Arriba la 10a edició del Carnestoltes de Russafa

Carnestoltes Russafa
Carnestoltes Russafa

Té per lema ‘X Diversitat X Memòria” i es tracta de la 10a edició del Carnestoltes de Russafa, presentat pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, dimecres passat.

Un carnestoltes que omplirà els carrers del barri de Russafa el pròxim 15 de febrer des de les 17:00 hores. La previsió de participació és de 60 grups artístics i col·lectius socials de diversos països. A més, hi participaran també 17 bandes de la coordinadora de societats musicals de  València. I finalment, 30 agrupacions de batukades i moviments socials. Fuset indicà que este carnestoltes “és un exemple d’integració, un espai lliure de violència de gènere, racisme, transfòbia, homofòbia i xenofòbia”.

El regidor va manifestar que “És una festa amb unes importants arrels a la nostra ciutat i que al llarg d’estos anys s’ha anat recuperant amb força, particularment en el barri de Russafa”.

Així, l’objectiu el va definir Fuset dient que este és “cohesionar la pluralitat” i que conforma “una festa moderna i alineada a la consciència social del nostre temps”. I va apuntar que esta festa era una de les principals de la ciutat en els segles XIX i XX.  En este sentit, Fuset explicà que “el rei Alfons XIII va prohibir la celebració en intramurs de la ciutat, per la qual cosa els qui volien celebrar la festa es van traslladar al barri de Russafa, que en aquells dies era un municipi independent que es trobava fora de les muralles de la ciutat”. Una prohibició que va adoptar anys després, en l’època de la Guerra Civil, “el dictador Franco”.

Sariri i Jarit en el Carnestoltes de Russafa

En el carnestoltes actual està implicades “l’associació civil Jarit i l’associació cultural SARIRI”. Esta festa es convertix en una activitat intercultural, que té una expressió pròpia, indicà Pere Fuset. I degut a la gran afluència de públic i les diverses procedències dels participants, este carnestoltes ha sigut beneficiari des de la primera convocatòria d’ajudes municipals per “la importància d’este esdeveniment”. I per això, la regidoria de Cultura Festiva va “formalitzar l’any passat ja un conveni de col·laboració amb SARIRI per a garantir esta ajuda pública i una implicació municipal en este projecte”.

En este sentit, Jefrani Guerra, representant de SARIRI, va dir que este Carnestoltes de Russafa és “un malbaratament d’alegria, folklore i diversitat cultural”. Guerra va afegir que “Sota el lema X Diversitat X Memòria, donem inici a esta trobada de germans de països com Bolívia, Colòmbia, l’Equador, l’Argentina, Xile, l’Equador o Mali”. La seua companya de SARIRI, Sonia Choque, ha remarcat que s’habilitarà un Punt Violeta ja que “el Carnestoltes de Russafa és un espai lliure de violència”.

Programa del Carnestoltes de Russafa 2020

Totes les activitats d’esta 10a edició del Carnestoltes de Russafa començaren el passat dissabte 8 a les 13:00 hores. Va ser al Parc Central, on es donaren cita “Las Llamadas” Creauades de Batukades. Açò va ser com la crida al Carnestoltes. En ella participaren Afro Gos, Kultrun, Maratukada, Rio Valencia, Raizes, Rebombori, Afroxé i Sambango.

I el 15 de febrer trobarem la desfilada del carnestoltes. L’eixida tindrà lloc al Parc Graner a les 17.00 hores. Des d’allí passaran per Filipines, Literat Azorín, Sueca, Dénia i Cuba, per a acabar a Pintor Gisbert.

Finalment, comentar que hi haurà una exposició al Centre Municipal de Joventut de Russafa, des del 8 al 29 de febrer.

Print Friendly, PDF & Email