1988.- Unió i constància van tindre la seua recompensa

2019 01 28 sant isidre 29 12 1988
Sant Isidre - 29-12-1988 (foto: Esteban Gonzalo)

La inauguració el 29 de desembre de 1988 d’un baixador en la línia de Metrovalencia que contínua fins a Vilanova de Castelló, va ser el millor regal anticipat de Reis per als 7.400 veïns del barri Sant Isidre, en el sud de la ciutat de València.

Va ser la recompensa a la unió i constància dels seus habitants que al costat de la seua Associació de Veïns van reclamar l’estació quan el Ministeri de Foment va estudiar i posteriorment va construir els trams de túnels que després d’unir-los entre les estacions de Plaça Espanya i Jesús van conformar l’enllaç de les línies de Bétera i Llíria en la zona nord amb el ferrocarril que pel sud contínua per la Ribera Alta fins a Vilanova de Castelló.

De les huit estacions de l’obra, la de Beniferri, va quedar en un descampat que gradualment va ser ocupat per l’expansió urbana del cap i casal, i la de Soriano la van situar al nord del baixador que donava servici als empleats i visitants a una gran fàbrica de llums, oblidant-se del barri Sant Isidre, en la proximitat del qual existia un baixador des de 1950 en substitució de l’antic denominat Cementeri, perquè facilitava l’arribada a la necròpoli principal de la ciutat. Estudis a distància sense tindre en consideració la realitat urbana, com tampoc la van tindre quan van executar l’enllaç d’Adif on no van fer cas de la proposta d’ací que minimitzava l’impacte de transbord i necessitava menys ascensors.

Des de 1984 les reclamacions van ser constants, i el 8 d’octubre de 1988 els veïns van rebre amb ous i tomaques al tren inaugural, que després de recórrer el túnel havia arribat fins allí per a canviar de via i tornar a l’estació Plaça Espanya on van fer els actes institucionals, per a manifestar al ministre de Transports, Turisme i Comunicacions, José Barrionuevo, i acompanyants, la indignació pel menystinc ministerial.

El President Joan Lerma i altres membres del Govern Valencià van aguantar el “bombardeig” perquè s’assabentara el representant governamental, el dia 11 el Conseller d’Obres Públiques, Urbanisme i Transports, Rafael Blasco, li va dir a l’Associació que ho estaven estudiant, i tres dies després els va informar que havien donat les ordres per a construir el baixador. Tal rapidesa tenia la seua explicació, ja que davant la negativa ministerial, que va al·ludir excés de declivi per a no incloure el baixador en el projecte, van esperar que els cediren el realitzat i començara el servici per a publicitar que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) havia acordat amb l’empresa constructora que deixara un tram horitzontal de 65 metres de longitud en la part més pròxima al barri per a facilitar l’execució del baixador. El van fer amb tal celeritat, però pagant ací el cost de 50 milions de pessetes, que els veïns van poder utilitzar el metro abans que finalitzara l’any 1988.

Ara és un barri amb 9.891 veïns, ben comunicat, ja que a més del metro, amb dotze trens per hora i sentit els dies laborables i menys dissabtes i festius, hi ha dos línies de l’EMT.

L’any passat van ser registrats 389.375 viatgers, amb similar quantitat d’arribats. Xifra amb lleugers alts i baixos anuals en els quals ha anat influint l’atur, el poder adquisitiu per a desplaçaments de compres i la variació de les destinacions lectives.

Reclamació de l’estació que l’Associació Valenciana d’Amics del Ferrocarril va recolzar en la mesura de les seues possibilitats, ja que va considerar que tenien raó els veïns i la seua associació en el que demanaven.

Baixador que va augmentar la seua importància quan Adif va acostar, però no com es va demanar ací, el seu baixador Vara de Quart, que va rebatejar Sant Isidre, i més quan va haver-hi transbord obligat per als viatgers de les línies C-3 i C-4 de Renfe, entre la supressió en el 2008 del tram fins a l’Estació de Nord per a facilitar l’accés a la línia d’alta velocitat i set anys després la restitució de l’arribada cèntrica, previ canvi de sentit de circulació en Font Sant Lluís.

Un barri on reclamen soterraments de vies, principalment per a substituir la gran barrera del terraplé pel cim del qual circulen els trens de Renfe de les esmentades línies des de 1969, ja que, pel que sembla, van considerar en el Ministeri d’Obres Públiques que era massa inversió per a ací fer un viaducte.

Print Friendly, PDF & Email
esteban gonzalo rogel

Autor: Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)