Compromís presenta un projecte per a les Falles que promou inclusió, sostenibilitat i igualtat

14/03/2023

Compromís, Falles, propostes, festa, igualtat, sostenibilitat, Fallas, propuestas, fiesta, igualdad, sostenibilidad

El portaveu de la coalició valencianista Compromís en l’Ajuntament de València, Pere Fuset, junt amb la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, han presentat les propostes per a les Falles per al proper mandat en una roda de premsa celebrada dimarts passat. Els representants de Compromís van presentar un projecte amb l’objectiu de continuar treballant per a la millora de les Falles, destacant la importància de la gestió de la festa com a motor social, cultural i econòmic, que també ha de ser divers i sostenible.

Índex / Índice
  1. Una festa per a tots i totes
  2. Democràcia directa
  3. Unes falles més sostenibles
  4. Falles més igualitàries i protecció dels i les artistes fallers
  5. Referents en pirotècnia i en treball inclusiu

Una festa per a tots i totes

Una de les principals propostes de Compromís és aconseguir una festa per a totes i tots, sense barreres, i per això, es vol reforçar el paper dels bancs fallers en l'organització de les Falles, la millora de la convivència i l’accessibilitat. També es planteja potenciar els productes artesans i de proximitat per millorar la relació amb el comerç local.

Democràcia directa

La coalició també vol promoure la democràcia directa, per la qual cosa, es vol que les grans decisions de la festa es prenguen de forma conjunta, com ara el vistiplau al nou reglament. Per aconseguir-ho, s'ha proposat un sistema de votació per als més de 103.000 fallers i falleres, que tindrien un vot per cadascun d'ells.

Unes falles més sostenibles

Compromís també ha destacat la importància de treballar per una festa més sostenible. Per aconseguir-ho, es proposa la creació d'una delegació de medi ambient en la Junta Central Fallera i la creació d'un ‘bunyol verd’ que recompense les comissions que més aposten pel respecte al medi ambient. Així mateix, es planteja la necessitat de descarbonitzar les Falles i fer-les climàticament neutres en 2030, a través de la participació d'artistes i comissions.

Falles més igualitàries i protecció dels i les artistes fallers

Quant a la igualtat, Compromís planteja la necessitat de revisar el procés d’elecció de les falleres majors i de reduir les barreres econòmiques per a accedir al càrrec de fallera major, així com de treballar per equiparar els càrrecs infantils. Finalment, també es defensa la protecció del patrimoni faller, amb la dinamització de la Ciutat de l'Artista Faller i la protecció dels artistes fallers.

Referents en pirotècnia i en treball inclusiu

Entre les propostes de Compromís també s'ha abordat la proposta de fer de les Falles una festa referent en pirotècnia. Això implica convertir la Nit del Foc en el major espectacle pirotècnic de referència en tota la Mediterrània, amb un increment pressupostari notable i promovent la innovació pirotècnica.

A més, s'ha destacat els avanços en igualtat propiciats en els dos darrers mandats, com ara els Premis Caliu que enguany ja tenen 15 comissions grans i 22 infantils optant als premis. També s'ha fet èmfasi en la instal·lació de sis punts violeta per a lluitar contra les violències masclistes, així com la obertura del balcó municipal, l'avanç de la figura de les falleres majors com a ambaixadores de la festa, la despolitització de l'elecció de les falles municipals i l'increment i descentralització dels espectacles pirotècnics.

Tot això s'ha aconseguit, han afirmat els representants de la coalició valencianista, en un context de pandèmia, "amb un treball àgil per part dels responsables municipals", que han disposat de 14 milions d'euros en ajudes per a les comissions falleres.

En resum, Compromís proposa un conjunt de mesures per a les Falles amb la finalitat de treballar per la millora de la festa, fent-la més inclusiva, sostenible i igualitària, i protegint el seu patrimoni.

Go up