El Palau de Cervelló acull una exposició sobre Mariano Benlliure en el 75 aniversari de la seua mort

exposició Mariano Benlliure - exposición Mariano Benlliure

Al voltant de la commemoració del 75 aniversari de la mort de l’escultor valencià Mariano Benlliure, el Palau de Cervelló, seu de l’Arxiu Municipal, acull l’exposició “Mariano Benlliure en l’Arxiu Municipal de València”. Esta mostra fa un recorregut de la seua relació, afectuosa, que va tindre amb la ciutat de València, i ho fa a través de diverses fotografies, expedients i documentació.

Esta activitat s'emmarca dins d'este 2022, declarat “Any Marià Benlliure”, en el qual l’Ajuntament de València està fent diverses iniciatives.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, en la presentació d’esta exposició, este passat dimecres, va definir Benlliure com a “un dels valencians més il·lustres i universals que té la nostra ciutat”.

La regidora ha posat en valor les diverses accions que l’Ajuntament ha fet enguany, com ara “el trasllat al Cementeri de València del sarcòfag que l'escultor va realitzar a Vicente Blasco Ibáñez; la rehabilitació de l'escultura del pintor José Ribera de la plaça del Poeta Llorente; la font al marqués de Campo de la Gran Via Marqués del Túria; i diverses exposicions com la duta a terme en la pròpia Casa Museu Benlliure”.

Ara, esta nova exposició “convida als visitants a recórrer els carrers i les places de València per a conéixer de primera mà tots els monuments de l'escultor, que la ciutat té la sort de tindre”.

Esta exposició sobre Mariano Benlliure i l'Arxiu Municipal de València del Palau de Cervelló es pot visitar entre setmana, al matí i a la vesprada, i els caps de setmana, de 10 a 14 hores.

Índex / Índice
  1. Accions de recuperació fetes
  2. Iniciatives culturals al voltant de Mariano Benlliure
    1. Pressupost

Accions de recuperació fetes

Tello també ha destacat “l'esforç del consistori durant este últim any, que s'ha centrat en preservar el llegat de l'escultor per a les generacions futures”.

Este treball començà a l'abril de 2021 amb el trasllat al Cementeri General de València del sarcòfag de Vicente Blasco Ibáñez, peça clau de l'escultura funerària.

Al novembre de 2021 es netejà i restaurà el monument al pintor Ribera, la seua primera obra pública a la ciutat. Esta obra va ser realitzada a Roma i va ser mereixedora de la primera medalla en l'Exposició Nacional de Belles arts de 1887.

Este passat dimecres es va fer una ofrena floral a la tomba de l’escultor Mariano Benlliure. Prèviament, esta tomba, ubicada al Cementeri del Cabanyal, va ser netejada. A més, des de setembre s’està restaurant, de manera integral, el grup escultòric dedicat al marqués de Campo, qui fora alcalde de València a mitjan segle XIX, obra ubicada a la plaça Cánovas del Castillo.

Iniciatives culturals al voltant de Mariano Benlliure

En termes culturals, el mes d'octubre passat es va inaugurar, a la Casa Museu Benlliure, l'exposició “Mariano Benlliure. Un art per descobrir”. Esta exposició dona a conéixer part de la seua producció artística, fins ara desconeguda per al públic general. En esta mostra expositiva hi ha obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, el Museu Sorolla de Madrid, altres institucions públiques i nombrosos col·leccionistes privats.

I per a tancar l’any, l'Ajuntament editarà el llibre titulat “Dos monuments de Benlliure a València”. En esta obra la Dra. Helena de les Heras fa un profund estudi històric dels monuments al pintor Ribera i el marqués de Campo.

Pressupost

Tots estos treballs i iniciatives han tingut una inversió total de 125.000 euros.

Finalment, Tello ha explicat que des de la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals es va encarregar el disseny d'un logotip al premi nacional de disseny Daniel Nebot.

Glòria Tello - exposició Mariano Benlliure

Infoguiavalencia

Go up