Skip to content

L’Ajuntament ha restaurat l’escultura de l’historiador Roc Chabàs

20/01/2019

Dins de la dinàmica de conservació i restauració del patrimoni de la ciutat de València, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals tornà al seu lloc dels Jardins de Vivers l’escultura de l’historiador Roc Chabàs, una volta acabada la seua restauració.

La regidora Glòria Tello va indicar que «continuem fent tots els esforços possibles per a conservar i posar en valor tot el patrimoni històric de la ciutat. Unes accions que s’engloblen dins del nostre Pla de Restauració del Patrimoni; prioritat d’un Govern sensible i compromés amb totes les manifestacions culturals de València».

La restauració de l’escultura de Chabàs

La restauració d’esta escultura ha sigut feta per Maria Borja Ortiz al llarg d’unn mes. En concret, s’ha fet una intervenció de conservació-restauració que comprén la neteja química i mecànica (fongs, ciments etc…), la creació i reforçat de perns en les quatre peces, la reposició, reintegració i consolidació de l’escultura, i la seua col·locació de nou als Jardins de Vivers.

L’escultura és obra de José Arnal García i va ser col·locada el 18 de maig de 1929. En la peça es pot vore a l’historiador en la part superior d’un pedestal en forma de columna jònica. I en esta també hi ha una tríada de figures femenines.

Roc Chabàs, historiador i home de cultura

Este historiador va nàixer a Dénia (1844-1912), i va ser una figura molt important en l’àmbit de la cultura valenciana a principis del segle XX. Va ser també cronista de la província d’Alacant i, des de 1891, canonge arxiver de la Catedral de València. També va ser membre de Lo Rat Penat i en l’actualitat la secció d’Acadèmics Corresponents de la RACV porta el seu nom.