L’alcalde demana unitat com a poble pel 9 d’Octubre

L’alcalde de la ciutat de València, Joan Ribó, ha publicat el tradicional Ban per la festivitat del 9 d’Octubre i fa una crida a viure’l de manera unida com a poble.
Ribó ha fet “una crida a sentir i a emocionar-nos, a viure plenament els valors que ens singularitzen com a poble”.
Entre estos valors l’alcalde ha volgut destacar “la nostra capacitat de resiliència”, en este 9 d’Octubre “que en res s’assembla al que històricament ha sigut la celebració del nostre dia gran” a causa de la pandèmia pel coronavirus.
L’alcalde explica en el ban del 9 d’Octubre que la situació de la pandèmia els actes siguen diferents, sense l’eixida de la Senyera, la processó cívica o l’ofrena institucional a Jaume I. Unes mesures a les quals s’ha obligat l’Ajuntament per esta situació.
No obstant això, en este ban l’alcalde diu que “l’essència es manté intacta”, i expressa “l’agraïment a totes i tots els professionals que treballen per fer possible una certa normalitat en les nostres vides” i ha recordat “totes aquelles persones que durant este temps han perdut algun ser estimat”.
Per a l’alcalde, “fer valencianisme continua sent la tasca diària per mantindre els nostres símbols i la nostra singularitat com a poble, amb elements tan característics com la nostra llengua pròpia”.
I afig “però també implica treballar per conservar i millorar el nostre entorn natural i per renaturalitzar els nostres barris, oferir oportunitats a la ciutadania i dinamitzar l’economia local, aconseguir una major justícia social des de l’equitat, amb la mirada posada en els valors de solidaritat, cooperació i responsabilitat, que són els camins cap a la resiliència col·lectiva que hem d’assolir per a eixir de l’actual crisi”.
Ban 9 d’Octubre 2020
JOAN RIBÓ CANUT
ALCALDE DE VALÈNCIA
Valencians, valencianes,
Enguany hem de viure un Nou d’Octubre que en res s’assembla al que històricament ha sigut la celebració del nostre dia gran. La pandèmia pel coronavirus i la seua incidència en els vessants sanitari, social i econòmic ens obliga a una commemoració certament diferent, sense alguns dels elements simbòlics tradicionals d’esta jornada, com l’eixida de la Senyera als carrers de València, la processó cívica o l’ofrena institucional a Jaume I. Però l’essència es manté intacta.
Per això, en este Nou d’Octubre, faig igualment una crida a sentir i a emocionar-nos, a viure plenament els valors que ens singularitzen com a poble. I entre ells, la nostra capacitat de resiliència. Colze a colze, reeixirem en l’esforç col·lectiu per a superar esta situació. Ho hem demostrat en el passat, i ho estem demostrant en estos moments: la societat valenciana té una maduresa i un esperit de cooperació sòlids. I amb ells, en un treball conjunt entre administracions públiques i societat civil, farem possible la recuperació.
Este moment ha de servir també per a mostrar l’agraïment a totes i tots els professionals que, amb la seua dedicació diària, des del seu àmbit laboral, treballen per a fer possible una certa normalitat en les nostres vides. Però no hem d’oblidar totes aquelles persones que durant este temps han perdut algun ser estimat, aquelles que han vist trontollar els seus plans de vida, aquelles que han perdut el seu lloc de treball o que han comprovat com el seu negoci no aguantava la situació. A cap d’elles les podem deixar arrere. Per això des de l’Ajuntament hem posat en marxa un ambiciós pla de recuperació per a València que contempla múltiples iniciatives de caràcter social, però també d’ajuda a treballadors, treballadores i negocis, així com mesures de caràcter preventiu i d’impuls de la ciutat.
És evident que la pandèmia i els seus efectes han impactat sobre les vides de tota la ciutadania, i també de les institucions, però l’assentament del projecte de ciutat no pot quedar paralitzat. Tot i les dificultats afegides que implica esta crisi de caràcter global, el nostre repte ha de continuar sent el de millorar la qualitat de vida dels nostres barris, i amb eixa visió de present i de futur continua treballant l’Ajuntament de València. De la mateixa manera, mantenim actives les línies de col·laboració i d’exigència amb altres administracions per tal d’aconseguir un règim legal de capitalitat per a València, la dotació de les infraestructures i inversions necessàries per al nostre desenvolupament, i la projecció del talent que continuem fent visible més enllà de les nostres fronteres.
El Nou d’Octubre, com cada any, exigim la defensa i l’impuls del nostre patrimoni, cultural i natural, les nostres tradicions i una visió pròpia del món que ens envolta, alhora que apostem per l’avantguarda i la innovació. Perquè fer valencianisme continua sent la tasca diària per mantindre els nostres símbols i la nostra singularitat com a poble, amb elements tan característics com la nostra llengua pròpia, però també implica treballar per conservar i millorar el nostre entorn natural i per renaturalitzar els nostres barris, oferir oportunitats a la ciutadania i dinamitzar l’economia local, aconseguir una major justícia social des de l’equitat, amb la mirada posada en els valors de solidaritat, cooperació i responsabilitat, que són els camins cap a la resiliència col·lectiva que hem d’assolir per a eixir de l’actual crisi. Els camins que el nostre poble ha emprés des dels seus inicis.
Valencians, valencianes,
Visca València i visca el Nou d’Octubre!
Foto: Corts Valencianes / Inma Caballer