Comencen els treballs de neteja i documentació del búnquer del Saler

11/06/2019

2019 06 10 Bunquer del Saler 2

Dilluns passat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Glòria Tello, i la regidora de Pobles de València en funcions, Consol Castillo, visitaren l’excavació arqueològica del búnquer del Saler (també conegut com «el Copón de Miaja»), que va començar el passat 27 de maig.

L’objectiu d’este treball és netejar-lo, conéixer l’estat de conservació i documentar-ne la construcció, de manera que es puga fer el projecte de rehabilitació pertinent. Este projecte posterior és necessari per a obtindre la concessió, per un termini de 75 anys, demandada al Ministeri (propietari del búnquer) per a la Transició Ecològica.

Gloria Tello explicà que «esta actuació, realitzada des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, s’emmarca en la nostra línia de recuperació del patrimoni i de la posada en valor de tots els edificis que formen part de la nostra memòria democràtica».

Fins ara s’ha estat buidant l’arena de la torre i documentant tots els elements conservats que formaven part del complex, partint dels plans del projecte conservats en l’Arxiu General Militar d’Àvila. Estes obres va ser adjudicades el passat 5 d’octubre de 2018 a l’empresa SEMAR Arqueología, SL.

Tello va afegir que «l’edifici està en gran part soterrat per l’arena de la platja i hem hagut de contractar una empresa d’arqueologia per a llevar eixa arena i fer un estudi de l’estat de la construcció, per a poder dur a terme el projecte de rehabilitació».

La torre ja es pot vore, té una profunditat de 6 metres i un diàmetre de 15 metres. Està construïda de formigó i ferro i es distingixen tres escalons interiors on s’assentava la plataforma mòbil amb els canons. També un dels corredors descoberts és accessible per una escala d’obra que després dona pas a un altre corredor.

A més, s’han descobert diversos grafits conservats en les parets dels corredors, fets des de 1939 fins a 1943, dibuixats a carbonet i que representen diversos motius: figures humanes, animals, un vaixell o un avió, així com noms de soldats.

Història del búnquer del Saler

Este búnquer va ser construït en 1937, durant la Guerra Civil. El coronel Ramiro Otal Navascués, cap de la Defensa de Costes del Mediterrani, va demanar la construcció urgent de diverses estructures per a defensar el front marítim dels atacs dels vaixells franquistes i de l’armada italiana i alemanya. Així, es va dissenyar un sistema de defensa amb tres nuclis de bateries principals i altres complementàries. Es va tardar 8 mesos a construir-la i es va valorar en 1.639.913 pessetes de l’època.

Glòria Tello
2019 06 10 Bunquer del Saler 1
Les regidores en funcions Glòria Tello i Consol Castillo
visitaren les obres del búnquer del Saler

Go up