Skip to content

Presentat el llibre “El Santo Grial”, d’Ana Mafé

19/02/2020
El Santo Grial - Ana Mafé García

L’Editorial Sargantana va presentar este passat dimarts el llibre “El Santo Grial” d’Ana Mafé. La Sala Fòrum de la Fnac de València va acollir a més de 130 persones que van mostrar el seu interés per este viatge al passat. Un dels misteris que més comentaris, aventures i investigacions suscita, el Grial. Asseguren des de l’editorial que “La cerca del Sant Grial arriba a la seua fi en este llibre”.

A esta presentació van acudir personalitats de la societat valenciana, així com autoritats i representants d’institucions. També la Catedral valenciana va estar representada per Jaime Sancho, Cabildo Conservador  Patrimoni Artístic de la Catedral de València, així com Álvaro Almenar, actual Custodi Zelador del Sant Calze.

L’autora del llibre, la Dra. Ana Mafé, va estar acompanyada per María Gómez, Doctora en Belles arts per la Universitat de València i Paz Navarro, editora de Sargantana.

Un viatge al passat a la recerca del Sant Grial

Ana Mafé presidix la Comissió Científica Internacional d’Estudis del Sant Grial. A més, és vicepresidenta de la Associación Cultural El Camino del Santo Grial. En el seu intervenció, l’autora va aprofitar l’ocasió per a recordar tant a les persones que ja no estan com a les que han estat al seu costat en la investigació del Calze. “Com més vos acosteu el vostre cor, el vostre enteniment, la vostra ment al Sant Grial, més canvis interiors tindreu”, va indicar Mafé.

Com déiem, esta obra suposa un viatge al passat històric del Sant Grial, la relíquia més buscada de l’Edat mitjana occidental. Esta obra, no obstant això,  és fruit d’una tesi doctoral “que relata  com s’ha aplicat al Sant Calze de la Catedral de València, el mètode iconològic propi de la disciplina acadèmica de la Història de l’Art, tot això explicat en un llenguatge senzill i amé”, indica l’editorial.

L’autora pretén que es conega la història d’esta relíquia que forma part de la pròpia història de la ciutat de València, així com els fets fundats i investigacions de l’autora, “que demostren que la relíquia que tenim a València és l’original”, assegura l’autora.

Sinopsi del llibre “El Sant Greal”

“Sumérgete en un viaje al pasado histórico de la reliquia más buscada del Medievo occidental. En tus manos tienes el camino que te desvelará uno de los grandes misterios de la humanidad. Preguntas como: ¿Por qué esta copa y no otra? ¿Dónde celebró Jesús su última Pascua? ¿Quién la mandó a Hispania? ¿Cómo escribió Chrétien de Troyes su novela del “graal” inspirada en la corte de Aragón? ¿Qué es y qué significa el Santo Grial? Estas cuestiones y muchas más son explicadas y documentadas una a una. La búsqueda del Santo Grial llega a su fin en este libro. La llave del Conocimiento la tienes en tu mano. El interior te sorprenderá al descubrir información completamente inédita que no te dejará indiferente”.

Ana Mafé García és Doctora en Història de l’Art, és també és Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques (TEAT), Màster en Gestió del Turisme Ambiental: Ecoturisme, és Graduada en Història de l’Art i Màster en Història de l’Art i Cultura Visual.

El llibre eixirà a la venda el 24 de febrer a un preu de 20 €.

On està el Sant Grial a València?

El Sant Grial, també conegut com Sant Calze de l’últim sopar, es troba situat a la Capella del Sant Calze de la Catedral de València des de 1916. Es tracta d’una copa tallada a partir d’una pedra de calcedonia i té 7 cm. d’altura i 9’5 cm. de diàmetre. El peu i les anses es van afegir posteriorment.

Esta capella té unes dimensions de 13 metres de costat per 16 d’altura. En la part superior es pot vore una volta de creueria i hi ha un gran retaule d’alabastre, que era l’antiga porta del cor del Segle XV, i en la part superior es poden vore les imatges de la Mare de Déu, sant Lluís i santa Elena. En la part central d’este retaule podem vore una vitrina de cristall dins de la qual està situat el Sant Calze.

La tradició diu que este calze el va portar Sant Pere fins a Roma i allí es va conservar fins al Papa Sixt II. Este Papa, per intervenció de l’espanyol Sant Lorenzo, el va enviar a Osca en el segle III. Això ho va fer per a escapar de la persecució de l’emperador Valerià.

Ocultat en l’època musulmana en la zona del Pirineu i en  el monestir de sant Joan de la Penya d’Osca. Més endavant, en 1399, este calze es va entregar al rei d’Aragó Martín l’Humà.

La tradició diu que la següent destinació del calze va ser el palau reial de l’Alfajería de Saragossa i posteriorment en el Palau Reial de València. El pas final va succeir quan el rei Alfons V el Magnànim se n’anà a Nàpols. En eixe moment el calze es va entregar a la Catedral de València en 1437, com a agraïment per l’ajuda del Regne de València en les seues lluites a la  Mediterrània, i es va conservar entre les seues relíquies. No va ser fins al segle XVIII quan va prendre protagonisme esta peça per a contindre la forma consagrada en Dijous Sant. El pas final va ser la seua instal·lació en l’antiga Sala Capitular, hui Capella del Sant Calze.

El Sant Calze va eixir de la Catedral durant les Guerres Napoleòniques i la Guerra Civil (en este últim cas es va amagar a la població de Carlet), i dos visites al referit Monestir de Sant Joan de la Penya en 1959 i 1994.

Print Friendly, PDF & Email