Montes critica la proposta de Reducció de Vols Domèstics de menys de 2,5 h anunciada pel Govern Central

26/02/2024

reducció de vols domèstics, reducción de vuelos domésticos

El Govern central, amb l'acord entre el PSOE i Sumar, ha anunciat la decisió de aconseguir la reducció de vols domèstics en rutes amb alternatives ferroviàries de menys de dos hores i mitja. Esta mesura, anunciada amb una enmienda transaccional, ha rebut crítiques de la Consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes.

Índex / Índice
  1. Detalls de la Proposta de Reducció de Vols Domèstics
    1. Les Claus de l'Acord
  2. Reaccions dels Partits Polítics i Anàlisi de l'Impacte
    1. L'Equilibri entre Sostenibilitat i Turisme
  3. Postura de la Consellera Montes
    1. Com afectarà a la competitivitat i mobilitat?

Detalls de la Proposta de Reducció de Vols Domèstics

Segons l'acord, es pretén impulsar la disminució de vols en rutes amb alternatives ferroviàries més ràpides, evitant afectar els aeroports que connecten amb vols internacionals. La restricció s'aplicaria en rutes amb alternatives de tren de fins a dues hores i mitja, en una revisió a la baixa de la proposta inicial de Sumar de tres hores.

Les Claus de l'Acord

L'acord entre PSOE i Sumar impulsa la reducció de vols domèstics amb alternatives ferroviàries menors a 2,5 hores. No obstant això, cal tindre en compte les restriccions que protegixen el turisme i la dependència de regions com Balears i Canàries del transport aeri.

Reaccions dels Partits Polítics i Anàlisi de l'Impacte

Diversos partits han expressat opinions oposades a la mesura. Mentre el PSOE defensa avançar cap a mitjans de transport menys contaminants, altres, com el PP, consideren la proposta ineficaç i posen en dubte el seu impacte real a les emissions.

Tant Vox com el PP expressen el seu rebuig a la reducció de vols domèstics, argumentant que la iniciativa pot tindre un impacte mínim en les emissions (una reducció del 0,06% de les emissions), segons el Col·legi d'Enginyers Aeronàutics. Junts, a més, destaca la importància d'analitzar la qualitat de l'oferta ferroviària abans de la implementació.

L'Equilibri entre Sostenibilitat i Turisme

Una preocupació central és la necessitat de mantindre l'equilibri entre sostenibilitat i turisme. Arnau Ramírez del PSOE insistix que cap mesura ha de perjudicar el turisme i demana garanties sobre la xarxa ferroviària.

El Querosè i la Fiscalitat

Júlia Boada de Sumar destaca la importància de descarbonitzar l'economia, cridant a posar fi als avantatges fiscals del querosè. Este element, segons ella, ha de ser analitzat en la futura directiva europea sobre fiscalitat de productes energètics.

Postura de la Consellera Montes

La Consellera Montes ha expressat la seua oposició frontal, insistint que la sostenibilitat no hauria de significar la supressió de vols. Montes suggerix altres mesures més efectives, com incentivar l'ús de biocombustibles i fomentar aeronaus eficients.

Com afectarà a la competitivitat i mobilitat?

En este context, la Consellera Montes, ha manifestat la seua sorpresa i preocupació per la decisió del Govern central. "Estem molt sorpresos per la decisió presa pel Govern, sobretot perquè pensàvem que era una ocurrència de la vicepresidenta durant la campanya electoral", va declarar Montes. 

La Consellera Montes considera la mesura ineficaç i perjudicial. "Esta proposta que intenten portar endavant és molt destrellatada i, per descomptat, l’aposta per la sostenibilitat no implica suprimir vols, cosa que complica moltíssim la mobilitat de les persones i perjudica la competitivitat de les companyies", va afirmar Montes.

Go up