El Tapís del Corpus 2024: Un Monument Floral en el Cor de València

02/06/2024

tapís del Corpus 2024, tapiz del Corpus 2024
Índex / Índice
 1. El tapís del Corpus 2024
 2. La Simbologia del Tapís del Corpus 2024
 3. Col·laboració i Reconeixement
 4. Festivitat i Significat del Corpus Christi a València
 5. Elements principals de la festa del Corpus a València, la Festa Grossa
  1. La Processó
  2. Els Gegants i Cabuts
  3. La Degolla
  4. Les Roques
  5. Els Misteris
  6. Les Danses
  7. La Custòdia
  8. Altres elements
  9. Conclusió

El tapís del Corpus 2024

Com cada any, els valencians i valencianes i visitants poden vore el tapís del Corpus 2024 a la plaça de la Mare de Déu de València. Com cada any, esta obra d'art floral ha sigut elaborada per la firma Decourba, que ha utilitzat un total de 150 quilograms de flors per crear una peça en estil modernista de 48 metres quadrats.

El passat dia 30 de matí l'equip de Decourba va començar el muntatge del tapís al costat de la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats. Les flors utilitzades inclouen exemplars de gayuba, hibisc, camamil·la, eucaliptus, molsa, bola de pebre i xiprer, que junts creen un espectacle visual impressionant.

La Simbologia del Tapís del Corpus 2024

El disseny del tapís representa sis àngels en actitud d'adoració al cos i la sang de Crist, simbolitzats per la imatge del Sant Calze que alberga la catedral de València. A la base de l'altar, es pot vore la imatge del pelicà, símbol eucarístic que recorda l'entrega de Crist, oferint el seu cos i la seua sang.

El treball per crear este tapís ha involucrat a 14 persones durant un termini de 28 dies. Decourba, l'empresa responsable, té una llarga trajectòria en l'elaboració de tapissos florals, sent este el nové que realitza per a la festivitat del Corpus Christi de València.

Monument d'Art Floral en Honor del Corpus Christi

Este tapís està complementat pel monument d'art floral en honor del Corpus Christi instal·lat a la plaça de la Reina, on romandrà durant tot el cap de setmana. Esta obra és una reproducció de 4 metres d'altura per 3 d'amplària del Sant Calze venerat en la catedral. Realitzat en vareta de fusta per l'artista faller Juanjo García, el monument està envoltat per quatre columnes decorades amb adorns florals dissenyats per l'Escola de Jardineria de la Delegació de Parcs i Jardins de l'Ajuntament.

Col·laboració i Reconeixement

En el marc d'estes celebracions, l'associació Amics del Corpus de València atorga enguany la distinció ‘Corpusiano d'Honor’ a l'Escola de Jardineria de l'Ajuntament de València. Este reconeixement va ser entregat durant un acte formal després de la missa i el pregó del Corpus que tingué lloc este passat dijous a l'Església del Patriarca. Ignacio Ballester, director gerent de l'Organisme Autònom Municipal (OAM) de Parcs i Jardins, arreplegà la distinció en nom de l'escola.

Festivitat i Significat del Corpus Christi a València

El Corpus Christi és una de les festivitats més importants i antigues de València, arrelada en la cultura i tradició de la ciutat des del segle XIV. Celebrada 60 dies després del Diumenge de Pasqua, esta festivitat té com a objectiu exaltar el misteri de l'Eucaristia, recordant la presència real de Jesucrist en el Santíssim Sagrament.

Durant els dies de celebració, els carrers del centre de València es transformen en un escenari de color i devoció. Processons, decoracions florals, i representacions religioses formen part d'esta festivitat que combina fe i tradició popular. Els xiquets vestits de comunió, els gegants, i els cabuts desfilen pels carrers en una processó solemne i alegre alhora, que atrau tant fidels com curiosos.

Elements principals de la festa del Corpus a València, la Festa Grossa

La festa del Corpus de València és una de les celebracions més antigues i emblemàtiques de la ciutat. Té els seus orígens en el segle XIV, sent una de les primeres manifestacions del Corpus Christi a Espanya. Esta festivitat combina elements religiosos i populars, destacant per la seva riquesa cultural i el seu caràcter espectacular. A continuació, es descriuen els principals elements participants en la festa del Corpus de València:

La Processó

La processó del Corpus és l'acte central de la festa i recorre els principals carrers del centre històric de València. Es tracta d'una desfilada solemne en què participen nombroses figures i elements tradicionals.

Els Gegants i Cabuts

 • Gegants: Representen reis i figures nobles, alts i majestuosos, sovint ballen al ritme de la música.
 • Cabuts (Capgrossos): Figures amb grans caps que simbolitzen personatges populars o grotescos, interactuen amb el públic de manera còmica i festiva.

La Degolla

És una representació de la matança dels innocents ordenada per el rei Herodes. Els actors, anomenats "els Dimonis", porten vestits de diables i simulen la persecució dels infants.

Les Roques

Les Roques són grans carros triomfals decorats amb escenes bíbliques o al·lusions a la història sagrada. Cada roca representa un passatge diferent i són tirades per cavalls o bous. Destaca especialment la Roca de la Mare de Déu dels Desemparats, patrona de València.

Els Misteris

Es tracta de xicotetes representacions teatrals sobre plataformes mòbils que expliquen escenes de l'Antic i Nou Testament. Són interpretades per actors amateurs, sovint xiquets, que mantenen viva la tradició dels antics teatres medievals.

Les Danses

 • La Moma i els Momos: La Moma representa la Virtut, vestida de blanc i amb els ulls tapats, mentre que els Momos simbolitzen els set pecats capitals. La dansa representa la lluita entre la Virtut i el Pecat, acabant sempre amb la victòria de la Moma.
 • La Magrana: Un ball tradicional que es realitza al voltant d'una estructura decorada que simula una magrana, de la qual surten cintes de colors.

La Custòdia

El moment culminant de la processó és l'exhibició de la Custòdia, una peça d'orfebreria que conté l'hòstia consagrada. La Custòdia és portada baix pal·li i acompanyada per les màximes autoritats eclesiàstiques i civils.

Altres elements

 • Els Heralds: Vestits amb uniformes tradicionals, precedixen la processó tocant trompetes i anunciant l'arribada de la Custòdia.
 • Els "Cirialots": Homes amb vestits llargs que porten grans ciris, simbolitzant la llum de la fe.
 • Les Àguiles: Figures que representen àguiles daurades, que desfilen abans de la Custòdia, simbolitzant el poder imperial.

La festa del Corpus de València és una manifestació vibrant de la cultura i la religiositat popular, amb un llegat que ha perdurat durant segles i que continua captivant tant a habitants com a visitants.

Conclusió

El tapís del Corpus i el monument d'art floral són elements essencials de la festivitat del Corpus Christi a València, reflectint l'habilitat i la dedicació dels seus creadors. Un festivitat que traspassa els inicis purament religiosos, havent-se convertit en una manifestació cultural i també un atractiu turístic del Cap i Casal.

Go up