Homenatge a Fernando Martínez Castellano, el Primer Alcalde Democràtic de València

23/05/2024

homenatge a Fernando Martínez Castellano, homenaje a Fernando Martínez Castellano
Índex / Índice
 1. Homenatge a Fernando Martínez Castellano: València plora la pèrdua d'un referent històric
 2. Declaracions de l'alcaldessa María José Catalá
 3. Actes commemoratius
  1. Ple extraordinari
  2. Llibre de condolences
  3. Suspensió d'actes oficials
 4. La trajectòria de Fernando Martínez Castellano
 5. La importància del seu llegat
 6. Homenatges futurs
 7. Conclusió

Homenatge a Fernando Martínez Castellano: València plora la pèrdua d'un referent històric

Fernando Martínez Castellano, el primer alcalde democràtic de València, ha deixat una empremta inesborrable en la història de la ciutat. L'Ajuntament de València ha decretat tres dies de dol oficial en honor a este destacat polític, mort el passat 20 de maig als 82 anys, i qui va ser elegit alcalde en 1979 després de les primeres eleccions democràtiques posteriors a la transició.

Declaracions de l'alcaldessa María José Catalá

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha expressat el seu pesar en nom de la corporació i de la ciutadania. "El pesar per la pèrdua d'esta figura clau en la transició democràtica," ha afirmat Catalá. Martínez Castellano, el primer alcalde democràtic de València "ha dedicat la seua vida al servici públic i ha sigut referent històric i polític de la ciutat."

Actes commemoratius

Ple extraordinari

El passat dimarts 21 de maig, se celebrà un Ple extraordinari homenatge a Fernando Martínez Castellano a les 10.30 hores al Saló de Cristall de l'Ajuntament. Este esdeveniment començà amb una reunió de la junta de portaveus, on s'impulsà una moció conjunta de condol i reconeixement a Martínez Castellano.

Llibre de condolences

Durant els tres dies de dol pel primer alcalde democràtic de València, l'Ajuntament va disposar un llibre de condolences perquè la ciutadania expressara el seu homenatge a Martínez Castellano i les seues paraules de condol als familiars. El llibre ha estat exposat en el Saló de Cristall amb els següents horaris:

 • Dimarts: de 12 a 14 hores i de 17 a 20 hores
 • Dimecres: de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores

Suspensió d'actes oficials

L'Ajuntament va suspendre tots els actes oficials durant el període de dol, com a mostra de respecte i homenatge a Fernando Martínez Castellano. Les banderes de l'edifici municipal han estat a mitja asta fins al passat dimecres 22 de maig.

La trajectòria de Fernando Martínez Castellano

Fernando Martínez Castellano va nàixer en 1942 i va liderar la llista del PSOE en les primeres eleccions democràtiques de València. En 1979, va ser elegit alcalde i va exercir com a primera autoritat municipal durant els primers mesos de la Democràcia. La seua gestió va ser clau per a establir les bases de la nova era democràtica en la ciutat.

Una trejectòria que acabà, no obstant, en l'expulsió del partit en setembre de 1979 per temes d'irregularitats econòmiques i la seua dimissió com alcalde.

La importància del seu llegat

L'impacte de Martínez Castellano en la política local de València és innegable. El seu lideratge durant la transició democràtica va ser fonamental per a la ciutat. Les seues polítiques van establir les bases per a un ajuntament més obert i participatiu.

Homenatges futurs

L'Ajuntament de València ha anunciat que s'estan planificant altres actes per homenatjar la figura de Fernando Martínez Castellano. Estos esdeveniments seran anunciats pròximament i s'espera que compten amb una àmplia participació ciutadana.

Conclusió

El llegat de Fernando Martínez Castellano perdura en la memòria col·lectiva de València. La seua dedicació al servici públic i el seu paper en la transició democràtica continuaran sent recordats i valorats per les futures generacions.

Go up