Skip to content

Concurs de Betlems de la Junta Central Fallera de València

28/12/2020
concurso belenes Junta Central Fallera

Sobreposant-se a les dificultades del confinament primer i de reunió després, 42 comissions falleres han participat en el XLII Concurs de Betlems convocat per la Junta Central Fallera, entitat que engloba a les falles que es planten a València i a Burjassot, Mislata, Quart de Poblet i Xirivella, municipis de l’àrea metropolitana.

Secció Betlems tradicionals A

Ramiro de Maeztu-Humanista Furió, amb casal al carrer Muñiz i H, d’Alba núm. 39, ha aconseguit el primer premi en la secció de tradicionals A.

Un gran i espectacular muntatge d’un municipi del segle primer a la Judea, amb gran profunditat d’instal·lació i minuciositat. I la il·luminació simulant la que existia llavors, de torxes i llums d’oli. Escenificació que inclou la fugida a Egipte amb una reeixida façana del temple d’Abu Simbel.

Segons el faller Miguel Silvestre, amb figures realitzades per Griñón, Galà, Muns, i uns altres importants ceramistes, i, per a “donar la sensació als visitants que es pot entrar al poble i recórrer-lo”.

Secció betlems lliure disseny A

Primer premi

Progrés-Travessia la Marina, ha sigut el guanyador en la categoria A de lliure disseny amb un peculiar muntatge en el seu casal, situat en el número 108 del citat carrer Progrés, reproduint a escala reduïda el tram del Jardí del Túria. Amb l’Anunciació en el Gulliver, els Reis Mags en el Pont d’Or, el naixement a la porta d’entrada de l’edifici més emblemàtic de l’Oceanogràfic.

I La Meditadora de la Covid, el cap sense cremar de la falla de la plaça de l’Ajuntament de València, amb la màscara que li van col·locar, en el centre de l’estany de la Ciutat de les Ciències.

Segon premi

I la singularitat en el Casal de la Falla Na Jordana, carrer Salvador Giner núm. 9, segon classificat en la secció A de lliure disseny.

Amb el lema “Una Falla en un Betlem o un Betlem en una Falla” per Nadal, han realitzat un muntatge reproduint a escala reduïda ninots (Figures) de la falla sense cremar d’enguany i d’altres anteriors.

Per a combinar la festivitat religiosa, l’agraïment als qui han hagut de realitzar activitats laborals o d’ajuda en plena pandèmia (Els àngels de la sanitat, seguretat, transports,…).

Sàtira cap als negacionistes (Trump i uns altres al Castell d’Herodes) i als qui en lloc d’ajudar units han aprofitat la situació per a fer el seu particular política (Els Reis del Cotarro).

També la pandèmia fallera, els Reis de la Casa (els responsables del Botànic), i el Naixement, on en sumar sis, comptant l’àngel, la mula i la vaca, els Reis Mags estan adorant telemàticament al Xiquet Jesús.

I culminany el muntatge la valenciana a escala reduïda de la part de la falla que va ser cremada al no poder desmuntar-la, però substituint el semblant alegre pel trist i plorant.

Tercer premi

Les tres de lliure disseny A, les comentades i la tercera classificada, Regne de València-Císcar (carrer Mestre Racional núm. 5), han coincidit en els seus muntatges amb l’exalçament de la labor realitzada per sanitaris, policies i altres col·lectius durant la pandèmia.

Secció betlems B

En la secció B el betlem tradicional més guardonat va ser el de la comissió Duc de Gaeta-Pobla de Farnals (carrer Pobla de Farnals núm. 48), i el de Músic Espí-Grabador Fabregat (carrer Gravador Fabregat núm. 11) en lliure disseny.

Horaris visita Concurs de betlems Junta Central Fallera

Amb lleugeres variacions entre les comissions, els betlems del concurs de Junta Central Fallera es poden visitar de dimarts a divendres de 17 a 21 hores i els dissabtes entre les 10 i 14 hores.

Progrés i Duc de Gaeta també dissabtes a la vesprada i diumenges de 10.30 a 13.30 i 17.30 a 20.30 hores.

Falles de demarcacions de València els betlems de les quals es podran visitar fins al dia 5 de gener ajustant-se a la capacitat d’aforament de cada casal.

Fotos: Esteban Gonzalo
Print Friendly, PDF & Email
Esteban Gonzalo Rogel

Autor: Esteban Gonzalo Rogel

Secretari de Asociació Valenciana de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR)