Compromís proposa declarar com a BIC els clubs esportius centenaris de València este 2023

Compromís per València bé d'interés cultural València CF Levante UD

La formació valenciana Compromís per València presentarà al Ple de València una moció perquè la conselleria d’Educació, Cultura, i Esports explore la declaració com a bé d’interés cultural (BIC) dels clubs esportius centenaris de la ciutat, com és el cas del Llevant UE i el València CF, seguint així el camí encetat per Compromís en Alacant amb l’Hèrcules CF.

El valor social i identitari dels clubs

És indubtable el valor social, identitari i patrimonial d’entitats esportives centenàries com els dos grans clubs de la ciutat. El portaveu de Compromís per València, Pere Fuset, ha explicat que s’explorarà la via de la declaració com a bé d’interés cultural (BIC) dels clubs esportius centenaris de la ciutat, com són el Llevant UE i el València CF, seguint així el camí encetat per Compromís en Alacant amb l’Hèrcules.

Els dos clubs en un moment clau

La iniciativa de Compromís per València es produix en un temps clau per als dos clubs centenaris de València. Mentre el València CF es troba en un dels moments esportius i socials més complicats de la seua història, el Llevant UE aspira a tornar a la primera divisió del futbol espanyol i acaba de conéixer que el seu projecte de nova ciutat esportiva a Natzaret compta amb el vistiplau del Ministeri.

La moció de Compromís per València

Des de Compromís es vol explorar la via de la declaració BIC dels clubs esportius centenaris de la ciutat com el Llevant i el València CF, amb responsabilitat, prudència i respecte. La formació presentarà al Ple de l’Ajuntament una moció per consultar a la conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana sobre este aspecte al mateix temps que s’iniciarà una roda de contactes amb les bases socials dels clubs.

El portaveu de la formació valencianista també ha recordat que hi ha pocs precedents de declaració BIC en l’àmbit esportiu, però ha citat un cas recent com el del Recreativo de Huelva per demostrar que és una mesura viable. En este sentit, Fuset ha instat a les administracions a vetllar per la preservació dels clubs esportius centenaris, tal com va fer Compromís amb la presentació de 44 esmenes a la llei de l’esport al Congrés dels Diputats.

El cas de Recreativo de Huelva

El passat 26 de juliol de 2016, el decret 139/2016 va ser publicat per a inscriure en el Catàleg General del Patrimoni Històric Andalús, com a Bé d’Interés Cultural, l’activitat d’interés etnològic del Real Club Recreativo de Huelva i del Real Club Recreativo de Tenis de Huelva. Esta declaració va permetre al Ajuntament de Huelva justificar l’expropiació de les accions del Recreativo a l’empresa ‘Gildoy España’.

El club es trobava en una complicada situació, amb impagaments a treballadors i futbolistes i deutes amb creditors, Hisenda i Seguretat Social. El consistori de Huelva pres el control efectiu de l’entitat per a què necessitava formar un nou consell d’administració.

Per a aconseguir-ho, l’Ajuntament de Huelva, junt amb la campanya de salvació ‘Líberos del Decano’, que va recaptar 800.000 euros, havia resoldre els deutes amb els jugadors davant l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) i la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). Això va permetre al club recuperar els drets federatius i poder fitxar, així com la inscripció de l’equip a Segona B i la presentació de l’aval.

En resum

Compromís per València vol que la proposta de declaració BIC dels clubs esportius centenaris de València com el Llevant i el València CF siga aprovada per unanimitat al Ple, tal com va passar al Ple d’Alacant. La formació valenciana vol que les administracions vetlen per la preservació d’estes entitats esportives centenàries dins del marc legal competencial i amb la participació de les bases socials dels clubs.

Print Friendly, PDF & Email