La plaça de l’Ajuntament serà per a vianants el 20 de març de 2020

Plaça de l'Ajuntament per a vianants
Plaça de l'Ajuntament per a vianants

Tenint per objectiu fer de la ciutat de València una ciutat més amable, verda i sostenible, l’alcalde ha anunciat este dimarts que la plaça de l’Ajuntament serà per a vianants el 20 de març de 2020.

En l’anunci Joan Ribó ha estat acompanyat pels regidors Giuseppe Grezzi, responsable de Mobilitat Sostenible, i Elisa Valía, de Participació Ciutadana.

Ribó ha explicat que es convertirà la plaça en un «espai públic per als vianants, de reunió, de trobada dels veïns i veïnes en una ciutat més amable i dins d’un procés de renaturalització i transformació urbana davant el desafiament que suposa l’emergència climàtica, amb nous espais verds i una mobilitat pacificada i sostenible.

Esta estratègia de fer una ciutat més amable, verda i sostenible no sols es concreta en la placa de l’Ajuntament, sinó també en la plaça de la Reina, plaça del Mercat-Bruges i plaça de Sant Agustí o Ciutat Vella. En este sentit, l’alcalde ha dit que «Hui ja podem dir que serà el pròxim 20 de març del 2020 quan tenim previst començar esta transformació de la Plaça de l’Ajuntament amb la seua conversió en zona de vianants».

Ribó ha recordat que esta transformació de la plaça en zona de vianants «va ser una de les propostes més votades en els pressupostos participatius de Decidim VLC, quan va quedar de manifest que era una de les demandes ciutadanes més esteses».

D’esta manera eixe procés de participació «Pensem la Plaça» continua obert i afecta als usos, el mobiliari urbà, la connectivitat i altres aspectes d’esta transformació urbana.

Ribó ha volgut recordar la bona resposta que ve tenint obrir la plaça als vianants un diumenge cada mes. Ara es completarà este procés.

La plaça la travessarà únicament la línia llançadora C1

Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha indicat que esta plaça «És un lloc únic i especial que ha estat fins ara únicament enfocat als vehicles motoritzats i que exigeix un tractament molt cuidat». D’esta manera, ha continuat, la plaça serà travessada per una única línia llançadora d’autobús de nova creació, la C1, que connectarà cada quatre minuts els intercanviadors situats en la Porta de la Mar i la intersecció entre Xàtiva i Marqués de Sotelo a l’altura de l’institut Lluís Vives.

Grezzi també ha dit que es mantindrà el servici de taxi, així com els accessos als aparcaments i les operacions de càrrega i descàrrega, «dins d’un proposta que recull el desig de molta gent perquè la plaça de l’Ajuntament per fi siga digna del seu nom».

Grezzi s’ha referit a la càrrega emocional d’esta plaça, i ha indicat que esta conversió és «un fet històric carregat de simbolisme que afecta a un lloc molt especial que és part del nostre paisatge emocional, caracteritzat per la multiplicitat d’activitats que tradicionalment ha acollit i per ser un lloc de trobada». La conversió en zona de vianants amb bàculs, bol·lards i jardineres dissenyats ad hoc, a partir del 20 de març de 2020, tindrà un pressupost de 150.000 euros».

Finalment, Elisa Valía ha ressaltat que no sols és un projecte important, «sinó també un compromís amb els ciutadans que hem començat a complir en els primers mesos d’este mandat». S’ha referit a l’aspecte participatiu «en un espai emblemàtic pel que representa des del punt de vista emocional o de la mobilitat. Volem que siga un procés molt obert que afecta a un projecte que genera molta il·lusió en l’equip de govern i que implica a quasi tots els servicis municipals».

12.000 m2 més per als vianants

Gonzalo Fayos, de La Paisatgeria, ha explicat que esta conversió en zona de vianants suposa guanyar 12.000 metres quadrats d’espai per als vianants en el cor de la ciutat «de manera permanent i definitiva».

La «nova» plaça de l’Ajuntament tindrà 8 portes d’accés per als vianants a un espai per al qual es prenen com a referència en aspectes com la definició d’espais, els elements desmuntables o les zones d’activitats i zones de descompressió, enclavaments urbans lliures de circulació de llocs com Barcelona, Madrid, Detroit, Alacant, Nova York, Londres, Palma o Vitòria.

L’actuació urbana té un cartell de la il·lustradora valenciana Laura Pérez que, tal i com ha recordat el regidor, “ja va fer un gran treball amb el cartell que fa tres anys va anunciar la conversió en zona de vianants de part de Ciutat Vella”. I ha acabat dient que este nou cartell, que es vorà per tota la ciutat, simbolitza com esta actuació “és fruit d’un procés en contínua evolució amb la participació ciutadana”.

Joan Ribó
Print Friendly, PDF & Email