicle és una sala o espai de forma semicircular, generalment utilitzat per a reunions oficials, debats polítics o cerimònies importants. L'origen del terme prové del llatí "hemicyclium", que significa "mig cercle". Esta forma arquitectònica ha sigut utilitzada al llarg de la història per a facilitar la visibilitat i l’acústica en espais on es necessita una interacció clara entre els participants.

Primer Hemicicle Conegut

Un dels primers hemicicles coneguts es remunta a l’Antiga Grècia, en el Teatre d'Epidaure, construït al segle IV a.C. Este teatre, dissenyat per l'arquitecte Policleto el Jove, és famós per la seua excel·lent acústica i la seua capacitat per a albergar fins a 14.000 espectadors. La disposició semicircular permetia que tots els assistents tingueren una bona visió de l’escenari i que el so arribara clarament a tot l’amfiteatre.

Evolució a l’Època Romana

Els romans van adoptar i adaptar esta forma arquitectònica en els seus amfiteatres i circs, utilitzant-la no només per a espectacles teatrals, sinó també per a esdeveniments polítics i socials. Un exemple notable és el Coliseu de Roma, amb la seua forma el·líptica que proporcionava una vista òptima des de qualsevol punt de l’auditori.

L’Hemicicle en l’Edificació Moderna

En èpoques més recents, l’hemicicle ha sigut una característica comuna en les sales de parlaments i altres institucions governamentals. La disposició semicircular facilita el debat i la discussió, permetent que els oradors tinguen una millor interacció visual amb els altres membres.

L’Hemicicle de l’Ajuntament de València

L’Hemicicle Municipal de València, inaugurat en 1930, és un exemple modern d’este tipus d’espai. Dissenyat per a albergar les sessions plenàries de l’Ajuntament, la seua arquitectura no només respon a criteris estètics, sinó també funcionals. La forma semicircular assegura que tots els regidors i regidores puguen vore i escoltar clarament, millorant la comunicació i el debat.

Altres Hemicicles Notables

Altres exemples notables d’hemicicles inclouen el Parlament Europeu a Brussel·les, el Congrés dels Diputats a Madrid, i el Capitoli dels Estats Units a Washington, D.C. Cada un d’estos espais comparteix la característica forma semicircular, que ha demostrat ser eficaç per a l’activitat legislativa i governamental.

Importància i Funció Actual

En l’actualitat, els hemicicles continuen sent utilitzats principalment per a reunions polítiques i legislatives. La seua forma permet una millor distribució de la veu i facilita la interacció entre els participants. A més, estos espais solen estar equipats amb tecnologia moderna per a la votació electrònica i la transmissió audiovisual, la qual cosa millora encara més la seua funcionalitat.

Conclusió

La reobertura de l’Hemicicle de l’Ajuntament de València permet que este espai continue sent un escenari clau en la vida política i cultural de València.

Go up