Esta és la Secció Oficial de l’edició 35 de la Mostra de València

Mostra de València - Secció Oficial - Sección Oficial
Mostra de València - Secció Oficial - Sección Oficial

La 35 Mostra de València – Cinema del Mediterrani ha completat la seua Secció Oficial, és a dir, aquella que conté els films en competició.

El festival cinematogràfic valencià se celebrarà als cines Babel i la Filmoteca entre el 22 d’octubre i l’1 de novembre i ha arribat a les 750 inscripcions.

Les produccions que opten a obtindre la Palmera d’Or té onze estrenes absolutes a Espanya, que representen una panoràmica de les diferents propostes narratives i visuals de l’ecosistema cinematogràfic i geogràfic que abasta la Mostra.

En este sentit, el responsable de programació d’este festival, Eduardo Guillot, indicà que “En un any tan complicat per al sector, estem molt contents de poder oferir al públic una selecció de títols d’alt nivell, que aborden temes molt diversos i no deixaran indiferent a ningú”.

Finalment, Guillot va afegir que “es tracta de la millor selecció de films a concurs des que l’Ajuntament de la ciutat va apostar per recuperar el festival, en 2018, producte de la gradual consolidació de la Mostra a nivell internacional”.

Secció Oficial 35 Mostra de València

“Zana”

És la òpera prima d’Antoneta Kastrati. Una mirada nova sobre el conflicte dels Balcans. Es recorre de manera puntual a l’element fantàstic per a reflexionar sobre l’horror de la guerra.

Adriana Matoshi és la protagonista d’este debut de la realitzadora kosovar establida als Estats Units. Esta producció va ser seleccionada per a representar al seu país en els Oscar i va obtindre el Gran Premi del Jurat a Los Angeles.

“Mosquito”

Del director lusità João Nuno Pinto. Està inspirada en fets reals i està ambientada en 1917, durant la Primera Guerra Mundial. La crítica l’ha qualificada com una mescla entre “Apocalypse Now”, “Aguirre, la cólera de Dios” i “Senderos de gloria”. La raó és que narra el viatge al cor de les tenebres d’un jove que s’allista en l’exèrcit a la recerca de glòria. I es troba amb l’infern de les colònies portugueses a Àfrica. Va ser la pel·lícula inaugural de l’últim Festival de Rotterdam.

“La viajante”

És el debut del cineasta canari Miguel A. Mejías. Es tracta d’una road movie interior, protagonitzada per Ángela Boix (“Diamond Flaix”, “Gente en sitios”). Es descriu la soledat i el buit dels personatges. Conta la història d’una jove fotògrafa embarcada en una fugida existencial i enfrontada a situacions inesperades que documenta a través de les imatges que capta amb l’antiga càmera de la seua mare. 

“The End will be Spectacular”

De Ersin Çelik, primer film de ficció produït per la Comuna de Cinema de Rojava (Síria). És una pel·lícula bèl·lica en el sentit clàssic que relata el setge de cent dies al qual van ser sotmesos els kurds per part de l’exèrcit turc a la ciutat de Diyarbakir en 2015.

Alguns dels supervivents encarnen als personatges, incrementant la força dramàtica. La història es narra a través dels ulls d’una jove kurda que torna al seu lloc d’origen.

“Favolacce”

Cinta italiana dirigida pels germans Fabio i Damiano D’Innocenzo. Esta producció va obtindre el Premi al Millor Guió en la Berlinale. S’oferix una mirada àcida sobre les relacions entre pares i fills en les famílies suburbanes de classe mitjana.

“Kala Azar”

Òpera prima de l’artista grega Janis Rafa. Va ser premiada a Rotterdam i Hong Kong. Es tracta d’un film que explora la fina línia que separa la vida de la mort, les connexions entre éssers humans i animals i la fragilitat de l’amor.

“Willow”

És l’última pel·lícula del macedoni Milcho Manchevski, que va irrompre en el panorama internacional amb l’aclamada “Antes de la lluvia”, amb la qual va aconseguir una nominació a l’Oscar.

En esta producció que vorem a la Mostra de València, se servix de tres històries interconnectades protagonitzades per dones. En esta pel·lícula planteja una profunda reflexió sobre el control dels seus cossos, la tradició, la lleialtat, la criança i l’adopció.

“Luxor”

És una producció egípcia amb participació britànica dirigida per Zeina Durra. Va tindre la seua estrena mundial en Sundance i està protagonitzada per Andrea Riseborough (“Mandy”, “Birdman”). Es narra la vida d’una arqueòloga que cau seduïda davant els misteris de la monumental ciutat a la vora del Nil.

“Tereza37”

Producció croata dirigida per Danilo Serbedzija, on destaca poderosament la presència de l’actriu Lana Baric, autora del guió.

I les propostes àrabs

Com a mostra de la diversitat continental tenim la presència àrab. Trobem l’última pel·lícula del director algerià Merzak Allouache, “Paysages d’automne”, i amb “Between Heaven and Earth”, de la directora palestina Najwa Najjar.

“Paysages d’automne”

Potser un complement del cicle ‘Les batalles d’Algèria’. Es fa un retrat del país després de les primaveres àrabs. A manera d’un thriller mostra una Algèria a la mercé d’una xarxa criminal. En esta xarxa estan involucrats membres dels principals partits polítics, policies i organitzacions criminals.

El personatge principal és una periodista que investiga una sèrie d’assassinats de xiquetes vinculades a una xarxa de prostitució. En el seu treball patix la forta pressió de diversos grups que protegixen als proxenetes responsables.

“Between Heaven and Earth”

Esta proposta palestina és una mirada a la complexitat política, ideològica i religiosa de la Palestina actual. I ho fa a través d’una parella en procés de divorci, després de cinc anys casats. La parella aconseguix creuar un lloc de guàrdia israelià i ell demana la separació.

Esta producció va guanyar el premi al millor guió en el Festival del Caire.

Increment de la Secció Informativa de la 35 Mostra de València

A més, a banda de la Secció Oficial la 35 Mostra de València incrementa la seua  Secció Informativa gràcies a dos noves produccions..

“The Women in Block J”

És el segon treball del marroquí Mohamed Nadif, que s’introduïx entre els murs d’una institució psiquiàtrica femenina del seu país. La història conta una història de sororidad i companyonia entre tres pacients i una de les metgesses de la institució.

“My Morning Laughter”

Producció sèrbia de Marko Djordjevic, és una tragicomèdia que acaba de guanyar el Premi a Millor Pel·lícula a Kíev. Es tracta de la història d’un home adult que ha viscut massa temps amb els seus pares i s’enfronta amb vergonya a la pèrdua de la seua virginitat.

Finalment, i dins del cicle “Les batalles d’Algèria”, el festival rescata dos pel·lícules recents. En primer lloc la premiada “Abou Leila”, revelació internacional del realitzador Amin Sidi-Boumédiène.

I en segon lloc “Papicha, sueños de libertad”, de la directora Mounia Meddour, guanyadora de dos Premis César a França.Print Friendly, PDF & Email