El llegat de Blasco Ibáñez es quedarà a València

31/01/2019

Vicente Blasco Ibanez

El Ple de l’Ajuntament de València ha aprovat la moció presentada per Joan Ribó per a defensar la figura i obra de Vicente Blasco Ibáñez.

L’alcalde ha explicat que «Després d'una reunió, ahir, amb la Fundació que porta el seu nom, puc afirmar que el llegat de Blasco Ibáñez romandrà a València i que tenim un preacord per a signar un nou conveni que contempla una subvenció nominativa, com fins ara, però la diferència és que inclou una partida de despesa corrent anual per a realitzar activitats entorn de la figura de Blasco Ibáñez i una partida plurianual d'inversions per a, gradualment, millorar l'estructura i el contingut de la Casa Museu Blasco Ibáñez».

un acord per a divulgar l'obra de Blasco, el pensador més universal que ha tingut la ciutat de València i la Comunitat Valenciana en els segles XIX i XX

La moció presentada per Ribó ha sigut l’última del Ple, en la qual es proposa la defensa i divulgació de l’obra de l’escriptor valencià.

Ribó ha dit que «Estem molt contents d'haver arribat a un acord amb la Fundació Blasco Ibáñez, un acord per a divulgar, com plantege hui en la moció, l'obra de Blasco, el pensador més universal que ha tingut la ciutat de València i la Comunitat Valenciana en els segles XIX i XX. Crec que eixe acord per a impulsar la seua figura és una bona notícia».

Índex / Índice
  1. El conveni inclou millorar l'edifici i els documents
    1. Ciutadans y Grup Popular crítics

El conveni inclou millorar l'edifici i els documents

Este conveni inclou «restaurar i millorar l'edifici, els documents i les font bibliogràfics, així com donar un impuls a la digitalització de tot el seu llegat, amb una aposta clara per a millorar la pàgina web», ha indicat.

De la mateixa manera, «L'acord inclou també, fora de conveni, l'adequació per part dels servicis municipals d'una sala per a traslladar el cenotafi de Blasco Ibáñez realitzat per Benlliure, que en estos moments es troba en el museu de Belles arts San Pius V, i també la senyera de Blasco Ibáñez».

Ribó ha informat que «Ho començarem ràpidament, i en el moment que se signe el conveni, en les pròximes setmanes, també es renovarà completament el discurs expositiu de la Casa Museu de Blasco Ibáñez».

Ribó ha evocat aspectes de la vida de Blasco Ibáñez. També s'ha referit a la seua participació en el propi Ajuntament, on va tindre majoria absoluta en alguns mandats.

Ciutadans y Grup Popular crítics

Ciutadans ha demanat que es nomenara de manera específica en eixe treball a la Fundació d'Estudis Blasco Ibáñez. Per la seua banda, el Grup Popular ha demanat que s'incloguera en el conveni a subscriure que la subvenció a esta fundació fora de 30.000 euros. No obstant, Ribó ha indicat que el plantejament econòmic «és més elevat que eixos 30.000 euros, per la qual cosa acceptar la seua moció seria  rebaixar-lo».

Els populars han acusat Ribó que presentar una biografia «esbiaixada, egoista, partidista i exclusivista» de Blasco Ibáñez, i han afegit que «havien d'haver fet que esta moció isquera de forma consensuada». També Ciutadans ha afirmat que es portava al Ple «alguna cosa que hauria d'haver sigut acordada prèviament».

La moció, aprovada tenint l’abstenció del Grup Popular, enaltix la condició de valencià universal de Blasco, i es destaca que «mai València ha tingut una puixança editorial tan gran com la que va desenvolupar Blasco des de l'editorial Prometeu, i mai un autor valencià ha gaudit d'un èxit internacional tan gran».

Go up