Skip to content

La Casa-Museu Blasco Ibáñez renova l’exposició de la primera planta

14/04/2021
Casa - Museu Blasco Ibáñez - Glòria Tello
Comarca: València

Divendres passat es va obrir al públic la primera planta de la Casa – Museu Blasco Ibáñez on mostra una exposició renovada tant com el propi espai expositiu.

Així, hi ha noves peces de l’exposició, a més de diversos elements restaurats i nova il·luminació i cartellera. En total s’han invertit 35.000 euros, quantitat que s’afig als 35.000 de la planta baixa ja executada.

L’exposició de la primera planta de la Casa – Museu Blasco Ibáñez

D’esta manera, en est primera planta de la Casa – Museu Blasco Ibáñez trobem la taula – escriptori de Vicente Blasco Ibáñez. Sobre esta taula redactava l’escriptor valencià en el despatx del diari El Pueblo. Esta taula s’ha situat mirant a la mar mediterrània.

A més, els diversos elements expositius es troben en quatre seccions temàtiques. D’esta manera trobem: La faceta d’escriptor de Blasco, la seua família, els seus amics, i els homenatges rebuts al llarg de la història.

En este sentit la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, indicà que «a més de la redistribució dels fons pertanyents a l’escriptor i a la seua família, hem dedicat un lloc especial a reivindicar els vincles amistosos i professionals de Blasco Ibáñez amb artistes valencians de la talla de Sorolla, els Benlliure i Segrelles».

El Blasco escriptor

A més de la taula comentada adés, també es poden vore exlibris de Blasco Ibáñez, ulleres de lectura i fins i tot una pipa.

El Blasco familiar

En l’apartat de la família hi ha objectes regalats per la seua muller, María, així com uns altres adquirits en els seus viatges. Entre estos últims hi ha ventalls, llibretes, bosses de seda o joies. I també es poden vore objectes de Maria, entre els quals hi ha una medalla del seu naixement o dos prismàtics per a anar al teatre.

Les relacions socials

En este apartat coneixerem millor les seues relacions d’amistat. Així, una fotografia de 1896, a Milà, retrata Blasco en una festa del propietari de l’empresa de màquines de cosir Singer. També hi podem trobar il·lustracions de José Benlliure referents a ‘La barraca’. També hi ha un retrat de Blasco Ibáñez fet per Mariano Benlliure (de Fillol a Blasco a la platja de al Malva-rosa).

Homenatges

I en este apartat hi ha peces restaurades, on trobem un ventall que té el retrat del mateix Blasco Ibáñez. També hi ha medalles que tenen l’efigie de l’escriptor valencià i també un pin que també té la seua imatge. Finalment hi ha peces de ceràmica en relleu fetes després de la seua mort.

Tello va dir que «el museu ara disposa d’un recorregut expositiu, caracteritzat per la coherència i la connexió lògica dels diferents moments vitals de Blasco, cosa de la qual abans mancava per complet, ja que hi havia una sèrie de peces sense cap sentit recognoscible».

Finalment, la regidora va recordar que «des del govern municipal de Joan Ribó estem apostant molt per la figura de Blasco, donant-li la rellevància que mereix i la importància que ha de tindre un personatge tan prolífic i polifacètic, un dels valencians més internacionals que hem tingut».

Glòria Tello

Situació: Carrer d’Isabel de Villena, 159, València

Print Friendly, PDF & Email