Comença la campanya “Respecta València” contra les agressions al patrimoni

Glòria Tello - Respecta València

Este passat dimarts l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Recursos Culturals, presentà la campana “Respecta València”. Es tracta d’una iniciativa que va encaminada a sensibilitzar la ciutadania de cara a protegir el nostre patrimoni històric-artístic. Una campanya necessària degut als molts actes vandàlics que tenen lloc contra el patrimoni, i la reparació dels quals obliga l’Ajuntament a destinar molts recursos, 100.000 euros des de 2016.

En este sentit, la regidora de Patrimoni, Glòria Tello, presentà esta iniciativa. Una campanya que inclou tant accions de comunicació com de participació de la ciutadania, i col·laboració amb els centres educatius.

La part gràfica d’esta campanya està visible en el mobiliari urbà, en les xarxes socials municipals i en el canal de l'EMT.

Índex / Índice
  1. L’explicació artística de la campanya
  2. Recursos econòmics contra els actes vandàlics
    1. Més reparacions

L’explicació artística de la campanya

La campanya Respecta València ha llançat quatre missatges en referència al patrimoni i la nostra responsabilitat: «és la teua història, és la teua cultura, és la teua identitat, és la teua herència».

La part gràfica d’esta campanya correspon a Soluciones Gráficas, el responsable de la qual, Juan Salvador, explicà que el logotip juga amb la lletra V de València, amb forma de cor, «en al·lusió al sentiment d'amor propi que pretenem potenciar en la ciutadania», explicà.

També explicà que sobre una de les dos línies de la majúscula apareix una R, en doble significat: respecte i ‘marca registrada’, esta última per a recordar que el patrimoni propi és un element únic i original.

Recursos econòmics contra els actes vandàlics

Tello lamentà les «constants agressions al patrimoni històric comú que patix la ciutat», i destacà els «nombrosos esforços i recursos econòmics que han de dedicar-se a reparar els danys causats per actes vandàlics, com la neteja de pintades o la restauració d'escultures i peces d'art».

Com a exemple, explicà que des de l'any 2016, s'han dedicat 400.000 euros a la recuperació patrimonial, dels quals aproximadament 100.000 € corresponen a reparacions per actes vandàlics. En concret, la neteja de pintades i grafitis s'emporta una mitjana de 10.000 euros cada any.

Més reparacions

La regidora explicà, que dins del Pla Municipal de Recuperació del Patrimoni, aprovat en 2016, s’ha reparat el monument a Teodoro Llorente, que presentava un trencament de la vareta del tambor; l'escultura de Gómez Ferrer, de la qual s'havia trencat i desaparegut el peu dret; cinc escultures dels Jardins del Reial, o la maqueta de bronze de la Llotja (tot això l'any 2016). Entre 2017 i 2018 es va reparar la porta de les Torres de Quart, afectada per un incendi, i el Banc dels Magistrats al Passeig de la Petxina. Per a acabar, en 2019 s’ha iniciat s'ha iniciat la restauració de les escultures del Jardí de Monfort, i les escultures Àsia i Amèrica dels Jardins de Parcent.

Multes i sensibilització

Glòria Tello va plantejar les dos maneres d’actuar davant estos actes vandàlics. En primer lloc està la part de la multa i sanció, podent arribar a la responsabilitat penal. En esa àrea es treballa al costat de la Polícia Local, traslladant els casos a la Fiscalia.

I en segon lloc es troba la sensibilització de la ciutadania. Ací entra la campanya presentada de “Respecta València”, com a prevenció de hipotètics actes vandàlics.

El problema en temps de Falles

Una de les èpoques més complicades per al patrimoni és la setmana fallera. En este sentit, Tello explicà que es preveu tancar tot el perímetre de la Llotja (en aplicació de la Llei de Patrimoni). D’esta manera s’establix un aïllament de 8 metres frontals i 4 laterals. Finalment, la regidora explicà que es coordinarà amb les Regidories de Protecció Ciutadana i de Cultura Festiva per a incrementar la vigilància policial i per a fitar l'espai de realització

Infoguiavalencia

Go up