Acaben les obres del refugi antiaeri de Massarrojos
Dins del circuit de refugis antiaeris de la ciutat de València, l’Ajuntament de la capital ha anunciat l’acabament de les obres del refugi antiaeri de Massarrojos.
Este passat dimecres visità les obres l’alcalde, Joan Ribó, acompanyat de les regidores de Recursos Culturals, Glòria Tello, i dels Pobles de València, Lucía Beamud, i de l’alcalde del poble de Massarrojos, Carles Verdaguer.
Per a Ribo, “la memòria històrica és fonamental per recordar que València va ser una de les zones de l’Espanya republicana que va patir més bombardejos i els efectes que estos bombardejos van tindre contra la ciutat i contra la població civil”.
Després de qualificar la guerra com de barbàrie, l’alcalde volgué recordar que “València és una de les zones de l’Espanya republicana que va patir més bombardejos i cal conéixer els efectes que estos van tindre contra la ciutat i contra la població”.
En este sentit Ribó recordà que València té tres refugis de titularitat municipal. Estos espais han sigut rehabilitats en els últims anys “per recuperar la memòria històrica”.
Al refugi quan escoltaven les campanes
Per part seua, Carles Verdaguer va agrair l’actuació de l’Ajuntament de València “per pensar en els seus pobles, que també formen part d’ella”.
En este sentit Verdaguer va voler recordar que “el poble de Massarrojos, que en la dècada dels anys trenta tenia uns 700 habitants, corria al refugi quan escoltava les campanes, que feien un toc fort per avisar dels atacs”.
A més, rememorà que “en acabar la Guerra Civil, va haver un manteniment del refugi fins al final de la Segona Guerra Mundial pensant en una possible invasió aliada i, posteriorment, es va utilitzar com a plantació de xampinyons fins que va ser tapiat”.
El públic podrà visitar este refugi en 2021
Este refugi antiaeri de Massarrojos podrà visitar-se a principis de 2021. Hi haurà visites guiades i un aforament màxim de 20 persones. Per a poder fer la visita serà necessari fer una reserva prèvia.
Els dies de visita seran el dimecres i divendres per a escolars. I el dissabte i el diumenge per al públic en general.
Glòria Tello va afirmar que “volem que el refugi de Massarrojos entre dins del circuit de refugis antiaeris de la ciutat de València per tal que la gent puga visitar-lo”.
El refugi antiaeri de Massarrojos
Este refugi s’acaba de construir el 23 de març de 1939 i quedà inacabat al final de la guerra. Quedà ocult al subsòl y es van tapiar els accessos. A diferència de la resta de refugis, este no està fet de formigó, sinó que està excavat directament en el sòl geològic, és a dir, en el subsòl rocós.
Al seu espai hi ha un corredor de 125 metres de llarg i 2 metres d’ample, i la seua profunditat mitjana és de 10 metres. Hi ha adossat un banc corregut i la superfície útil és de 297’31 m2 i capacitat per a 230 persones.
El refugi té dos accessos a la plaça del Somniador i al carrer Benet Bosch.
Estes obres de rehabilitació del refugi antiaeri de Massarrojos ha tingut un cost de 205.625 euros. Entre els treballs fets podem citar la instal·lació d’enllumenat i ventilació a la sala subterrània.
També la reposició de les solsides, restauració de bancs, tractament de parets i sòl. Finalment, la construcció de dos accessos en colze des de la via pública. Estos accessos tenen escales obertes per voltes acabades en rajola.
Rehabilitació respectuosa amb el patrimoni i la història
Per a Tello, s’ha fet “una actuació rehabilitadora respectuosa amb el patrimoni i la Història”.
La regidora va recordar que encara que es tenia constància d’este refugi “no es sabia on estava l’entrada fins que, durant les festes de 2016, en unes obres per a la instal·lació d’una tanca, es va descobrir casualment”.
A més, Tello ha explicat que “l’Ajuntament estava fent en eixe moment la rehabilitació dels refugis de Serrans i de la casa consistorial i vam pensar que Massarrojos també havia d’entrar”.
Finalment, recordem que este refugi de Massarrojos és el tercer de titularitat municipal que es rehabilita a la ciutat de València. Les obres acabaren el 30 setembre encara que tot s’ha retardat per la COVI-19.
Recordem que la resta de refugis són el de l’edifici de l’Ajuntament de València i el del carrer de Serrans.