El “quatriplet” d’Amparo Albors Serrano en 1934

Amparo Albors
Amparo Albors

Amparo Albors Serrano va ser elegida en 1934 Fallera Major de la primera falla que van plantar al carrer La Barraca del Canyamelar, Fallera Major del cap i casal i Miss València, i com tots els anys va representar a la Dolorosa en la Real Germanor de la Santa Faç de la Setmana Santa Marinera.

La falla de 1934, que tractava amb gran ironia sobre fidelitat conjugal amb  el lema “L’amor i el romanticisme a través de les époques”, la van realitzar Rafael García Escribá i Manuel Silvestre Montesinos, posteriorment famós Silvestre d’Edeta, (Llíria 1909-València 2014).

Va ser un monument “colossal” per a l’època: 22 metres d’altura, 30 de longitud i 15 d’amplària. No obstant això, les seues dimensions, els mitjans de llavors per al muntatge i el vent van dificultar la seua plantà, i al no poder vore-la el jurat quan va fer el recorregut, ja que la van acabar el dia 18, li van atorgar com a consolació el 6é premi de la secció primera.

Entusiasme inicial faller, que després de moltes intermitències posteriors, només va quallar a partir de 1970 , efemèride que estan recordant en este  exercici amb activitats especials afegides a les habituals (teatre, celebren Sant Joan, el dia del quint i tapa, l’October Fest, participen quasi sempre en el Cant de l’Estoreta de Blocs Platja, en diversos esports,…..), que culminen amb la falla que els  ha plantat l’artista Alfredo Bernat Cano amb el lema “Lluita de poders” per a la secció 4ªB. Per a la Commemoració van crear una comissió de la qual és Delegada María Dolores Galve.

L’Associació Cultural Barraca-Travessia Església del Rosari, la seua actual denominació oficial, està presidida per Baldomero López Ballester, i la seua Fallera Major és Déborah Pascual Alegre.

Per als infantils, la Fallera Major Dels quals és Erika Orts Oderiz i President David Pardo Iglesias, el mateix artista de la gran els ha fet la seua falle, adscrita a la secció novena i tenint com a tema la molta vida que es mou en les aigües marines.

El llibret d’este exercici és un compendi de la seua llarga història fallera amb molta il·lustració gràfica.

Josep J. Coll en jotajotafaller especifica que en 1934 va haver-hi 117 falles plantades, tractant el 25% d’elles sobre valencianisme i tradicions, el 5% sobre feminisme, de temàtica variada el 60%, i política i estatut el 10% restant

Print Friendly, PDF & Email
esteban gonzalo rogel

Autor: Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)