La Falla de la Plaça Luis Cano de Benimàmet complirà 75 anys

06/02/2019

Quatre ninots indultats i un preservat per petició de l'arquebisbat en els cinc primers exercicis de la Falla Felipe Valls-Campament de Benimàmet, és un palmarés únic en la llarga història fallera de València. 

En el març vinent complirà 75 anys de falles plantades la pionera de les sis comissions actuals en eixa important pedania del nord de València, amb la denominació Plaça Luis Cano des de l'any 1957.

És l'única de pedanies amb quatre ninots indultats en els seus tres quarts de segle d'existència, corresponents als anys 1945 (Manolo, el de l’escurá), 1946 (Cantinflas i don Manolito, sobre el mal servici i la carestia de l'aigua i l'electricitat), 1948 (El miniaturista Meseguer) i 1949 (El dolçainer Josep Sanfeliu), amb l'afegit del ninot que va sol·licitar en 1947 l'Arquebisbe Marcelino Olaechea per a lliurar-lo de la cremà i està exposat en l'entrada a la seu de la Junta Central Fallera. Un començament espectacular amb gran èxit de l'artista faller José Arnal García.

Associació Cultural Falla Luis Cano, la seua denominació oficial actual, del sector Benimàment-Burjassot-Beniferri, que està regida per una Junta Gestora presidida per Francisco Doménech, José Herrero, Manuel Ventura i Javier Monerris, que es repartixen les quatre àrees importants de la comissió, i de la qual és Fallera Major Laura Cebrián Lara. En infantils, Fallera Major Carmen Soler Oficial i president Alex González Hortelano.

L'artista Sergio Lis Abril els plantarà la falla gran amb el lema Festa Tropical per a la secció 4a B, i Joserra Lisarde Ferrer serà l'autor de la xicoteta, dissenyada amb el lema Marcat al calendari per Ceballos i Sanabria, per a la secció 7a.

Festa Tropical, serà un recorregut per la llarga història de la falla, destacant l'actual esperit de més festa que monument i valor cultural, i criticant els problemes econòmics de les comissions, artistes i pensionistes. Inclourà un muntatge especial per a incitar als visitants a descobrir particularitats.

Marcat al calendari, tractarà sobre dates importants per a infantils, però també per als adults, com són els dies: Mundial del Teatre, del Medi Ambient, del Llibre, Reis Mags, de la Plantá, …..

És una comissió molt unida amb el seu barri per nombroses activitats, part d'elles (karaoke, monòlegs, exposicions,…) en el casal, local que aprofiten per a captar associats facilitant-los l'entrada lliure als veïns quan televisen esports o festivals, com és el cas d'eurovisión.

Amb els dies fallers culminarà un exercici recordant als qui els van precedir.

Especial any de què deixarà àmplia constància en el llibret el Delegat de Cultura i Comunicació, Gabriel Ferrero Lucena.

esteban gonzalo rogel

Autor: Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)

Go up