L’Ajuntament de València aprova 4 nous noms de carrer al barri de Malilla

nous noms de carrer al barri de Malilla nuevos nombres de calle en el barrio de Malilla

La Comissió de Cultura de l’Ajuntament de València ha aprovat el nomenament de quatre nous noms de carrer que estaran ubicats al barri de Malilla. Entre els noms d'estos carrers al barri de Malilla que s’han aprovat figuren l’alcalde de València de 1918 i 1919, Faustí Valentín, el cap de la Guàrdia Urbana, Gonzalo Tejero Langarita, el catedràtic d’Anestesiologia, Vicente Chuliá, i els forners de Castellar.

Índex / Índice
  1. Els nous noms de carrer al barri de Malilla
    1. Un deute històric saldat: el nou carrer dedicat a Faustí Valentín
    2. Homenatge a la Guàrdia Urbana: Gonzalo Tejero Langarita torna a tindre un carrer
    3. Un referent en medicina: Vicente Chuliá tindrà un carrer a València
    4. Reivindicant les arrels: El carrer dels forners de Castellar.
  2. Posar en valor persones o entitats que han deixat empremta a la ciutat de València

Els nous noms de carrer al barri de Malilla

Un deute històric saldat: el nou carrer dedicat a Faustí Valentín

Un dels nous nom de carrer al barri de Malilla és per a Faustí Valentín. Nascut a Nules, va ser alcalde de València durant els anys 1918 i 1919. Abans de ser alcalde, va ser director del diari El Pueblo i formà part de la publicació valencianista València Nova.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha declarat que “amb el carrer dedicat a Faustí Valentín saldem un deute històric que l’Ajuntament de València encara tenia amb la recuperació de la trajectòria d’un dels seus alcaldes del segle XX. La seua aposta per un repartiment més just de la riquesa, per l’autonomia dels valencians i valencianes i per l’ensenyament en la nostra llengua deixen un llegat que cal reivindicar hui en dia”.

Valentín, que va morir l’any 1926 a causa d’una pneumònia, va ser una figura important en la política valenciana de la seva època. A més de la seua trajectòria com a alcalde de la ciutat, també va destacar per la seua tasca com a defensor dels drets dels treballadors i de la llengua valenciana.

Així doncs, la recuperació de la figura de Faustí Valentín se suma a la d’altres alcaldes de la nostra ciutat que havien romàs en l’oblit, com Vicent Alfaro, de la Segona República, del qual la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals va encarregar un retrat que ara llueix al consistori i va editar una completa publicació municipal.

Homenatge a la Guàrdia Urbana: Gonzalo Tejero Langarita torna a tindre un carrer

Per altra banda, el capità Gonzalo Tejero Langarita, que va ser Cap de la Guàrdia Municipal de València entre els anys 1931 i 1936, recupera de nou un carrer al costat de l'Hospital la Fe. Gonzalo Tejero va ser afusellat l'any 1936 a la Corunya en liderar la resistència de Galícia a l’exèrcit sublevat contra el govern de la República. València li va dedicar un carrer que, en finalitzar la guerra, va tornar a rebre el seu anterior nom, el carrer de la Sang. No obstant això, ara el capità torna a tindre el seu propi carrer en una nova ubicació.

Per a la regidora Tello, “donar nom a un carrer de la ciutat és un dels reconeixements més importants que se li pot donar a una persona i, per a mi, és un orgull recuperar la memòria d’una figura que no pot quedar en l’oblit”. 

Un referent en medicina: Vicente Chuliá tindrà un carrer a València

Vicente Chuliá Campos, primer catedràtic d’Anestesiologia, Reanimació i Teràpia del Dolor a València i tercer a Espanya, tindrà també un carrer a la ciutat. La petició va ser feta pel seu fill, que va destacar la lluita constant de Chuliá per una sanitat forta i preparada.

A més, este metge és considerat un pioner en la medicina de catàstrofes i emergències, sent un dels primers en fundar una unitat especialitzada en emergències en el nostre país. La seua trajectòria professional va estar estretament lligada a l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, on va desenvolupar gran part de la seua tasca assistencial, docent i investigadora.

A través del nomenament d'un carrer en el seu honor, l'Ajuntament de València vol reconéixer la figura de Chuliá i el seu llegat en la medicina i la sanitat valencianes.

Reivindicant les arrels: El carrer dels forners de Castellar.

D'altra banda, el carrer dedicat als forners de Castellar és una resposta a les peticions populars que reflectixen la idiosincràsia dels seus veïns i veïnes. Este carrer posa en valor una professió històrica que ha tingut un paper fonamental en la vida quotidiana del barri de Malilla i, en general, de tota la ciutat.

Posar en valor persones o entitats que han deixat empremta a la ciutat de València

La dedicació d'estos nous noms de carrer al barri de Malilla vol atendre les peticions populars arrelades que comporten posar en valor persones o entitats de les quals ens enorgullim com a ciutat, segons la regidora.

Així ho va destacar Glòria Tello, en dir que “la retolació de nous carrers és una de les maneres més importants de recuperar la memòria col·lectiva de la nostra ciutat i de posar en valor les persones i les institucions que han contribuït a la seua història i a la seua identitat”.

Esta iniciativa també contribuix a la conservació i la difusió del patrimoni cultural i històric valencià, i ajuda a establir lligams entre el passat, el present i el futur de la ciutat.

En conclusió, el nomenament de carrers és una pràctica que, més enllà de la seua funció purament descriptiva, té una gran importància simbòlica i cultural, i ajuden a la recuperació de la memòria històrica, amb la participació ciutadana i amb la preservació i la difusió del patrimoni cultural i social de la ciutat. Este és el cas dels nous noms de carrer al barri de Malilla que s'acaben d'aprovar.

Infoguiavalencia

Go up