El benestar animal en la festa de Sant Antoni

23/01/2020

festa de Sant Antoni Abat

Divendres passat 17 l’Ajuntament de València celebrà la festa de Sant Antoni Abat. Enguany, a més, el consistori indicà que esta celebració “s’emmarca en la política municipal de defendre el benestar animal”. Hi van assistir l’acalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. També hi varen assistir la delegada de Benestar Animal, Glòria Tello, la de Desenvolupament Urbà i vicealcaldessa, Sandra Gómez, el d’Emergència Climàtica, Alejandro Ramon, el d’Hisenda, Ramon Vilar, i regidors de l’oposició com María José Català, Fernando Giner o Carlos Mundina, així com el president de la Diputació de València, Toni Gaspar.

Ribó va dir que «hui la València cristiana, però també la laica i la d’altres moltes religions, celebra una festa que unix a tota la població en la defensa del benestar dels animals». En este sentit afirmà que el govern local «atén les necessitats d’una societat canviant, en què els animals de companyia s’han convertit en un membre més de moltes famílies. El respecte cap als animals definix molt bé el grau de maduresa d’una societat, i València vol estar a l’avantguarda en la defensa dels animals».

D’esta manera, Ribó informà que segon l’Anuari Estadístic Municipal, hi ha més animals de companyia que xiquets i xiquetes menors de 15 anys. Este és un motiu més pel qual és necessari, indicà Ribó, tindre una Regidoria de Benestar Animal.

També parlà l’alcalde de diverses iniciatives municipals relacionades amb este benestar animal, como ara una platja apta per a gossos, habilitació de zones de sociabilització d'animals a la ciutat, permetre mascotes en els autobusos de l’EMT, etc. Així com també evitar pràctiques contràries a este benestar, com els animals als circs o els bous embolats.

Per això, va dir, l’Ajuntament considera que «És important que esta ciutat conjugue en un dia com hui la tradició d’origen religiós que representa la celebració de Sant Antoni Abat, amb una gestió del benestar dels animals que conviuen amb nosaltres, i que mereixen el màxim respecte com a éssers vius i amb sentiments».

Així, per primera vegada, l’Ajuntament ha promocionat esta festa de Sant Antoni en el mobiliari urbà. I açò s'ha fet per mitjà de cartells anunciadors, animant a la participació ciutadana.

En la benedicció i desfilada d'animals s’ha fet una solta de coloms per part de les falleres majors de València, Consuelo Llobell i Carla García Pérez, juntament amb l’alcalde i el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

Acte seguit començà la passejada del públic acompanyat dels  seus animals domèstics. També hi desfilaren gossos en cerca d'adopció, cavalls de la Policia Local o gossos de les unitats canines de la Guàrdia Civil.

Esta festa, coneguda per “Sant Antoni del porquet”, va ser declarada el passat mes de juliol d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana.

Go up