Acto de entrega de los Honores y distinciones

09/10/2020

Acte lliurament Honors i Distincions 9 d'Octubre 2020 / Acte entrega Honores y Distinciones 9 de Octubre 2020

El pasado 8 de octubre tuvo lugar el acto de entrega de los Honores y Distinciones 2020. Estos reconocimientos van dirigidos a personalidades y entidades que, «con su trabajo, dedicación y esfuerzo, han contribuido al hecho que la ciudad mejore y avance», indicó el alcalde, Joan Ribó.

Un acto previo a la festividad del pueblo valenciano del 9 de Octubre que se celebra en el Hemiciclo del Ayuntamiento de València.

Índex / Índice
 1. Las personas y entidades reconocidas
  1. Agradecimiento por su servicio en la ciudad y la ciudadanía
  2. Amor a València
 2. Palabras de Joan Ribó de cada persona y entidad galardonada
  1. Personas
  2. Entidades
  3. Recordatorio especial

Las personas y entidades reconocidas

En esta ocasión las personas y entidades galardonadas han sido regidor del Ayuntamiento hasta hace pocos meses, Ramón Vilar, y la periodista María José Grimaldo (los dos a título póstumo).

Además, el periodista Vicente Vergara; el defensor del Mayor de la Ciudad, José Pelegrí; el empresario Silvino Navarro (también a título póstumo); y la compositora Ángeles López Artiga.

Igualmente, se han entregado las Medallas de Oro de la Ciudad a la Policía Local de València; la Sociedad Deportiva Correcaminos; el Gremio de Panaderos y Pasteleros de València; el Banco de Alimentos; y el colectivo ‘València en bici’.

Agradecimiento por su servicio en la ciudad y la ciudadanía

Ribó indicó que la entrega de los «Honores y Distinciones de la Ciudad son expresión de gratitud  y reconocimiento al trabajo, la dedicación y el esfuerzo a las personas y entidades que han contribuido al hecho que esta ciudad mejore y avance».

El alcalde añadió que las «circunstancias atípicas a causa de la pandemia en las cuales celebramos este año el 9 de Octubre, el día grande de València».

Ribó, en su intervención, también ha querido reconocer que «Gracias a la dedicación y trabajo de personas y entidades, como las que hoy significamos, es posible paliar situaciones tan complicadas como la que vivimos estos días y avanzar como ciudad resiliente, preparada para afrontar los grandes retos que tenemos por delante».

Fortalecer la autoestima como pueblo

Finalmente, afirmó que «La trayectoria y el esfuerzo individual y colectivo de los valencianos y valencianas fortalece nuestra autoestima como pueblo, que es el que volvemos a reivindicar y celebrar este 9 de Octubre: el aprecio por nuestra tierra y nuestra gente es la fuerza que nos une, nos moviliza y nos hace avanzar hacia un futuro esperanzador».

Por su parte, la regidora de Patrimonio y Recursos Culturales, Glòria Tello, ha definido este acto de entrega de Honores y Distinciones como «el goce de manifestar, de manera pública, y desde el centro neurálgico del Gobierno de la ciudad de València, el aprecio, el reconocimiento y la admiración, que sentimos hacia las personas y las instituciones este año reconocidas».

La regidora dijo también que «El acto de entrega de los honores y distinciones de la ciudad de València es siempre un acto emotivo, pero también alegre y alentador porque supone un homenaje de la ciudad a una serie de personas e instituciones que contribuyen o han contribuido a hacerla cómo es».

Amor a València

En nombre de las personas y entidades galardonadas en este acto de entrega de Honores y Distinciones de este 9 de Octubre 2020 habló el presidente del Gremio de Panaderos y Pasteleros de València, Juanjo Rausell.

En su alocución agradeció el apoyo y reconocimiento del Ayuntamiento y de la ciudad. Rausell indicó dos elementos comunes a las personas y entidades galardonadas.

Amor al oficio y en la ciudad de València

Así, dijo que «por un lado, estar enamorados del que hacemos, enamorados de nuestro oficio, de nuestra profesión, y de lo que representamos, lo cual convierte aquello que inicialmente puede ser una obligación y un deber, en una pasión».

Y, continuó diciendo, «el otro denominador común  es nuestro profundo amor y devoción por esta ciudad, por València, y por todo lo que ella representa para los valencianos: nuestra historia, nuestros valores cívicos y culturales, nuestras tradiciones y también nuestro estilo de vida mediterráneo del cual podemos presumir: un estilo abierto, integrador, solidario, y capaz de combinar de manera sabia, el trabajo, el esfuerzo y la fiesta».

Admiración y respecto de la ciudad

Las palabras finales del alcalde en este acto de entrega de Honores y Distinciones fueron de expresión de «la admiración y el respecto de la ciudad por el trabajo y los valores que representan las personas y entidades galardonadas».

Finalmente, añadió «que son merecedores de esta gratitud por aquello que hicieron, que han hecho y que deseamos que continúen haciendo, para impulsar una ciudad ligada a la música, la cultura, la acción social solidaria, el deporte, la actividad económica, la sostenibilidad y el servicio público».

Palabras de Joan Ribó de cada persona y entidad galardonada

Personas

Silvino Navarro

«Silvino Navarro, enginyer químic que va començar la seua carrera professional en Industrias del Curtido (Incusa), l’empresa de son pare. A partir d’ací, el seu esperit emprenedor i dinàmic el va portar a ser, entre altres coses, fundador i primer president de l’Associació Valenciana d’Empresaris i cofundador de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials, i un dels promotors dels Premis Jaume I.

L’any 2017 la Generalitat li va concedir la Distinció al Mèrit Empresarial i Social. Una persona compromesa amb el progrés de la seua terra, que va faltar fa pocs mesos i a qui hui recordem i distingim amb este guardó.

Ángeles López Artiga

Ángeles López Artiga. La seua passió per la música ens deixa un prolífic llegat. Un talent reconegut tant dins de casa, ací a València, com fora. Compositora de més de seixanta obres, que abracen des del lied a peces orquestrals, passant per música de cambra i també òpera, estrenades als Països Baixos, Espanya, Bèlgica, Àustria, Alemanya, Canadà, els Estats Units, Dinamarca, Rússia, Itàlia…

A més, destaca com a soprano, pianista i en la seua faceta d’investigadora i pedagoga. Ha sigut catedràtica numerària del Conservatori Superior de Música de València i directora de l’Institut de Musicologia de la IVEI de la Generalitat, entre d’altres.

A Ángeles, li hem de reconéixer la seua aportació durant les últimes dècades per trencar el sostre de vidre i visibilitzar el paper de les dones en el panorama musical.

María José Grimaldo

María José Grimaldo. Va començar la seua trajectòria professional en la COPE i, amb posterioritat, va presentar el programa Parlem clar de Canal 9. Col·laboradora d’altres mitjans de comunicació com la Cadena SER i Mediterráneo TV.

Ara bé, la seua casa, sense dubte, va ser el diari degà de València, Las Provincias, del qual va formar part més de 25 anys i en va arribar a ser subdirectora.

Una periodista de les que s’anomenen de «raça», amb vocació per oferir un servici públic a la ciutat i complir amb el dret a la informació dels valencians i valencianes.

Vicente Vergara del Toro

Vicente Vergara del Toro, exemple de compromís social i cultural durant tota la seua vida. Gestor cultural i periodista, fou un dels activistes i agitadors culturals de la universitat durant el franquisme.

Va fundar amb altres intel·lectuals el grup Studio, que, amb el temps, passaria a l’històric València Cinema, al local del carrer de Quart.

Entusiasta dels cineclubs, des del seu inici va escriure crítiques de cine en la ja clàssica Cartelera Turia, una cartellera de cine i revista cultural, de la qual fou després director i gerent.

José Pelegrí

José Pelegrí, defensor del major de València, càrrec que ostenta de manera honorífica i altruista a l’Ajuntament des de juny de 2009.

Es tracta de tot un referent a Espanya, ja que és el primer òrgan d’estes característiques creat a una ciutat.

Tot i que el seu àmbit d’actuació és València, la seua dedicació fa que arribe a atendre consultes de tota la Comunitat Valenciana i fins i tot d’Espanya. Una tasca que hui reconeguem amb el títol de Fill Predilecte en nom dels valencians i valencianes.

Entidades

Gremi de Forners i Pastissers de València

Gremi de Forners i Pastissers de València. Les primers ordenances de l’Antic Gremi de Mestres Forners es remunten a l’any 1462 i és un dels pocs gremis que ha sobreviscut durant tants segles, més que res perquè la institució i la seua labor formen part inseparable del patrimoni cultural valencià i europeu, i constituïx un llegat històric de primer nivell. El gremi, com a associació empresarial sectorial de la provincia de València, té a hores d’ara, vora 300 afiliats, amb empreses que donen ocupació a unes 4.500 persones.

Societat Esportiva Correcaminos

Societat Esportiva Correcaminos, durant els seus més de quaranta anys d’història, ha merescut diversos reconeixements per la seua tasca, com ara la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de la Generalitat i un premi al Mèrit Esportiu, i ha esdevingut una de les més importants societats esportives de la ciutat, ja que ha sigut l’organitzadora de les grans proves atlètiques de València, consolidades al llarg de dècades, com són la Marató, la Mitja Marató i la Volta a Peu. Ara rep la Medalla d’Or de la Ciutat.

De València en bici reconeixem el seu activisme voluntari per tal d’aconseguir que la ciutadania i les institucions entenguen la bicicleta com una peça fonamental de la mobilitat sostenible i de l’organització del territori. Durant les seues tres dècades d’història han contribuït a una comprensió de la ciutat més humana, més tolerant, més ecològica i més sostenible, amb contínues campanyes de conscienciació.

El Banc d'Aliments

El Banc d'Aliments, una entitat radicada a la ciutat de València que entre els seus principis té els d’ajudar a la població amb menys poder adquisitiu. L’Ajuntament té un compromís ferm per assegurar a la ciutadania una alimentació saludable i en condicions de dignitat per a les persones més vulnerables. Per això hem emprés les polítiques públiques necessàries per a aconseguir-ho. Per no deixar a ningú arrere.

Policia Local de València

Policia Local de València, que ha complit enguany el seu 150 aniversari. Durant tots estos anys este cos de seguretat ha anat consolidant el seu paper com a una institució de proximitat que vetla per la convivència i els drets i llibertats de la ciutadania. Una història col·lectiva de la qual han format part hòmens i dones que, amb diligència i vocació de servici públic, han sigut i són garantia de benestar i tranquil·litat per als nostres veïns i veïnes.

Recordatorio especial

Ramón Vilar

I he deixat per al final, la distinció, m’ho permetreu, més emotiva per a esta corporació, que és la de Ramón Vilar. Ramón exercia el seu càrrec com a regidor d’Hisenda en este Ajuntament fins que va faltar fa pocs mesos. Un home amb una llarga trajectòria vinculada a la política valenciana des de les files del PSPV i també de la UGT.

Un magnífic regidor al servici de València i una figura entranyable, de qui hem de posar en valor el seu tarannà dialogant, la seua experiència, el seu activisme per millor la  ciutat, la seua dedicació a l’Ajuntament i la seua devoció «granota» pel Llevant, on també ha deixat un gran buit, a l’igual que als nostres cors».

Subir