Ofrena 2024: Retrassos de fins a 3 hores

Ofrena 2024, Ofrenda 2024
Ofrena 2024 / JCF (Fotofilmax)

Ofrena 2024: entre la devoció i els cabrejos pels retrassos

València, la ciutat de la llum i del color, es vestix amb els seus millors vestits fallers per a celebrar una de les festes més esperades de l’any: les Falles. I en el cor d’ celebració, arriba cada any l’Ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats, la qual es mou entre un acte més del calendari i la devoció i emoció segons els casos.

Primer dia d’Ofrena, 17 de març

El primer dia d’Ofrena fa que la Plaça de la Mare de Déu es convertisca en el centre neuràlgic de les Falles, omplint-se de colors, música i el fervor. Marina García, Fallera Major Infantil de València, juntament amb la seua Cort d’Honor, tancà la jornada amb una entrada memorable, irradiant l’esperit festiu i la devoció cap a la Mare de Déu dels Desemparats. “Esta nit és un testimoni de la nostra fe i amor cap a la Mareta, un moment de lliurament i unió per a tots els valencians”, declarà Marina García en un gest de reverència i devoció valenciana cap a la patrona de la ciutat.

La tradició de l’Ofrena es manifesta en cada pas, en cada gest de les falleres i fallers que acudixen a la plaça per a oferir els seus rams de flors. Des de les representants de les cases regionals fins als més joves de la festa, tots participen en este ritual amb un sentiment de pertinença i respecte cap a les arrels culturals de València. Això sí, també en estos moment és un acte més on desfilen fallers i falleres que no tenen cap devoció però que desfilen per ser un acte faller més.

Segon dia d’Ofrena, 18 de març

El segon dia d’Ofrena, amb la figura de la Mare de Déu mig plena de rams de flors, és la continuació d’esta demostració de la devoció i l’agraïment cap a la Mare de Déu dels Desemparats. María Estela Arlandis, Fallera Major de València, tancà esta jornada amb la seua Cort d’Honor. “En esta plaça, entre els rams de flors i els somriures emocionats, es troba la essència de la nostra cultura i tradició”, comentà María Estela Arlandis, fent referència a la importància de l’Ofrena en la identitat valenciana.

L’acte de ofrena es convertix en un símbol de comunió i fraternitat, on les diferències es diluixen davant de la devoció compartida cap a la patrona. Cada participant, des de la més jove fallera fins als màxims representants de les falles, contribuix a teixir este mant de flors que embellix la plaça de la Mare de Déu dels Desemparats.

Retrassos de fins a 3 hores en els dos dies d’Ofrena

A pesar de la magnificència de l’Ofrena 2024, esta no està exempta de crítiques, com les de Compromís, i inconvenients dels fallers, falleres, famílies i públic. Els retrassos, que van arribar fins a les 3 hores en alguns casos, van generar incomoditat i enfadament entre els assistents i van provocar la retirada de moltes famílies que preferiren no exposar els seus fills al fred de la nit. De fet, la fallera major infantil de València entrà a la plaça a les 3 de la matinada.

El regidor i president de Junta Central Fallera i altres autoritats var destacar el desenvolupament de l’Ofrena 2024 i de les Falles en general com un èxit, obviant totes les crítiques, però les experiències dels ciutadans han evidenciat les dificultats logístiques i la necessitat de millorar l’organització en futures edicions, considerada la present com d’autèntic desastre, encara que els responsables ho hagen negat.

Print Friendly, PDF & Email