Inici de la campanya de la clòtxina de València 2023: Propietats, diferències i recomanacions de compra

01/05/2023

clòtxina de València, clóchina de València

¡Comencem la temporada de la clòtxina de València! A partir del dijous 4 de maig, esta deliciós mol·lusc estarà disponible en mercats, peixateries i grans superfícies per als consumidors valencians. Si vols saber tot sobre la campanya de la clòtxina de València, seguix llegint.

La producció de la clòtxina valenciana augmentarà en un 5% durant esta temporada, superant les 1.200 tones. Esta temporada, la situació de la hosteleria de la Comunitat Valenciana serà un impuls per a l'arrancada de la temporada, un canal de distribució habitual per a este bivalve valencià de qualitat. Però, ¿sabes què és la clòtxina?

Índex / Índice
  1. La clòtxina de València
    1. Diferència entre clòtxina i musclo ("mejillón")

La clòtxina de València

La clòtxina és un cultiu, una activitat que consistix en plantar llavors, cuidar del creixement dels mol·luscs i després procedir a la seua recol·lecció en els últims dies d'abril, sempre atents al calendari lunar, en concret entre la lluna plena d'abril i la menguant d'agost. El seu origen en terres valencianes es remunta al segle XIX, quan en el port de València es van instal·lar les batees cloxinaires, autèntics vaixells amarrats al fons i amb una coberta modificada per a les tasques de la clòtxina. Els ports de València i Sagunt són els llocs on es desenvolupen les seues activitats i entre els dos sumen poc més d'una vintena de batees.

Respecte de les propietats nutricionals de la clòtxina de València, cal dir que és rica en vitamines, calci, ferro, potassi, fòsfor, magnesi i Omega 3. Així que si vols mantindre una alimentació saludable, la clòtxina és una gran opció.

Diferència entre clòtxina i musclo ("mejillón")

Ara bé, ¿saps quines són les diferències entre les clòtxines i els musclos (mejillón en castellà)? La singularitat d'este bivalve valencià amb respecte a la de les altres parts del Mediterrani o al seu cosí germà, el musclo, residix en la salinitat de les aigües on creix i a la seua estacionalitat, ja que a València arriba a finals d'abril el temps de la seua saó.

Cal tindre en compte també, per a la seua diferenciació, l'estudi que va realitzar el Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Politècnica de València, situant el mol·lusc valencià per damunt del musclo del Delta de l'Ebre i de Galícia en aroma, sabor i jugositat. Així, la clòtxina també es diferencia del musclo per la seua menor grandària, una tonalitat més suau i per un sabor més intens.

Cal tindre en compte a l'hora de la compra el distintiu exclusiu de la seua marca de qualitat de la Comunitat Valenciana, ja que en ocasions arriben als mercats clòtxines d'altres procedències que es disfressen amb etiquetes molt cridaneres amb senyeres valencianes i logotips que porten a l'engany del consumidor.

Ara bé, amb la nova temporada de clòtxines de València a punt de començar, els consumidors s'han de preguntar què han de tenir en compte a l'hora de triar aquest deliciós bivalve. En primer lloc, és important recordar que la clòtxina és un producte fresc, per la qual cosa s'ha de buscar en llocs que garantisquen la seua frescor i qualitat. Els mercats municipals són una opció recomanable, així com les pescaderies que reben la clòtxina directament des dels punts de producció.

En segon lloc, és important prestar atenció a la procedència del producte. Com hem mencionat anteriorment, la clòtxina valenciana té un sabor i aroma únic, per la qual cosa és important assegurar-se que es tracta d'un producte de la Comunitat Valenciana. A més, la clòtxina de València té una denominació d'origen protegida, per la qual cosa és important buscar el segell que la identifica.

Finalment, cal destacar que la clòtxina és un producte saludable i nutritiu, ric en vitamines i minerals com el calci, el ferro, el potassi, el fòsfor i el magnesi, així com en àcids grassos omega-3. Així que no dubteu a incloure la clòtxina de València a la vostra dieta, i gaudiu d'una experiència culinària única i autènticament valenciana.

En resum

En conclusió, la clòtxina de València és un producte únic i de gran qualitat que no us podeu perdre. Amb la nova temporada a punt de començar, és important assegurar-se de triar la clòtxina adequada, buscant sempre la frescor, la procedència i la qualitat del producte. Així que ja ho sabeu, proveu la clòtxina de València i deixeu-vos sorprendre per la seua delicadesa i sabor únic. Bon profit!

Go up