
Robert Francis Prevost, Lleó XIV: el primer papa estatunidenc que vol "construir ponts amb el diàleg"

L'elecció del nou papa Lleó XIV marca un punt d'inflexió en el Vaticà
Este dimecres, a les 18:08 hores, la fumata blanca des de la Capella Sixtina va anunciar al món l’elecció del nou papa Lleó XIV. Després de quatre votacions, els 133 cardenals van aconseguir consens per a designar Robert Francis Prevost Martínez com a 267è pontífex romà. Un fet històric: és el primer papa estatunidenc, amb doble nacionalitat peruana, i el primer agustí en dirigir l’Església Catòlica.
El cardenal Dominique Mamberti va ser l’encarregat de proclamar el “Habemus Papam” des del balcó de la basílica de Sant Pere, davant de 40.000 persones. El nou pontífex va passar per la Sala de les Llàgrimes, on, segons la tradició, els papes viuen els primers moments de soledat abans de vestir-se amb les robes blanques, un ritual que representa el pes del càrrec.
L’elecció del nou papa Lleó XIV marca un abans i un després per a una Església que enfronta reptes com la crisi de credibilitat pels casos d’abusos a l’Església i la demanda de renovació pastoral
Qui és Lleó XIV? De Chicago a Chiclayo
Un pontífex amb arrels globals
Nascut a Chicago en 1955, Robert Francis Prevost va créixer en una família amb ascendència espanyola per via materna (Mildred Martínez) i europea per via paterna (Louis Marius Prevost, d’origen francès i italià). Llicenciat en Matemàtiques per la Universitat Villanova (1973), va combinar la seua vocació religiosa amb estudis de Teologia i Dret Canònic a Roma.
La seua trajectòria pastoral va començar com a missioner a Chulucanas (Perú), on va fundar la parròquia de Nuestra Señora de Montserrat. “Vaig aprendre que l’Església ha d’anar als pobles, no esperar als temples”, va declarar en una entrevista de 2018. En 2015, va obtindre la nacionalitat peruana com a reconeixement als 30 anys dedicats al país.
De bisbe de Chiclayo a cardenal
El papa Francesc el va nomenar bisbe de Chiclayo en 2015, i en 2023, cardenal. La seua labor com a president de la Comissió Pontifícia per a Amèrica Llatina i prefecte del Dicasteri per als Bisbes el van situar com a candidat sòlid al conclave. D'ell es diu que és un home de diàleg, però pragmàtic.
Prioritats i contradiccions d’un pontificat inèdit
Lleó XIV i el Medi ambient, pobresa i migrants: l’herència de Francesc
Lleó XIV compartix amb el seu predecessor l’èmfasi en la justícia social. En el seu primer discurs, va cridar a “ser una Església que construïx ponts amb els més vulnerables”. Les seues accions al Perú inclouen projectes contra la desnutrició infantil i suport a migrants venezolans.
El focus en el medi ambient s’unix a la lluita contra la pobresa, una combinació que segons experts, pot atraure joves a l’Església
No obstant això, manté línies conservadores:
No a l’ordenació de dones: “L’Església no està preparada per a este pas”, va afirmar en un seminari en 2020.
Silenci sobre el col·lectiu LGTBI: Encara que defén el respecte, evita qüestions sobre matrimoni igualitari o benediccions a parelles homosexuals.
Les ombres del passat: els abusos al Perú
El nou papa estadunidenc enfronta crítiques per la seua gestió com a bisbe de Chiclayo en casos d’abusos sexuals per part de clergues. En 2022, mitjans peruans van publicar documents de la Congregació per a la Doctrina de la Fe que vinculaven sacerdots de la seua diòcesi amb denúncies no investigades. “No es pot tolerar la impunitat”, exigeix Juan Carlos Cruz, activista xilè supervivent d’abusos.
Els casos d’abusos a l’Església al Perú continuen sent una ombra sobre el seu llegat, amb víctimes exigint transparència
Lleó XIV no nega els fets, però critica les filtracions: “Les víctimes tenen dret a l’anonimat”. Organitzacions com BishopAccountability.org demanen accions concretes.
Un nom carregat de simbolisme
Lleó XIV, un homenatge a Lleó XIII
El nou papa tria este nom en honor a Lleó XIII (1878-1903), conegut per la seua encíclica Rerum Novarum (sobre drets laborals) i per apropar-se a esglésies ortodoxes. “Vull recuperar l’esperit de diàleg del meu antecessor”, va assenyalar en el seu primer comunicat.
Reaccions internacionals
A Perú, les esglésies de Chiclayo van repicar les campanes durant 10 minuts, en canvi, als EUA, grups progressistes mostren escepticisme: “Esperem gestos reals, no paraules”, demana New Ways Ministry, entitat LGTBI catòlica.
El repte de unificar una Església dividida
El nou pontífex hereta una institució amb fractures internes entre conservadors i reformistes. En el seu discurs, va instar als cardenals a “caminar junts sense por”. La seua habilitat com a políglota (parla anglès, espanyol, italià, francès, llatí i alemany) pot facilitar el diàleg, segons fonts del Vaticà.
Què podem esperar?
Reformes administratives: Com a prefecte del Dicasteri per als Bisbes, va impulsar major transparència en nomenaments.
Diplomàcia ecològica: S’espera que particip en cimeres climàtiques, com feia Francesc.
Continuïtat en litúrgia: No es preveuen canvis en rites o dogmes.
“Volem ser una Església sinodal, on tots tinguem veu. No tenim por d’anunciar l’Evangeli en este món fracturat” va dir Lleó XIV en el seu primer discurs com a papa
El llegat d’un agustí al segle XXI
L'elecció del nou papa Lleó XIV, Robert Francis Prevost, porta l’esperit de Sant Agustí (“Cor inquiet fins a trobar Déu”) al pontificat. La seua elecció reflecteix un desig d’equilibri entre tradició i justícia social. Com assenyala el Vaticà, “el diàleg és l’eina per a construir pau en un món polaritzat”.






Relacionades / Relacionadas