Acte de lliurament dels Honors i distincions

09/10/2020

Acte lliurament Honors i Distincions 9 d'Octubre 2020 / Acte entrega Honores y Distinciones 9 de Octubre 2020

El passat 8 d’octubre tingué lloc l’acte de lliurament dels Honors i Distincions 2020. Estos reconeixements van dirigits a personalitats i entitats que, «amb el seu treball, dedicació i esforç, han contribuït al fet que la ciutat millore i avance», indicà l’alcalde, Joan Ribó.

Un acte previ a la festivitat del poble valencià del 9 d'Octubre que se celebra a l’Hemicicle de l’Ajuntament de València.

Índex / Índice
 1. Les persones i entitats reconegudes
  1. Agraïment pel seu servici a la ciutat i la ciutadania
  2. Amor a València
 2. Paraules de Joan Ribó de cada persona i entitat guardonada
  1. Persones
  2. Entitats
  3. Recordatori especial

Les persones i entitats reconegudes

En esta ocasió les persones i entitats guardonades han sigut regidor de l'Ajuntament fins fa pocs mesos, Ramón Vilar, i la periodista María José Grimaldo (els dos a títol pòstum).

A més, el periodista Vicente Vergara; el defensor del Major de la Ciutat, José Pelegrí; l'empresari Silvino Navarro (també a títol pòstum); i la compositora Ángeles López Artiga.

Igualment, s'han entregat les Medalles d'Or de la Ciutat a la Policia Local de València; la Societat Esportiva Correcaminos; el Gremi de Forners i Pastissers de València; el Banc d'Aliments; i el col·lectiu ‘València en bici’.

Agraïment pel seu servici a la ciutat i la ciutadania

Ribó va indicar que el lliurament dels «Honors i Distincions de la Ciutat són expressió de gratitud  i reconeixement al treball, la dedicació i l'esforç a les persones i entitats que han contribuït al fet que esta ciutat millore i avance».

L’alcalde va afegir que les «circumstàncies atípiques a causa de la pandèmia en les quals celebrem enguany el 9 d’Octubre, el dia gran de València».

Ribó, en la seua intervenció, també ha volgut reconéixer que «Gràcies a la dedicació i treball de persones i entitats, com les que hui signifiquem, és possible pal·liar situacions tan complicades com la que vivim estos dies i avançar com a ciutat resilient, preparada per a afrontar els grans reptes que tenim per davant».

Enfortir l'autoestima com a poble

Finalment, va afirmar que «La trajectòria i l'esforç individual i col·lectiu dels valencians i valencianes enforteix la nostra autoestima com a poble, que és el que tornem a reivindicar i celebrar este 9 d'Octubre: l'estima per la nostra terra i la nostra gent és la força que ens uneix, ens mobilitza i ens fa avançar cap a un futur esperançador».

Per la seua banda, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha definit este acte de lliurament d'Honors i Distincions com «el gaudi de manifestar, de manera pública, i des del centre neuràlgic del Govern de la ciutat de València, l'estima, el reconeixement i l'admiració, que sentim cap a les persones i les institucions enguany reconegudes».

La regidora va dir també que «L'acte de lliurament dels honors i distincions de la ciutat de València és sempre un acte emotiu, però també alegre i engrescador perquè suposa un homenatge de la ciutat a una sèrie de persones i institucions que contribueixen o han contribuït a fer-la com és».

Amor a València

En nom de les persones i entitats guardonades en este acte de lliurament d’Honors i Distincions d’este 9 d’Octubre 2020 parlà el president del Gremi de Forners i Pastissers de València, Juanjo Rausell.

En la seua al·locució va agrair el suport i reconeixement de l’Ajuntament i de la ciutat. Rausell va indicar dos elements comuns a les persones i entitats guardonades.

Amor a l'ofici i a la ciutat de València

Així, va dir que «d'una banda, estar enamorats del que fem, enamorats del nostre ofici, de la nostra professió, i del que representem, la qual cosa converteix allò que inicialment pot ser una obligació i un deure, en una passió».

I, va continuar dient, «l'altre denominador comú  és el nostre profund amor i devoció per esta ciutat, per València, i per tot el que ella representa per als valencians: la nostra història, els nostres valors cívics i culturals, les nostres tradicions i també el nostre estil de vida mediterrani del qual podem presumir: un estil obert, integrador, solidari, i capaç de combinar de manera sàvia, el treball, l'esforç i la festa».

Admiració i respecte de la ciutat

Les paraules finals de l’alcalde en este acte de lliurament d'Honors i Distincions van ser d’expressió de «l'admiració i el respecte de la ciutat pel treball i els valors que representen les persones i entitats guardonades».

I va afegir «que són mereixedors d'esta gratitud per allò que van fer, que han fet i que desitgem que continuen fent, per a impulsar una ciutat lligada a la música, la cultura, l'acció social solidària, l'esport, l'activitat econòmica, la sostenibilitat i el servici públic».

Paraules de Joan Ribó de cada persona i entitat guardonada

Persones

Silvino Navarro

«Silvino Navarro, enginyer químic que va començar la seua carrera professional en Industrias del Curtido (Incusa), l’empresa de son pare. A partir d’ací, el seu esperit emprenedor i dinàmic el va portar a ser, entre altres coses, fundador i primer president de l’Associació Valenciana d’Empresaris i cofundador de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials, i un dels promotors dels Premis Jaume I.

L’any 2017 la Generalitat li va concedir la Distinció al Mèrit Empresarial i Social. Una persona compromesa amb el progrés de la seua terra, que va faltar fa pocs mesos i a qui hui recordem i distingim amb este guardó.

Ángeles López Artiga

Ángeles López Artiga. La seua passió per la música ens deixa un prolífic llegat. Un talent reconegut tant dins de casa, ací a València, com fora. Compositora de més de seixanta obres, que abracen des del lied a peces orquestrals, passant per música de cambra i també òpera, estrenades als Països Baixos, Espanya, Bèlgica, Àustria, Alemanya, Canadà, els Estats Units, Dinamarca, Rússia, Itàlia…

A més, destaca com a soprano, pianista i en la seua faceta d’investigadora i pedagoga. Ha sigut catedràtica numerària del Conservatori Superior de Música de València i directora de l’Institut de Musicologia de la IVEI de la Generalitat, entre d’altres.

A Ángeles, li hem de reconéixer la seua aportació durant les últimes dècades per trencar el sostre de vidre i visibilitzar el paper de les dones en el panorama musical.

María José Grimaldo

María José Grimaldo. Va començar la seua trajectòria professional en la COPE i, amb posterioritat, va presentar el programa Parlem clar de Canal 9. Col·laboradora d’altres mitjans de comunicació com la Cadena SER i Mediterráneo TV.

Ara bé, la seua casa, sense dubte, va ser el diari degà de València, Las Provincias, del qual va formar part més de 25 anys i en va arribar a ser subdirectora.

Una periodista de les que s’anomenen de «raça», amb vocació per oferir un servici públic a la ciutat i complir amb el dret a la informació dels valencians i valencianes.

Vicente Vergara del Toro

Vicente Vergara del Toro, exemple de compromís social i cultural durant tota la seua vida. Gestor cultural i periodista, fou un dels activistes i agitadors culturals de la universitat durant el franquisme.

Va fundar amb altres intel·lectuals el grup Studio, que, amb el temps, passaria a l’històric València Cinema, al local del carrer de Quart.

Entusiasta dels cineclubs, des del seu inici va escriure crítiques de cine en la ja clàssica Cartelera Turia, una cartellera de cine i revista cultural, de la qual fou després director i gerent.

José Pelegrí

José Pelegrí, defensor del major de València, càrrec que ostenta de manera honorífica i altruista a l’Ajuntament des de juny de 2009.

Es tracta de tot un referent a Espanya, ja que és el primer òrgan d’estes característiques creat a una ciutat.

Tot i que el seu àmbit d’actuació és València, la seua dedicació fa que arribe a atendre consultes de tota la Comunitat Valenciana i fins i tot d’Espanya. Una tasca que hui reconeguem amb el títol de Fill Predilecte en nom dels valencians i valencianes.

Entitats

Gremi de Forners i Pastissers de València

Gremi de Forners i Pastissers de València. Les primers ordenances de l’Antic Gremi de Mestres Forners es remunten a l’any 1462 i és un dels pocs gremis que ha sobreviscut durant tants segles, més que res perquè la institució i la seua labor formen part inseparable del patrimoni cultural valencià i europeu, i constituïx un llegat històric de primer nivell. El gremi, com a associació empresarial sectorial de la provincia de València, té a hores d’ara, vora 300 afiliats, amb empreses que donen ocupació a unes 4.500 persones.

Societat Esportiva Correcaminos

Societat Esportiva Correcaminos, durant els seus més de quaranta anys d’història, ha merescut diversos reconeixements per la seua tasca, com ara la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de la Generalitat i un premi al Mèrit Esportiu, i ha esdevingut una de les més importants societats esportives de la ciutat, ja que ha sigut l’organitzadora de les grans proves atlètiques de València, consolidades al llarg de dècades, com són la Marató, la Mitja Marató i la Volta a Peu. Ara rep la Medalla d’Or de la Ciutat.

De València en bici reconeixem el seu activisme voluntari per tal d’aconseguir que la ciutadania i les institucions entenguen la bicicleta com una peça fonamental de la mobilitat sostenible i de l’organització del territori. Durant les seues tres dècades d’història han contribuït a una comprensió de la ciutat més humana, més tolerant, més ecològica i més sostenible, amb contínues campanyes de conscienciació.

El Banc d'Aliments

El Banc d'Aliments, una entitat radicada a la ciutat de València que entre els seus principis té els d’ajudar a la població amb menys poder adquisitiu. L’Ajuntament té un compromís ferm per assegurar a la ciutadania una alimentació saludable i en condicions de dignitat per a les persones més vulnerables. Per això hem emprés les polítiques públiques necessàries per a aconseguir-ho. Per no deixar a ningú arrere.

Policia Local de València

Policia Local de València, que ha complit enguany el seu 150 aniversari. Durant tots estos anys este cos de seguretat ha anat consolidant el seu paper com a una institució de proximitat que vetla per la convivència i els drets i llibertats de la ciutadania. Una història col·lectiva de la qual han format part hòmens i dones que, amb diligència i vocació de servici públic, han sigut i són garantia de benestar i tranquil·litat per als nostres veïns i veïnes.

Recordatori especial

Ramón Vilar

I he deixat per al final, la distinció, m’ho permetreu, més emotiva per a esta corporació, que és la de Ramón Vilar. Ramón exercia el seu càrrec com a regidor d’Hisenda en este Ajuntament fins que va faltar fa pocs mesos. Un home amb una llarga trajectòria vinculada a la política valenciana des de les files del PSPV i també de la UGT.

Un magnífic regidor al servici de València i una figura entranyable, de qui hem de posar en valor el seu tarannà dialogant, la seua experiència, el seu activisme per millor la  ciutat, la seua dedicació a l’Ajuntament i la seua devoció «granota» pel Llevant, on també ha deixat un gran buit, a l’igual que als nostres cors».

Go up