Falla Plaça Santa Creu, 170 anys i commemorativa Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Queda poc per a que concloga un any molt especial per a la Comissió que planta les seues falles a la plaça Santa Creu, en l’antany menestral i artesà barri del Carme, ara en part bolcat al turisme. 

En 1849, segons informació documentada, va ser posada allí la seua primera falla, encara que només des de 1949 han plantat tots els anys, celebrant per això en l’exercici passat 170 anys d’antiguitat i 70 de continuïtat fallera. Ho van commemorar celebrant actes i les falles major i infantil que els va construir José Manuel Felip Gómez. La gran en la secció 7ªB portant pel lema “Si vaig veure prens, El món  comprens ”, i la xicoteta per a la secció 17 sobre “Pare Noel, volem ser Fallera Major i President”. Exercici en el qual van ser: President Antonio Muñoz Martí, Fallera Major Ana María Olmo Ruiz, i els infantils Esther Muñoz Catalá i Carlos Esteve Gascó, Fallera Major i President, respectivament.

En este exercici és President Manolo Visiedo Bellver, Fallera Major Silvia Olmos Ruiz, i artista Vicente Francisco Lorenzo Albert, que en el març vinent els plantarà les falles major i infantil, portant pel lema “Geometra” per a la gran classificada en la secció 7ªA,  i “De colors ” per a la xicoteta en la mateixa classificació que l’any anterior. 

Al costat de la iniciadora Falla de l’Arbre en 1962, la de Santa Creu ha participat tots els anys en el “Cant de l’estoreta velleta”.

Una Falla per al barri, per a gaudir dels festejos, fins i tot sobreposant-se a les adversitats, com els va ocórrer en 1957, que el mes de març següent van animar a veïnat i visitants amb actes en la mesura de les seues possibilitats.

Estan en zona de monuments senzills, però molt satírics, com els d’abans.

La plaça Santa Creu va ser la triada per a plantar el passat 30 de novembre una rèplica de la falla que en 1895 van situar en “Els cuatre cantons dels carrers de Grasia i Llantera” per a commemorar el segon aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’endemà va haver-hi panells els quals oferien informació històrica de les comissions del barri, xarrades al Casal de la Falla, cercavila a càrrec la colla de tabal i dolçaina de la Junta Central fallera, traca correguda, llibret en edició facsímil del plantat cadafal amb ninots, recreació del cant de l’estoreta velleta, concert per la banda del Centre Instructiu de Benimaclet, focs d’artifici a l’estil del segle XIX, i finalment cremà del monument commemoratiu, al qual va assistir la Fallera Major de València, Marina Civera Moreno. Completaven l’ambient d’època un lloc de bunyols i xocolate i un altre de castanyes rostides.

Acte organitzat per la regidoria de Cultura Festiva, que va encomanar a Fet d’Encàrrec, els artistes de la qual (Marisa Falcó i Paco Pellicer) tenen el taller al carrer de la Creu núm. 7 del barri del Carmen, la construcció de la falla de l’Antigor.  

La Falla Plaza Santa Creu comparteix amb la de la plaça del Negret, abans de Calatrava, l’honor de ser, segons documentacions, les més antigues de València.

Print Friendly, PDF & Email
esteban gonzalo rogel

Autor: Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)