Presentada la identitat visual i programa del 9 d’Octubre

01/10/2019

Identitat visual 9 d'Octubre

Este passat dilluns va tindre lloc la presentació de la identitat visual i el programa d'activitats de el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, els quals se celebraran de l'1 al 9 d'este mes.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va indicar que esta celebració es fa "com a inici de la constitució moderna" del poble valencià i que enguany, a més, es destacarà la història valenciana que antecedix a aquell moment perquè "hi ha també una part fonamental que ha de posar-se en relleu".

Puig va afirmar que ciutadania valenciana posseix "l'orgull de pertànyer" a una comunitat amb dos llengües i una "enorme diversitat"

Índex / Índice
  1. Identitat visual del 9 d’Octubre
  2. Més de 30 actes culturals
    1. Programació musical
    2. Gastronomia i cultura

Identitat visual del 9 d’Octubre

Per a enguany, la identitat visual és obra de l'estudi Juárez Casanova. En el disseny es veuen tres persones que representen les tres províncies i, al mateix temps, la diversitat del poble valencià.

Estes tres figures miren per una ullera de llarga vista formada pel número 9 i albiren un horitzó comú, que és el projecte de futur compartit per tota la ciutadania valenciana.

El vídeo de la campanya és obra de la productora Vessmedia i té com a eix central a les persones com a valor d'una terra solidària, diversa i tolerant

Més de 30 actes culturals

També va intervindre la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, qui va explicar que hi haurà més de 30 actes culturals entre l'1 i el 9 d'octubre. El fill conductor és "la defensa explícita de la igualtat en la diversitat" com a valor de la Comunitat.

Escribano també va explicar que s'ha apostat per visibilitzar a dones històriques. En este sentit  s'ha decorat la seu del Consell amb il·lustracions de les reines de l'antic Regne de València, des de Violant d'Hongria fins a Germana de Foix, creades per Lawerta.

Finalment, per a reforçar el pes històric del Dia de la Comunitat, s'ha preparat una exposició sobre la predel·la del Centenar de la Ploma. Esta és una de les obres més representatives del gòtic internacional valencià, ara en procés de restauració.

Programació musical

Els actes de celebració del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, també tenen un component musical.

En este cas el dia 1 d'octubre concert de la Berklee College of Music al pati gòtic del Palau de la Generalitat, un espai que també serà escenari de l'actuació de dansa de Dalias Hells Company, el 2 d'octubre, i del Opera Studio del Palau dels Arts Reina Sofia, el dia 3.

El divendres 4 concert de Carles Dénia, mentre que Pep Gimeno 'Botifarra' i Ahmed Touzani tancaran les activitats del dissabte 5 i la Jove Orquestra de la Generalitat ho farà als carrers confrontants al Palau de la Generalitat durant els dies 5 i 6 d'octubre.

El dia 8, al migdia, en la plaça de Manises de València concerts de Els Jóvens, Soledad Vélez i Zero en conducta Djs.

Finalment. el dia 9 d'a la vesprada actuarà Andrés Belmonte 'Tariq'.

Gastronomia i cultura

La programació cultural començarà el dissabte 5. Les portes del Palau de la Generalitat i d'altres palaus de València s'obriran gràcies a la iniciativa 'Nou palaus per al 9 d'Octubre', a la qual enguany se sumen rutes turístiques per la ciutat.

En el terreny gastronòmic, el divendres 4 s'obri una gastroneta a les portes del Palau, on es podrà degustar orxata i els productes propis de la mocadorà.

El dia 5 a la nit es projectarà un videomapping sobre la Torre Vella del Palau, després del correfoc que tindrà lloc per les Torres de Quart, el carrer Cavallers i la plaça de la Mare de Déu.

El pati gòtic del Palau de la Generalitat acollirà una lectura de passatges del Tirant lo Blanch el dia 7, mentre que a la plaça de Manises tindrà lloc la xarrada TEDxValènciaSalon sobre el futur de l'educació.

El dimarts 8 es podrà visitar a l'Ajuntament de València la mostra 'València, amb la Senyera' des de les 10:00 hores fins les 21:00 hores, i assistir a la interpretació del 'Cant a la Senyera', a les 19:00, 19:30 i 20:00 hores, a càrrec de la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet.

I de vesprada també a les 19:30 hores la plaça de l’Ajuntament acollirà la Mostra de Balls, Música i Cançons Valencianes, amb la participació dels grups Realenc de Picanya i les Folies de Carcaixent, seguida d’una dansà popular. 

A mitjanit es dispararà un castell de focs artificials el llit vell del riu Túria. Serà el acolliran el XL Festival de Pirotècnia València, entre els ponts de l’Exposició i de les Flors.

Finalment, el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat, tindrà lloc l'acte institucional en el  Palau de la Generalitat, el lliurament de la Real Senyera a l'Arxiu Municipal de València i la tradicional processó cívica, segons el guió habitual.

De vesprada (a les 17 hores), XV Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València des del carrer de la Pau fins Marqués de Sotelo, passant pel carrer de Sant Vicent i la plaça de l’Ajuntament.

Passada la festa, el dia 11, l'Espai Rambleta acollirà el concert extraordinari de la Banda Municipal de València, dirigida per Rafael Sanz Espert, a l’Espai Rambleta (a les 19.30 hores).

Per als més xicotets

Els més xicotets també tindran el seu espai en les celebracions des del divendres 4, gràcies als diversos tallers, jocs, teatre i les actuacions d'Els Bíters, la Banda dels Feretes i la Colla d'Àpunt a la plaça de Manises.

I el dissabte 5 tindrà lloc la V Entrada Infantil de Moros i Cristians, a les 18:30 hores (des de la plaça del Tossal fins la dels Furs passant pels carrers de Cavallers i dels Serrans).

I el dia 9 el més xicotets podran assistir a l'homenatge al contacontes Llorenç Giménez en el qual participa el Cor de l'Eliana.

Go up