Arranca la 37 Mostra de València

37 Mostra de València, Cinema del Meditarrani

Este passat dijous començà la 37 edició de la Mostra de València, Cinema del Mediterrani, el festival cinematogràfic de la ciutat de València centrat en l’àmbit mediterrani, amb la seua gala inaugural, celebrada a La Rambleta.

Novament, La Rambleta va acollir la gala inaugural, presentada per Daniel Tormo i Paloma Vidal, i dirigida per Anna Marí, i que va servir de tret d’eixida a 10 dies que ompliran de cinema la ciutat. Una gala en la qual el cantant Coque Malla cantà una de les seues cançons.

Per cert, que es tingué un record a qui fora director d’esta gala i la de clausura de 2018, el director Salva Bolta, qui faltà recentment.

L’alcalde de València, Joan Ribó, va dirigir unes paraules i va afirmar que “La Mostra és una celebració cultural on València es reivindica com a ciutat mediterrània i on exhibim la nostra vocació d’amfitrions de tota la producció audiovisual que any rere any es genera en el mediterrani”. 

L’alcalde va afegir que es un festival que ha anat creixent, “des de la seua recuperació en 2018 pel govern municipal actual, i que ja s’ha convertit en un dels majors actius culturals de la ciutat”. 

Finalment va indicar que la gran “qualitat” de la programació d’enguany, “el que demostra que hi ha hagut, d’una banda, una bona selecció i, d’una altra, que hi ha un gran nombre de pel·lícules que confien en la Mostra com a plataforma internacional per a donar-se a conéixer”.

Palmera d’Honor

Durant la gala es va lliurar la Palmera d’Honor al director de cine Robert Guédiguian, qui va rebre este guardó acompanyat de la seua esposa. Este director francés va recordar que torna a València després de 40 anys, quan vingué per la seua primera pel·lícula. 

Guédiguian va dir que “M’he recordat dels meus pares, que eren obrers i no tenien veu. Sent que la meua missió era ser el seu portaveu. He escrit per ells i per tots eixos pobles que mai estan en primer pla”. 

Finalmente declarà que “Vull dedicar este premi a tots els obrers del món”.

Una gran Secció Oficial

Els organitzadors consideren que la d’enguany és una de les millors Seccions Oficials de les últimes edicions. Les cintes provenen de l’Iran, Albània, Kosovo, França, Tunísia, Ucraïna, Turquia, Eslovènia, Itàlia, Algèria i Espanya

Són dotze pel·lícules que tracten de temes diversos, com ara la diversitat sexual, la maternitat en solitari com a estigma. També parlen de la violència policial o que fins i tot mostren a María Magdalena com una dona afroamericana i envellida.

Premi À Punt del públic

La Secció Informativa torna a presentar el Premi À Punt del públic. Així, el públic podrà manifestar el seu vot després de cada passe. Hem d’indicar que tant en la Secció Oficial com en la Informativa les produccions són inèdites.

En esta secció les pel·lícules estan dirigides per Danis Tanović, Gabriele Salvatores, Tony Gatlif, Soudade Kaadan, Milos Pusic i Nadine Khan. En este cas, les temàtiques van de la comèdia a l’animació stop motion, documental musical o reflexions sobre la situació de Síria o el Kurdistan.

Un jurat internacional

El jurat encarregat de valorar les pel·lícules d’esta 37 Mostra de València, Cinema del Mediterrani, està presidit per la compositora Evanthia Reboutsika. La resta de membres són el director de fotografia palestí Ehab Assal; la guionista espanyola María Mínguez; el crític i programador francés Pierre-Simon Gutman; l’actriu, guionista i directora croata Llana Baric.

La primera pel·lícula projectada

Com és tradicional, després de l’acte protocolari d’inauguració es projecta una pel·lícula. En esta ocasió la cinta triada ha sigut “El que sabem”, òpera prima del director valencià Jordi Núñez. El director va estar acompanyat dels actors i actrius d’esta producció, com ara Nakeray, Javier Amann, Mauro Cervera i Just,Tània Fortea, Roberto Hoyo, Rosita Amores i Samantha Hudson.

Photocall

Gala inaugural de la 37 Mostra de València

Print Friendly, PDF & Email