Skip to content

El Museu de Ciències Naturals mostra cranis impressos en 3D de la col·lecció Botet

10/04/2019
Comarca: València

Esta novetat reproduix, a tamany real, diversos cranis de la col·lecció permanent paleontològica Rodrigo Botet, que pot visitar-se al Museu de Ciències Naturals de València, als Vivers. Recordem que esta col·lecció permanent inclou quinze esquelets de mamífers fòssils.

La impressió està feta a escala 1:1, i ajudarà a les persones que tenen diversitat funcional. Esta reproducció a tamany real ha sigut possible gràcies a la participació de la Regidoria de Cultura i el Departament de Projectes d’Enginyeria de la Universitat Politècnica de València.

Captura digital i impressió en 3D

El procés ha consistit en una primera captura digital dels cranis i una posterior impressió 3D. Açò permetrà una major interacció amb els exemplars, així com poder fer còpies. També es facilita fer demostracions i crear exposicions portàtils que portar a escoles.

La regidora de Cultura, Glòria Tello, indicà que «Este projecte constituix un pas més en l’esforç que el Museu de Ciències Naturals realitza amb l’objectiu no solament de millorar i ampliar els recursos culturals sinó també per tal de convertir els museus en espais inclusius per a totes les persones, adaptant el seu contingut a les diferents capacitats humanes».

Un Treball Final de Grau ha impulsat esta acció

Estes actuacions estan coordinades pel professor del Departament de Projectes d’Enginyeria i investigador de l’i3B Jorge Alcaide Marzal, en col·laboració amb els diferents responsables dels museus. En este cas l’acció ha sigut promoguda per la directora del Museu, Margarita Belinchón. I a més, s’ha articulat a través del Treball Final de Grau de l’alumne de l’ETSID (UPV) Andrés Torres García. L’Ajuntament de València i l’empresa Aquateknica han col·laborat en l’escanejat de l’exemplar icònic del Museu, el megateri.

Alcaide afirmà que l’objectiu principal del projecte és «generar una línia d’acció que afavorisca l’accés dels nostres museus a l’ús i aplicació de les noves tecnologies com a elements de renovació de l’experiència museogràfica».

Print Friendly, PDF & Email