L’Ajuntament patrocina un documental de les famílies de les víctimes de la fossa 113 de Paterna

Després de dos mesos de treballs d’exhumació, este documental mostra la història de més de 60 persones afusellades en el camp de tir de Paterna durant la Guerra Civil. En eixos treballs s’han recuperat desenes de restes i ara s’ha recopilat en les veus de 32 testimonis de les seues famílies la denúncia sobre els crims del franquisme com de lesa humanitat.

L’acord de patrocini li ho comunicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, a representants de l’associació de familiars de les víctimes este dijous en una reunió.

Tello ha declarat que este «És un projecte vinculat al compromís amb la democràcia i els valors de llibertat que hui inspiren l’acció de govern dels consistoris democràtics i per això l’Ajuntament de València vol fer costat a este documental». A més, ha recordat «el ferm compromís del govern de Joan Ribó amb la memòria democràtica del nostre poble». La dotació econòmica de l’Ajuntament serà de 5.000 euros.

La regidora ha afegit que «A través de la col·laboració amb el documental produït pels familiars de les víctimes, entre les quals hi havia veïns i veïnes de la ciutat de València, volem posar en valor la lluita per la llibertat i la justícia que abanderem com a societat democràtica i al mateix temps demostrem la capacitat de la cultura com a instrument de transformació social».

L’agraïment dels familiars de les víctimes

Per part seua, els representants de l’associació han indicat que «No cal dir que tant pel que representa València, com a tercera capital de l’Estat, com pel caràcter simbòlic de la seua implicació, ens ajudarà a visibilitzar i amplificar la repercussió d’una lluita que no hauria de ser només cosa de les famílies afectades sinó de tota la societat».

I han explicat que «pels sis veïns de València que poden trobar-se en la nostra fossa i per tants altres que es troben en altres fosses de Paterna, l’ajuda de l’Ajuntament de València ens permetrà fer de la nostra història una història col.lectiva de compromís amb la justícia i la reparació de tants i tants valencians afusellats per les seues conviccions democràtiques i per la defensa d’un règim de llibertats com el que tenim hui en dia. Quan l’any passat iniciàrem els treballs d’excavació i d’exhumació de la fossa, la regidora Glòria Tello va ser el primer càrrec públic que ens visità a peu de fossa. Un gest que, juntament amb la signatura d’este contracte, demostra la sensibilitat i la solidaritat de l’actual equip de govern presidit per Joan Ribó».

L’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 113

Esta associació vol recuperar, divulgar i difondre la memòria d’aquelles persones que, sense cometre cap delicte, van patir la repressió franquista en la postguerra. L’Ajuntament dóna suport a la seua lluita emparada per la Llei de Memòria Històrica. El consistori anteriorment ha impulsat la retirada de símbols d’exaltació de la dictadura. També ha modificat la denominació de vies públiques i retirat diversos honors a dirigents del franquisme que encara estaven vigents.

Print Friendly, PDF & Email