80 mostres de la Reial Senyera permetran fer la nova rèplica
L’Ajuntament està preparant la nova rèplica de la Reial Senyera, i gràcies a les vora 80 mostres que l’IVCR+i ha pres de l’original de 1545 serà possible fer-ho.
I és que esta bandera, que es troba al Museu Històric Municipal, ha sigut analitzada per l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i). Les mostres s’estudiaran gràcies a un microscopi. Açò permet examinar cada fil en detall in stu. A més, també hi haurà un examen que tindrà lloc al laboratori.
Es té previst que el 24 de març un equip de la Universitat de València (UV) i de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) facen un escaneig en 3D de la cimera. D’esta manera serà possible fer una reproducció d'esta part de la bandera.
Tots estos treballs formen part del projecte europeu SILKNOW que promou, precisament, la UV. Este projecte té per objectiu catalogar i documentar el patrimoni seder de la Unió Europea des de l’Edat Mitjana.
Estimar la nostra cultura i el nostre patrimoni
Al voltant d’estos treballs ha dit la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, que “Estimar la nostra cultura i el nostre patrimoni històric passa per cuidar-lo, restaurar-lo i mantindre-lo en les millors condicions”.
Tello ha explicat que “Gràcies a la col·laboració amb el projecte SILKNOW, en què estan implicats tant la UV com l’IVCR+i i l’Ajuntament de València, estem duent a terme la presa de mostres de l’autèntica Reial Senyera del segle XVI per poder tindre un coneixement major de com es va confeccionar, amb quins materials i de quin mode per, d’esta manera, tindre més informació que ens permeta poder restaurar-la i mantindre-la en les millors condicions possibles”.
Com comentàrem fa temps i ha recordat la regidora, la Senyera facsímil de la de 1545, que ix el 9 d’Octubre, va ser traslladada a l’IVCR+i el novembre passat per a la seua restauració.
Les 80 mostres de la Reial Senyera de 1545
Com hem comentat, estes 80 mostres que s’han obtingut de la Reial Senyera de 1545. Una volta analitzades permetran identificar els components i tècniques tèxtils emprades de cara poder fer la nova rèplica.
D’estos fils s’analitzen la densitat, diàmetre, llargària, materials, colorants o estat de conservació, entre altres.
Abans hem comentat que les mostres s’analitzaven primerament in situ. Açò vol dir que el microscopi i les microfotografies de la bandera original es fan dins de l’edifici municipal, al Museu Històric.
Este mostres després també seran analitzades al laboratori de l’IVCR+i. L’Ajuntament ha anunciat que la setmana vinent es faran els treballs de cromatografia.
Gemma Contreras, subdirectora d’este Institut, ha indicat que “es realitzaran estudis de colorimetria i espectrometria tant a esta peça com a la rèplica de 1928 que s’està intervenint en estos moments en el departament de conservació i restauració tèxtil de l’IVCR+i”.
Esta acció “permetrà conéixer amb exactitud els colors de les sedes emprades en tots dos casos, així com la detecció de components orgànics empleats en la tinció de les sedes, el que possibilitarà establir diferències i semblances entre les dos Senyeres”.
El projecte SILKNOW
Hem dit que estos treballs formen part del programa europeu SILKNOW (Silk heritage in the knowledge society). Este projecte té una subvenció de la Unió Europea i té com centre la seda en la producció de teixits dels segles XV al XIX.
Finalmente, la vicerectora de Cultura i Esports de la UV i directora també de SILKNOW, Ester Alba, ha dit d’este projecte que “este unix la protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural lligat a la seda i les eines tecnològiques com a procés de documentació i memòria”.
I ha afegit que “Entre les eines realitzades destaca el teler virtual que permet visualitzar les tècniques històriques sense posar en risc la materialitat del bé cultural i oferir, així, través de la imatge augmentada i virtual una major comprensió del patrimoni, des de l’accessibilitat universal”.